2009 oss

2009 ÖSS ağırlıklı orta öğretim başarı puanı hesaplama formülü nedir Obp puanım 57.531 aobp puanım 80.721 okul ÖSS ortalaması 71 aobp puanı maksimum 100

2009 ÖSS’de Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplama süreci, o yıllarda oldukça merak edilen konulardan biriydi ve birkaç adımdan oluşuyordu. Sana sade şekilde anlatayım:

Kısaltmalar

• OBP = Ortaöğretim Başarı Puanı (senin diploma notunun 5’lik sisteme çevrilmiş hali)
  • AOBP = Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP’nin ÖSS’de kullanılacak şekilde 100’lük sisteme taşınması)
  • Okul Ortalaması = O yıl mezunların OBP’lerinin ortalaması
  • Max AOBP = 100 (yani en yüksek AOBP puanı)

Hesaplama Adımları

1. Önce OBP’yi 100’lük sisteme çevir

• Eğer zaten 100’lük sistemdeyse, bu adımı geç.
  2. Standart Sapma Hesabı

• Sınava giren okul mezunlarının OBP ortalaması ile seninkini karşılaştırmak için bir standart sapma formülü kullanılır.
  3. AOBP Hesabı
    Temel formül şöyleydi:

\text{AOBP} = \frac{( \text{Kendi OBP'n} - \text{Okul Ortalaması} )}{\text{Okul Standart Sapması}} \times 10 + 50

Fakat bazen doğrudan şu şekilde hesap yapılır:

\text{AOBP} = \text{OBP} \times \frac{100}{En Yüksek OBP}

Ancak senin verdiğin değerlere göre, 2009’daki uygulama biraz daha sadeleştirilmişti: Her öğrencinin OBP’sinin 0,12 veya 0,18 ile çarpılarak ek puan olarak ÖSS’ye yansıtılması.

Senin Verilerine Yorum

• OBP puanın: 57,531
  • AOBP puanın: 80,721
  • Okul ortalaması: 71 (muhtemelen OBP ortalaması)
  • AOBP puanı maksimum: 100

Senin AOBP puanın verilmiş, yani zaten hesaplanmış.

Sonuç

2009 yılında AOBP hesaplama aşağı yukarı şöyleydi:

1. Öğrencinin diploma notu (OBP) hesaplanır, genelde 100’lük sisteme çevrilir.
  2. Bu puan, OKS/ÖSS’nin katsayısına göre çarpılır.
  3. Ayrıca, okulun mezunları arasındaki durumun da AOBP’ye etkisi olurdu.
  4. AOBP en çok 100 olabilirdi.
  5. Bu puan, ÖSS sınav sonucuna eklenirdi.

Kaynak ve Uyarı

Hesaplama yöntemi yıllara göre biraz değişmiş olabilir, bu nedenle kesin hesap ya da tercih hesaplamalarında güncel ve resmi kaynakları kontrol etmelisin.

Ek bilgi veya güncel formülleri ister misin? Ya da bir örnekle detaylı hesaplama yapmamı ister misin?