Doğru cevap C) Öğretmen konuyu en ayrıntına kadar anlattı. seçeneğidir.
Neden Cevap Doğru?
Bu cümlede “en ayrıntına” ifadesinin kullanımı yanlıştır. Doğru kullanım “en ayrıntılı” olmalıdır. “Ayrıntına kadar” ifadesi, bir konunun ayrıntısına inmeyi ifade eder, ancak “en ayrıntına kadar” şekli dil bilgisi kurallarına uygun değildir. Cümlede anlatılmak istenen, öğretmenin konuyu detaylı bir şekilde anlattığıdır, bu nedenle “en ayrıntılı” kelimesinin kullanılması gerekir.
Diğer Seçeneklerin Analizi
A) Almanya’daki arkadaşımla karşılıklı mektuplaşırız.
Bu cümle doğru bir şekilde inşa edilmiştir ve burada herhangi bir anlatım bozukluğu yoktur. “Karşılıklı mektuplaşma”, iki tarafın mektup yazıp göndermesi anlamında kullanıldığından ifade açıktır.
B) Elbette Selime’ye ağabeyleri ile gitmiş olabilir.
Bu cümlede anlatım bozukluğu yoktur fakat “Selime’ye” ifadesi genel bir ifade ile aktarılmıştır. Selime’nin ağabeyleri ile gitme durumu açıkça ifade edilmektedir. Ancak, konunun bağlamına göre bu cümle daha da netleştirilebilir.
D) Çok sınıfta duran öğrencilerin elbette canı sıkılır.
Bu cümle doğru bir anlatım içeriyor fakat “çok sınıfta” ifadesinin yerinde bir tercih olması gerekir. Burada anlatım bozukluğu yoktur, ancak cümlenin daha akıcı hale gelmesi için “sınıfta çok duran öğrencilerin” şeklinde yeniden yapılandırılması daha uygun olabilir.
Sonuç
Sonuç olarak doğru cevap C şıkkıdır çünkü kelimelerin yerleşimi açısından dil bilgisi kurallarına uymamaktadır.
TERİMLER:
Anlatım bozukluğu: Cümlede anlamın açık bir şekilde iletilmemesi ya da kelimelerin yanlış bir biçimde yerleştirilmesi durumu.