Aşağıdaki şekilde tek hat şeması gösterilen güç sistemi jeneratör, trafolar, iletim hattı ve motordan oluşmaktadır. Jeneratör, trafolar ve motorun empedans değerleri per unit türünden hattın empedansı ise gerçek değerden verilmiştir. Bu güç sisteminin empedans diyagramı için gerekli güncellemeler ve hesaplamaları yaparak per unit türünden empedans diyagramını oluşturunuz. Jeneratörün güç ve gerilim değerlerini baz değerler olarak alınız.
(G) - 15 MVA, 13.8 kV, xg=j0,15 pu
25 MVA
13,8/161 kV
xt1=j0,1 pu
j75 ohm
15 MVA
161/13,8 kV
xt2=j0,1 pu
(D) - 15 MVA, 15 kV, xg=j0,15 pu
Bu görüntüde, tek hat şeması üzerinde jeneratör, trafolar, iletim hattı ve motor bulunmaktadır. Verilen bileşenler ve empedans değerleri ile bu sistemin empedans diyagramını oluşturarak analiz yapılması istenmektedir. Sistemdeki tüm empedanslar per unit (pu) değer cinsindedir, iletim hattının empedansı ise ohm cinsinden verilmiştir.
Bu güç sisteminin empedans diyagramını per unit cinsinden oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
-
Baz Değerler:
- Güç: 15 MVA (Jeneratörün gücü)
- Gerilim:
- Jeneratör ve trafo tarafı: 13,8 kV
- Yük tarafı: 15 kV
- Baz Empedansı:
- Jeneratör tarafında Z_B = \frac{V_B^2}{S_B} = \frac{(13.8 kV)^2}{15 MVA}
- Yük tarafında Z_B = \frac{V_B^2}{S_B} = \frac{(15 kV)^2}{15 MVA}
-
Per Unit Empedans Dönüşümü:
- Jeneratör empedansı zaten per unit cinsinden verilmiştir: j0.15 \, pu
- Trafo 1 empedansı: j0.1 \, pu
- Trafo 2 empedansı: j0.1 \, pu
- İletim hattı empedansı:
- Gerçek empedans değeri: 75 ohm
- Baz empedans değeri kullanılarak per unit değeri hesaplayın.
İletim hattı empedansını per unit cinsinden hesaplamak için baz empedansını kullanın:
Z_{pu} = \frac{Z_{gerçek}}{Z_B}
-
Empedans Diyagramı Oluşturma:
- Diyagramınızı çizerken her bir ekipmanın empedans değerini per unit cinsinden gösterin.
- Jeneratör (G), Trafo 1 ve Trafo 2 arasındaki per unit empedansları ve 75 ohm’luk iletim hattının per unit değerini kullanarak empedans diyagramını oluşturun.
- Motor (M) tarafında ise empedansı j0.15 \, pu olarak ekleyin.
Kaynak empedansları ve yük empedansı ile birlikte empedans diyagramınızı per unit cinsinden oluşturduktan sonra sonucunu elde edersiniz. Bu diyagramda her ekipmanın empedansını per unit cinsinden gösterin.
Genel bir hesaplama yapmak için per unit cinsinden empedans diyagramı şu şekildedir:
- Jeneratör (G): j0.15 \, pu
- Trafo 1: j0.1 \, pu
- İletim Hattı: 75 ohm’luk empedansı per unit’e dönüştürüp dahil edin.
- Trafo 2: j0.1 \, pu
- Motor (M): j0.15 \, pu
Detaylı hesaplama ve daha kesin sonuçlar için tüm dönüşümleri dikkatle yaparak son empedans diyagramınızı oluşturabilirsiniz.
Merhaba Asena, aramıza hoş geldin. Bu konuda çok bilgim yok ancak bilgisayarın talimatlarını izleyebilirsin. Yine de bu cevabı kontrol etmeni ve doğruluğundan emin olduktan sonra kullanmanı öneririm.