Kanıta dayalı yönetim ve kanıt temelli pazarlama arasındaki fark nedir?

Elde edilebilen en doğru araştırma kanıtlarının, karar vericilerin uzmanlıkları ve hizmet alanların tercihleri ile bir araya getirilerek arzu edilen sonuçların elde edilebilmesi için kullanılması sürecine ne ad verilir?

A) Kanıta dayalı yönetim
B) Toplam kalite yönetimi
C) Süreç yönetimi
D) Yalın yönetim
E) Yönetişim

Ürünün neye iyi geldiğinin tüketiciye kanıta dayalı biçimde aktarılması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Algı oluşturma
B) Eğitim
C) Kanıt temelli pazarlama
D) Tanıtım
E) Bilgilendirme

Bu resimler, yönetim ve pazarlama alanında kullanılan bazı kavramlar ve süreçlerle ilgili çoktan seçmeli bir sınav sorusunu içermektedir. İlk soru, en doğru araştırma kanıtlarının kullanılmasının ne şekilde adlandırıldığını sorgularken, ikinci soru kanıta dayalı pazarlama teriminin tanımını sormaktadır.

Sorudaki ifade şu şekilde:

“Elde edilebilen en doğru araştırma kanıtlarının, karar vericilerin uzmanlıkları ve hizmet alanların tercihleri ile bir araya getirilerek arzu edilen sonuçların elde edilebilmesi için kullanılması sürecine ne ad verilir?”

Şıklara bakalım:

A) Kanıta dayalı yönetim
B) Toplam kalite yönetimi
C) Süreç yönetimi
D) Yalın yönetim
E) Yönetişim

Burada anahtar ifade “en doğru araştırma kanıtlarını, karar vericilerin uzmanlığı ve hizmet alanların tercihleri ile birlikte değerlendirmek”tir. Bu yaklaşım genellikle “kanıta dayalı” (evidence-based) yöntem olarak adlandırılır.

Doğru cevap:
A) Kanıta dayalı yönetim

Açıklama:
Kanıta dayalı yönetim, kararların en güçlü bilimsel kanıtlar, profesyonel deneyim ve ilgili tarafların (örn. hizmet alanlar) tercihleri dikkate alınarak verilmesini ifade eder. Özellikle sağlık, eğitim ve yönetim alanlarında bu yaklaşım sıkça kullanılır.

Ek bir örnek ister misin?