Geçmiş zaman çekimleri nasıl yapılır?

Geçmiş zaman, Türkçe dilbilgisi açısından cümlelerdeki eylemlerin geçmişte gerçekleştiğini ifade etmek için kullanılan bir zaman dilimidir. Geçmiş zamanın çekim kuralları -di, -dı, -du, -dü, -ti, -tı, -tu, -tü eklerinin yardımıyla oluşturulur.

Geçmiş Zaman Çekim Kuralları:

İlk önce geçmiş zamanın fiil kökünden sonra hangi eklerin kullanılacağına bakalım:

• -di, -dı, -du, -dü ekleri, geçmiş zamanda bitmiş, tamamlanmış eylemleri ifade etmek için kullanılır:

• Ben dün parkta oynamıştım. (Tamamlanmış bir eylem)
    • Sen geçen hafta araba almıştın. (Bitmiş bir eylem)
  • -ti, -tı, -tu, -tü ekleri ise geçmiş zamanda sürekli devam eden eylemleri ifade etmek için kullanılır:

• Annem her hafta sonu ödevlerimi kontrol ederdi. (Sürekli devam eden bir eylem)
    • Bizim evimizde öğle yemeği her zaman saat 12’de yenirdi. (Sürekli devam eden bir eylem)

Geçmiş zamanın çekimi, söz konusu eklerin, fiil köküne hanngi uyumlu ek olduğuna bağlıdır:

Fiil Kökü -di / -dı / -du / -dü Ekli Geçmiş Zaman -ti / -tı / -tu / -tü Ekli Geçmiş Zaman
Yürü- Yürü-dü-m (iyelik ekleriyle) Yürü-rdü-m (iyelik ekleriyle)
Oku- Oku-dum Oku-rdum
Gör- Gö-rdü-m Gö-rrdü-m
Al- Aldı-m Al-ırdı-m

Bu tabloda gördüğümüz gibi, geçmiş zamanın çekimi, fiil kökünden sonra eklerin hangilerinin kullanılacağına bağlıdır. Ayrıca, belirtilen fiil köklerine uygun örnek cümleler de verilmiştir.

TERİMLER:

• Fiil Kökü: Fiilin asıl halini ifade eden kısım, eklenen çekim eklerinden önce gelen kısım. Örneğin “oku” kelimesi, “okudu”, “okumak” fiilinin köküdür.
1 Beğeni