Üç basamaklı ve yazıyla yazıldığında her harfi farklı olan en büyük sayı nedir?

Üç basamaklı sayılar belirli bir değer aralığındadır ve bu sayıları yazıyla ifade ettiğimizde belli bir harf seti kullanırız. Bu durumda, üç basamaklı ve yazıyla yazıldığında her bir harfin farklı olduğu en büyük sayıyı belirlemeye çalışıyorum. Hangi sayının bu özelliklere uyan en büyük sayı olduğunu belirlemek için hangi yöntemleri kullanabilirim?

Üç basamaklı bir sayıdaki en büyük basamak 9’dur. Bu nedenle, üç basamaklı ve yazıyla yazıldığında her harfi farklı olan en büyük sayı 987’dir.

Daha büyük sayılar oluşturmak için 0’ı kullanabiliriz, ancak bu sayılar ondalık sayılardır ve soruda bu şart aranmamıştır.

Cevap: 987

TERİMLER:

Eliminasyon: İhtimalleri daraltmak veya unsurları çıkarmak için kullanılan bir yöntem. Her seferinde bir seçeneği veya olasılığı elemek bu yöntemin temelini oluşturur.

1 Beğeni

3 basamaklı ve yazı ile yazıldığında her harfi farklı olan en büyük sayı nedir sorusunda cevap 987 olarak verilmiş. Bu kesinlikle yanlıştır. Rakamlar (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) 10 sayı sistemi (harfleri) karakterleridir. Bu bağlamda 10’luk sayı sistemi ile sınırladığımızda rakam doğrudur. Ancak burada sayı sistemi kısıtlaması yapılmamıştır. Bu soru Türkçe olarak sorulduğundan Türklerin bir dizi olarak kullandığı ve her harfin sıra bir değeri olduğundan ben Türk alfabesini baz alabilirim. Alfabemizde 29 harf vardır ve 29’lu sayı sistemindeki karşılığı olan sayıyı bulmak zorundayım. Benzer olmaması için harfleri rakamlarda olduğu gibi en yüksek basamağa en yüksek değerli harfi yazılmalı ve bir alt basamağa da, ondan sonraki harf gelmeli. Buna göre gösterim şu şekilde olur: ZYV. Bu gösterimin sayı değeri istendiğine göre bizden istenen 10’luk sistemdeki gösterimidir. Z=29, Y=28, V=27’dir. Bulmak istediğimiz sayıya x dersek denklem x= (Zx29x29)+(Yx29)+(Vx1) =(29x29x29)+(28x29)+(27)=24389+812+27. Sonuç=25.228 olur. Eğer soru bir Çinliye veya İngiliz’e, yani harf sayısı değişik olan milletlere göre değişir. Eğer sonsuz karakterli harf ile yazılması istenirse bunu ancak formül şeklinde yazabiliriz. Bu ancak ilk basamakta sonsuzluk simgesi, ikinci basamakta sonsuz -1, 3. en düşük basamakta sonsuz -2 şeklinde yazılırdı. Burada ben bir hata yapmış görünüyorum, bulabilecek misiniz? :wink: