Aşağıdaki metinde parantezle belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz. (10p.)

ADI-SOYADI: SINIFI: OKUL NO:

1. Aşağıdaki metinde parantezle belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz. (10p.)

( ) Y dedi. “Böyle şeye inanmak olur mu ( ) Biz de o zaman inanmamıştık. Ancak Remzi Efendi’nin buyurduğu gibi bir hikmet var ki duruyor.”
Remzi Efendi derin derin içini çekerek ( )
“Ya, hikmet” dedi.

Bir yazı okudum geçenlerde ( ) Bir gazetede mi ( ) bir dergide mi ( ) Kimindi ( ) Unuttum şimdi ( ) Yalnız şunu biliyorum: Beğenmedim o yazıyı.

Yaşlı kadın, kıpırdıtsız başını bir dişten çekip aldı. Tekir kedi, odanın ortasında tüylerini parlatıyordu. Ansızın durup keskin ve sert bir bakış yolladı kadına. Sonra kulaklarının arkaya doğru dikleştirip ortalığı dinledi. Yukarıda birisi yürüyordu. Ayak sesleri kesilince kedinin bakışları yumuşadı, halıyı eşeledi. Kadın yine pencereye çevirdi başını. Dumanlı bir rengin içinden geçen beyaz kanatların bakışlarını bir çocuğun üzerindeki kadar seyretti. Yoğurttan, çingenin ayrıldığı, birisi sarılmış çepeçevre ayağını sildiği duyuldu.

2. Okuduğunuz metnin özetini sorulara cevap vererek yazınız (25p.)

Başem sevmediğiniz bir hayvanın dış görünüşüyle ilgisi bir öyküydü. Konuştukça ağzından dal gibi sırarmış yeşil öfkenin.
Aileden misinya dışınymam ve kapıkandirma Aldığı bir ders ile yeni kamaşlı bavş kahın Perteklikte ki yeni parlayış yolları üzüyolu de kötü mantık almasını var. e TSR
Mütenakhulu küçükmi çekirdesi yeni ezikten ayrılır indi tebessüm ediyorda (25’ten devlenmiş) teperi ezk aziklayınz (5p.)

4. Aşağıda verilmiş olan cümlelerdeki virgülün görevlerini belirtiniz. (10p.)

a. Tüm dillerin zamanla değiştiği, bazılarının öldüğü, yeni kuramsal ve teknolojik gelişmeler sonucunda özel alan dillerinin doğduğu ve kullanıldığı artık herkes tarafından bilinmektedir.

b. Anadili eğitimindeki kurucalık, eğitsel ve kamusal alanda dilsel birliği sağlamaya yönelik olmalıdır.

c. Bir uyuşuma varmanın tadını çıkara çıkara güneşli kaldırımla yürüyordu, arada bir etrafa bakınıyordu.

d. Eski ceviz masalarında, annesinin en onurlandığı eşyalarıydı, çalışmaya oturuyordu.

a.
b.
c.
d.

“Kaç kardeştik bilmiyorum.
En küçüğür bendim ve henüz sayı yamayı bilmiyordum.
Öğrendiğimde ise hepimiz dağılmıştık.”
Yukarıda verilen metnin türünü belirleyerek bu türe ait beş özellik yazınız. (30p.)

6. Aşağıdaki cümlelerin anlam karşılıklarını boşluklara yazınız. (25p.)