- İslam, kişinin rızkını helal yoldan elde etmesini ister. Haksız yollarla elde edilen kazancı ise yasaklar. Bu nedenle hırsızlık, gasp, kumar, şans oyunları ve haksız yollardan elde edilen gelirler haramdır. Dilenerek geçinmek de uygun görülmez. Bu sebeple dinimizde alın teri ve el emeği övülür, tembellik ve başkalarının sırtından geçinmek yerilir.
Bu metinden,
I. İslam’da emekle elde edilen kazanca önem verilir.
II. Başkalarının haklarını ihlal ederek elde edilen kazançlar haramdır.
III. Dilenenlere yardım etmemek gerekir.
sonuçlarından hangilerine ulaşılır?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III
Genel açıklama: Görsel, İslam’da helal kazanç ve emeğin önemi üzerine bir metin ve bu metne dayalı çoktan seçmeli yorum sorusundan oluşmaktadır.
Doğru cevap: A) I ve II
Neden?
Metinde özetle şunlar söyleniyor:
- İslam, rızkın helal yoldan, emekle kazanılmasını ister.
- Hırsızlık, gasp, kumar, şans oyunları gibi başkalarının hakkını ihlal eden veya haksız yollarla elde edilen gelirler haramdır.
- Dilencilikle geçinmek uygun görülmez; alın teri ve el emeği övülür, tembellik ve başkasının sırtından geçinmek yerilir.
Bu bilgilerden:
-
“İslam’da emekle elde edilen kazanca önem verilir.”
Metinde açıkça “alın teri ve el emeği övülür” deniyor. Bu ifade I. önermeyi doğruluyor.
-
“Başkalarının haklarını ihlal ederek elde edilen kazançlar haramdır.”
Hırsızlık, gasp, kumar vb. haksız yollarla elde edilen kazançların haram olduğu belirtilmiş. Bu da II. önermeyi doğruluyor.
-
“Dilenenlere yardım etmemek gerekir.”
Metin, “dilenerek geçinmek uygun görülmez” diyor; yani geçim yolu olarak dilenciliği tasvip etmiyor. Ama dilenen kişiye yardım etmeyin demiyor. Bu yüzden III. önerme çıkarılamaz.
Dolayısıyla yalnız I ve II metinden kesin olarak çıkarılabilir.
TERİMLER:
Haram: İslam dininde yapılması kesin olarak yasaklanmış, günah sayılan fiil veya kazanç türü.
Helal: İslam’a göre yapılması ve kullanılması dinen serbest, sakıncasız olan şey.