6 ve 7. soruları aşağıda verilen bilgilere göre cevaplayınız.
Elif ve arkadaşları “Haydi İlerle” adlı bir oyun tasarlamışlardır. Bu oyun, kenarları eşit kare bölmelere ayrılmış bir oyun tahtası üzerinde oynanmaktadır. Tahtadaki başlangıç noktasından başlayan oyunda oyuncular, her seferinde attıkları zarların üstündeki sayıların toplamı kadar sağa doğru ilerler. Sağ yönünün tersine ilerlemek yoktur. Oyunda üst üste iki kez çift joker ve cezalar bulunmaktadır. Aşağıda “Haydi İlerle” oyun tahtası ve bu oyunun kuralları yer almaktadır.
Başlangıç Noktası
1 adım geri git.
2 adım geri git.
Her oyuncucu birer puan al.
Başlangıc noktasına ileirle ve 5 puan al.
“Haydi İlerle” Nasıl Oynanır?
- Oyuna başlangıç noktasından başlanır ve sırayla birer zar atışı yaparak ilerlenir.
- Attığı zarlar birbiriyle aynı gelen oyuncular, tekrar zar atma hakkı kaznır.
- Oyuna başladıktan sonra başlangıç noktasına her ulaşıldığında 5 puan kazanılır.
Bu soruların ben…
Elif, arkadaşları Ecrin ve Emir’le bir hafta sonu tatilinde bu oyunu oynanıştır. Oyuncu zar atma sırası, Ecrim’den Emir ve Elif şeklidendir. Oyun boyunca atılan zarlar sırasıyla şöyledir:
4. Atış - 5. Atış - 6. Atış
7. Atış - 8. Atış - 9. Atış
10. Atış - 11. Atış - 12. Atış
Yapılan zar atışı sonuçlarında oluşan puan durumu aşağıdakilerden hangisinden doğru verilmiştir:
6. Atış - 5. Atış = 5 Atış -
Başlangıç Noktası - 4 Adım geri git.
Ecrin - 1 - 4 Adım ilerle.
Yapılan zar atılır sonucunda oyuncuların tahta üzerindeki konumları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Elif, Ecrin’in 4 hane önünde yerm almaktadır.
B) Emir, başlangıç noktasından 7 hane geridedir.
C) Başlangıç noktasına en yakın oyuncu Ecrin’dir.
D) Emirin 3 hane ilerisi konumunda puan alabileciği bir köşe ver vardır.
Açıklama: Bu resim, “Haydi İlerle” adlı bir oyunun kurallarını ve bir oyun örneğini göstermektedir. Oyunun nasıl oynandığına dair bilgiler ve oyuncuların zar sonuçları ile ilgili sorular içermektedir.