Dunning-Kruger etkisi nedir?
Kısa cevap:
Dunning-Kruger etkisi, bir konuda yetersiz bilgi veya beceriye sahip kişilerin, kendi yeteneklerini gerçekte olduğundan daha yüksek, uzman kişilerin ise kendi yeteneklerini zaman zaman gerçekte olduğundan daha düşük değerlendirme eğilimidir.
1. Dunning-Kruger Etkisi Nedir?
- Az bilenin kendini “çok biliyorum” sanması,
- Çok bilenin ise “aslında o kadar da iyi değilim” diye düşünmesi durumudur.
Bu etkiyi ortaya çıkaran şey, kişinin kendi cehaletini fark edecek kadar bile bilgi sahibi olmamasıdır.
Yani kişi hem bilgiyi bilmez, hem de bilmediğini bilmez.
2. Nasıl Ortaya Çıkmış?
Bu kavram, 1999 yılında iki psikolog olan David Dunning ve Justin Kruger tarafından yayımlanan bir araştırma sonucunda ortaya atıldı.
Çalışmalarında şunu gördüler:
- Mantık, dil bilgisi, mizah gibi alanlarda en düşük başarı gösteren kişiler,
kendi performanslarını ortalamanın çok üstünde zannediyorlardı. - Aynı testlerde en yüksek başarıya sahip olanlar ise
kendilerini “herkes zaten bunu yapabiliyor” diye düşünüp biraz hafife alıyordu.
3. Günlük Hayattan Örnekler
- Yeni başlayan şoför: 1–2 ay araba kullanan birinin “Ben bu işi çözdüm, benden iyisi yok.” demesi.
- Yeni yazılım öğrenen biri: 1–2 temel dersten sonra “Bu yazılım işi abartılıyor, çok kolaymış.” demesi.
- Siyaset / ekonomi yorumları: Konuyu yüzeysel takip eden birinin, yıllardır çalışan uzmanlardan daha emin konuşması.
Çok görülen bir durum:
En yüksek özgüven çoğu zaman bilgi eğrisinin en başında oluyor.
4. Neden Oluyor?
Temelde iki ana sebep var:
-
Metabilişsel eksiklik
Kişi hem:- Konuyu doğru yapacak kadar bilgiye sahip değil,
- Hem de yaptığı hatayı fark edecek kadar farkındalığa sahip değil.
-
Bilişsel önyargılar
İnsan zihni, doğal olarak:- Kendi hatalarını küçümsemeye,
- Kendi doğrularını abartmaya,
- Kendini “ortalamanın üstünde” görmeye meyilli.
Bunlar birleşince:
Az bilgi + yüksek özgüven = Dunning-Kruger etkisi.
5. Uzmanlar Neden Kendini Küçümseyebilir?
Uzman seviyesine yaklaşan kişiler:
- Konunun ne kadar derin olduğunu görür.
- Bilmedikleri kısımların farkına varır.
- “Ne kadar çok şey bilmezmişim.” hissi artar.
Bu yüzden bazen:
- En çok bilenler,
“Ben daha yolun başındayım.” diye düşünür.
Bu da Dunning-Kruger’in ters tarafı gibi görünen, ama aynı çerçevede açıklanabilen bir durumdur.
6. Bu Etkiden Nasıl Kaçınılır?
Tamamen kaçınmak zor, ama azaltmak mümkün:
- Sürekli öğrenme:
Ne kadar çok öğrenirsen, bilmediklerini o kadar fark edersin. - Geri bildirim istemek:
İşinde iyi olan insanlardan dürüst geri bildirim al. - Kendinden daha iyilerle kıyaslanmak:
“Ben çevreme göre iyiyim” yerine, gerçekten o alanda uzmanlarla kendini karşılaştır. - “Acaba yanılıyor olabilir miyim?” sorusunu alışkanlık haline getirmek:
Bu soru, özgüveni değil, kör özgüveni törpüler.
7. Özet
- Dunning-Kruger etkisi:
Az bilenin kendini olduğundan iyi, çok bilenin ise kendini olduğundan kötü görme eğilimi. - Nedeni:
Kişinin hem bilgi eksikliği, hem de kendi eksikliğini fark edecek farkındalık eksikliği. - Çözüm yolu:
Sürekli öğrenmek, geri bildirim almak, kendi yanılabilirliğinin farkında olmak.
TERİMLER:
Bilişsel önyargı:
İnsanın düşünürken yaptığı sistematik hata; mantıktan sapmasına yol açan, çoğu zaman fark edilmeyen zihinsel kısayollar.
Metabilişsel farkındalık (metacognition):
Kişinin kendi düşünme, öğrenme ve bilme süreçlerinin farkında olması; “Ne biliyorum, ne bilmiyorum?” sorusuna gerçekçi cevap verebilme becerisi.