Bu hadisi rehber edinen bir Müslümanın aşağıdaki ibadetlerden hangisine yönelmesi beklenir?

B

1. “Kim bir Müslüman’ın dünya sıkıntılarından bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim darda kalan bir kimsenin işini kolaylaştırırsa Allah da dünya ve ahirette onun işlerini kolaylaştırır…”
    (Ebu Davud, Edeb, 60)

Bu hadisi rehber edinen bir Müslümanın aşağıdaki ibadetlerden hangisine yönelmesi beklenir?
A) Namaz kılmak
B) Oruç tutmak
C) Zekât vermek
D) Dua etmek

1. İnsanın iradesi kaderde çok önemli bir yere sahiptir ve insan kendi kaderinde yaptığı özgür seçimlerinden sorumludur.

Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi insanın sorumluluk alanı dışında kalmaktadır?
A) Arkadaş seçimi
B) Eksik farz ibadetleri
C) Ders notları
D) Ten rengi

Hz. Musa, kardeşi Hz. Harun’la firavuna gitti ve ona şöyle dedi:
“Ey Firavun! Ben Âlemlerin Rabbi tarafından gönderilmiş bir peygamberim. Bana, Allah’a karşı sadece gerçeği söyleyemem yaraşır. Ben size Rabbinizden açık bir delil (mucize) getirdim. Artık İsrailoğullarını benimle gönder.”
(A’râf suresi, 104-105. Ayetler)

Buna göre,
I. Kardeşi Hz. Musa’ya destek olmuştur.
II. Allah (cc) Hz. Musa’ya mucize ile yardım etmiştir.
III. Hz. Musa İsrailoğullarını Filistin’e götürmeye çalışmıştır.
yargılarından hangileri çıkarılabilir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

1. “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutun, kendiniz, ana babanız ve akrabanız aleyhine dahi olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun… Hislerinize uyup adaletten sapmayın…”
    (Nisa suresi, 135. Ayet)

Bu ayeti tahtaya yazan Ramazan Öğretmen aşağıdaki evrensel yasalardan hangisini anlatıyor olabilir?
A) Toplumsal yasa
B) Fiziksel yasa
C) Biyolojik yasa
D) Hukuksal yasa

1. Kader Yüce Allah’ın plan ve programıdır. Her şey Allah’ın (cc) bilgisi ve takdiri ile gerçekleşir.

Bu açıklamaya göre kaderde Allah (cc) için aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Düzen
B) Ölçü
C) Tesadüf
D) Denge

13

Genel açıklama: Görsel, din kültürü/İslam bilgisi konulu bir test sayfasıdır; hadis, ayet ve kader, ibadet, adalet gibi kavramları içeren çoktan seçmeli sorular bulunmaktadır.

Resimdeki 7. soruyu okuyup cevaplayalım.

Metin özeti:
Hz. Musa, kardeşi Hz. Harun’la Firavun’a gidiyor ve şöyle diyor:

“Ey Firavun! Ben âlemlerin Rabbi tarafından gönderilmiş bir peygamberim. Bana, Allah’a karşı sadece gerçeği söylemem yasaklanmadı. Ben size Rabbinizden açık bir delil (mucize) getirdim. İsrailoğullarını benimle gönder.”
(A’râf suresi, 104–105. ayetler)

Verilen önermeler:

I. Kardeşi Hz. Musa’ya destek olmuştur.
II. Allah (cc), Hz. Musa’yı veli kılmıştır.
III. Hz. Musa İsrailoğullarını Filistin’e götürmek istemiştir.
IV. Hz. Musa peygamberlik görevi yapmıştır.

Soru: Buna göre, hangi yargılara ulaşılamaz?

Bu ayetten kesin olarak çıkarılabilen bilgi:

• Hz. Musa’nın peygamber olduğu ve gönderildiği kavmi Firavun’a tebliğ ettiği (IV. yargı).

Metinde Harun’un destek oluşu, velilik ya da Filistin’e götürmek istemesi geçmiyor. Bunlar başka bilgilerden bilinebilir ama sadece verilen ayet ve metne göre çıkarılamaz.

Dolayısıyla ulaşılamayanlar:

• I. Kardeşi Hz. Musa’ya destek olmuştur.
  • II. Allah (cc), Hz. Musa’yı veli kılmıştır.
  • III. Hz. Musa İsrailoğullarını Filistin’e götürmek istemiştir.

Cevap şıkkı: E) I, II ve III

İstersen diğer soruların (6, 8, 9, 10) cevaplarını da tek tek açıklayabilirim; söylemen yeterli.