Cümle-Noktalama İşaretleri

“Yavrucuğum, kaç yıldır tanıyorsun sen şu Solovyev’i?” “Bir zamanlar bir buçuk yıl süreyle.” Cümlesin de “Bir zamanlar bir buçuk yıl süreyle.”de Bir zamanların yanına bir bekleme noktalama işareti falan gelmesi gerek miyormu? Veya bir buçuk yıl önce falan diyemez miydi? “Bir zamanlar bir buçuk yıl süreyle.” Yerine farklı bir cümle kullanamaz mıydı?

Kısa cevap:
Evet, “Bir zamanlar bir buçuk yıl süreyle.” cümlesinde noktalama açısından özel bir eksiklik yok; cümlede nokta dışında ekstra bir bekleme veya ayırıcı işaret gerekmez. Ancak anlam olarak farklı cümleler de kullanılabilir ve cümle farklı şekilde kurgulanabilir.

Detaylı açıklama:

1. Noktalama İşareti Gerekiyor mu?

• Bu tip kısa, yüklemi olmayan anlatımlar bazen anlatımda vurgu veya detay vermek için kullanılır.
  • “Bir zamanlar bir buçuk yıl süreyle.” cümlesi, kendi başına bir yan cümle olarak duruyor ve sonunda bir nokta var.
  • Virgül, noktalı virgül veya başka bir bekleme işareti koymaya gerek yok çünkü cümle kopuk veya karmaşık değil.
  • Eğer daha detaylı bir anlatım olsaydı, farklı noktalama işaretleri (virgül, iki nokta, vs.) kullanılabilirdi.

2. Farklı Bir Şekilde Söylenebilir miydi?

Evet, cümle başka şekillerde da söylenebilir:

• “Bir buçuk yıl önce.”
  • “Yaklaşık bir buçuk yıl boyunca.”
  • “Zamanında, bir buçuk yıl çalıştım.”
  • “Geçmişte, bir buçuk yıl kadar.”
    Bu ifadeler de uygun olurdu, sadece vurguyu ve zaman ifade biçimini değiştirir.

3. “Bir zamanların yanına bir bekleme noktası gerekir mi?”

• Eğer cümlede anlatım daha uzun olsaydı, “Bir zamanlar, bir buçuk yıl süreyle orada çalıştım.” gibi bir virgül kullanılabilirdi.
  • Ama “Bir zamanlar bir buçuk yıl süreyle.” ifadesi kısa ve öz olduğundan, ek bir işaret gerektirmez.

Sonuç:
Cümlenin mevcut haliyle ek bir noktalama işareti gerektirmez; sade bir ifade. Ancak cümle, anlatım tercihinize göre farklı ifade edilebilir.
İstersen örnekleri çoğaltabilirim veya daha fazla açıklama sunabilirim!