Noktalama İşaretiyle İlgili Sorum

“Pekala Mihail Yefimoviç. Şimdilik bu kadar yeter. Söylesenize, inşaatlara sık gider misiniz? “İnşaatlara mı? (Çerkasov gerçekten şaşırmıştı.) Hayır. Benim ne işim olabilir inşaatlarda.” Cümlesinde Benim ne işim olabilir inşaatlarda.” da da soru işareti kullanılması gerekmiyor mu?

Kısa cevap: Evet, “Benim ne işim olabilir inşaatlarda.” cümlesi aslında soru anlamı taşıdığı için sonunda soru işareti (“?”) kullanılmalıdır. Doğru yazımı şöyle olmalı:
Benim ne işim olabilir inşaatlarda?

Detaylı açıklama:
Türkçede dolaylı (yansıtma) soru cümlelerinde de soru anlamı varsa, cümle sonunda soru işareti kullanılır. Senin verdiğin örnekte “Benim ne işim olabilir inşaatlarda.” doğrudan bir soru olmasa da, cevabı beklenen dolaylı bir soru cümlesi olduğu için soru işareti gerektirir.

Yanlış: Benim ne işim olabilir inşaatlarda.
Doğru: Benim ne işim olabilir inşaatlarda?

Ek bilgi:

• Eğer cümle tamamen anlatım (bildirme) amaçlıysa ve soru anlamı yoksa nokta kullanılır.
  • Ancak, kişisel düşünceyi, şaşkınlığı, tepkiyi yansıtıyorsa ve soru içeriyorsa soru işareti zorunludur.

Sonuç: Sorduğun örneğin sonunda soru işareti olmalı. Nokta kullanmak yazım kuralı açısından hatalıdır.