Neden bu kadar ekonomi kötü benim haftalıgım 400 TL ve ben para biriktiremiyorum 25 TL’den aşağı yemek yok zaten sigara ve alkol içmiyorum günde 50 TL sadece yemek, su ,abur cubur vs ye gidiyor en + kontör parası, dolmuş parası var bu durumu sizce kim çözer
Bu durum şu kişi çözer diyemeyiz. Çünkü şuan ülkenin durumu belli ve yapılacak yorumlar yersiz olur. Yeni gelen adam ne kadar ekonomiyi aynı tutabilir bilinmez. Ama alım gücün yükseltmemiz şart. Haftalık 400TL yettirebilmen bile bir şans bana kalırsa. Çünkü bi arkadaşımla dışarı çıktığımda en kötü toplam hesap 350TL geliyor. 1 yemek, 1 kahve ve otobüs. 350TL için asgari ücretli bir insan 1.5 güne yakın çalışıyor.
Haftalık kazancın mı 400 TL yoksa harcamaların mı ?
Öncelikle ekonomi orda olduğu kadar Belçika da da çok kötü ve aslında finansal olarak kendimize de çeki düzen vermemiz ve gereksiz harcamalardan kaçınmamız gerek. Hükümetten yada yetkililerden bir çare beklemek şuan için mantıksız, milyonlarca insan var kalkıp para dağıtmaları mümkün değil, bir gecede ekonomiyi iyileştireceklerini de sanmıyorum. Bu olumsuz ortamda günlük ihtiyaçlarımızı hesaplayarak, plan program dahilinde harcamalarımızı kontrol etmemiz gerek.
Ben kendi yöntemimi anlatayım, sizde bunu benimseyin. Önceden her ay için ödenecek faturaları ve gelirleri listelediğim notlarım olurdu. Ne kadar gelecek? ne kadar gidecek? Bu şekilde gelir gider dengesini devamlı takip ediyordum. Şuanda kağıt üzerinde yapmıyorum, kendi kodladığım bir siteden yürütüyorum, örnek ekran resmini aşağıdan görebilirsiniz. (Resimdeki ödemeler gerçek aylık ödemelerimdir, alt kısımlarda var, şimdilik bende gelir gider dengesini oluşturmaya çalışıyorum)
Maalesef bu bitmemiş bir proje olduğu için yayınlamadım ve sadece ben kullanıyorum
Konumuza dönecek olursak, yapacağınız gelir/gider listesine bakıp, neyi azaltabilirim, nereden ekonomize ederim gibi alternatif çözümler üretmeye başlamanız gerek. Ve bunu yapmak için öncelikle not tutma gelir/gider tablosunu oluşturmanız gerek.
Bir kere bunu düzgün yapmaya başladığınızda aslına çok faydalı olduğunu göreceksiniz. Örneğin dolmuş a para veriyorsunuz, daha uygun alternatif bakmaya çalışın, çok uzak değilse bisikletle gidip gelmeye çalışın. Kontör ödemeleriniz ücretli abonelik ücretinden fazla görünüyorsa, ücretli en uygun limitten bir aboneliğe geçebilirsiniz, yada kontör ihtiyacınızı azaltmak için interneti kullanabilirsiniz. Dışardan yemek yerine evde hazırladığınız yemeği yada atıştırmalıkları tüketebilirsiniz.
Dışardan yemek yemek zaten başlı başına ciddi bir para israfı olduğunu düşünüyorum. Yalan yok bende tembel biriyim ve genelde dışardan yiyorum ama bunu yaparken gelir gider hesabını iyi yapıyorum. Bu noktada çoğu zaman evde kuru ekmek yediğimde oluyor
Ekonomi konularında önce kendimizden ve gereksiz alışkanlıklarımızdan başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Günümüzde aşırı derecede gereksiz harcamalarımız oluyor, bunu kendim de de fark ettim. Uzun yılların tecrübesinde yeni yeni bende gereksiz alışverişten ve bütçemden fazla harcamalardan uzak durmaya başladım.
Ekonomik olarak hayatımız boyunca her zaman sorunla yaşayabiliriz, bu bir gerçek. Bunlara hazırlıklı olmalı her zaman ikinci bir planınız olmalı. Ne olabilir? Kenarda biraz para biriktirmek, kira vermek yerine kredi ile ev almak, zamanınız olduğunda ekstra iş yapmak vs… Ancak yine de yaşadığımız sorunlar karşısında sakin ve sabırlı olmak her şeyden önemlidir. Umutsuzluğa kapılmadan önce alternatif çözümler üretmeli, ve azimle çözüm yolunu denemeniz gerek. Bazen alternatifleriniz olmasa da düşüncenizi bu durumdan nasıl çıkabileceğinize odaklayın ve her zaman denemekten vazgeçmeyin…
Bir gün geriye dönüp baktığınızda, asıl sorunun kişisel harcamalarımızdan ve alışkanlıklarımızdan geldiğini göreceksiniz.