İngilizce 66.807 net ortalama 50.8 standart sapma 29.9 Türkçe 9 net ortalama 14.1 standart sapma 6.7 sosyal bilimler 9 net ortalama 11.4 standart sapma 6.8 ingilizce 1.2 Türkçe 0.5 sosyal bilimler 0.2 ile carpiliyor diğer dersleri yapmadım boş bıraktım İngilizce yüzde 53 Türkçe yüzde 20 sosyal bilimler yüzde 10 ağırlığa sahip matematik yüzde 11 fen bilimleri yüzde 7 ağırlığa sahip.Aobp puanım 100 üzerinden 80.721 0.3 ile carpiliyor toplam puan 100 üzerinden kaç puan olur
Senin verdiğin bilgilerle 2009 ÖSS puanını yaklaşık hesaplamak için adım adım ilerleyelim. Standart puan, katkı katsayıları ve ağırlıklar ile puanların nasıl hesaplandığını aşağıdaki gibi gösterebilirim:
1. Standart Puan Hesaplama
Her ders için standart puan formülü:
a) İngilizce
Net: 66.807
Ortalama: 50.8
Std. Sapma: 29.9
b) Türkçe
Net: 9
Ortalama: 14.1
Std. Sapma: 6.7
c) Sosyal Bilimler
Net: 9
Ortalama: 11.4
Std. Sapma: 6.8
2. Standart Puanlar Katsayı ile Çarpılır
Verilen çarpanlar:
- İngilizce: 1.2
- Türkçe: 0.5
- Sosyal Bilimler: 0.2
3. Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) Katkısı
AOBP: 80.721
Katsayısı: 0.3
4. Toplam Puan
5. Ağırlıklandırılmış Yüzde Hesabı
Verdiğin oranlar (İng: %53, Türkçe: %20, Sos: %10, Mat/Fen boş bırakıldığı için yok) ile:
- İngilizce: SP_{İng} \times 0.53
- Türkçe: SP_{Tür} \times 0.20
- Sosyal: SP_{Sos} \times 0.10
İstersen ağırlıklı hesap da ayrıca yapabiliriz; fakat anlattığın sistemde esasen katkı katsayılarıyla işlem yapmak gerekiyor. Yani ilk hesap yukarıdaki gibi olmalı.
Kısaca:
Yukarıdan çıkan sonuç:
→ Toplam: yaklaşık 121.13
Sistemde kullanılan puanlama türüne göre ufak farklılıklar olabilir; ama formüller bu şekildedir.
Daha kesin ve resmi bir hesap için yine de ÖSYM’nin kendi kılavuzuna bakmanı öneririm. Her yıl formüller ufak değişiklikler gösterebiliyor.
Dilersen farklı bir puanlama veya ağırlık kombinasyonu için tekrar hesaplama yapabilirim. Başka bir bölüm var mı eklemek istediğin?
Peki aradan çok zaman geçti 2009 da YDS ye girdim ham puan 66.807 ortalama 50.8 standart sapma 29.9 aobp puanım 100 üzerinden 80.721 ben sınavdan kaç puan almış oluyorum 100 üzerinden
Sana ham puanın, ortalaman ve standart sapman ile 2009 YDS için standart puan (veya “100 üzerinden” puan) nasıl hesaplanır, adımlarıyla açıklayayım:
1. Standart Puan (Z-Puan) Hesaplama
Yaygın formül şu şekildedir:
Senin verdiğin değerlere göre:
- Ham puan: 66.807
- Ortalama: 50.8
- Standart sapma: 29.9
Hesaplama:
Yani, standart puana göre sınavdan yaklaşık 55.36 puan almış oluyorsun.
2. AOBP Eklenirse
YDS’de genellikle AOBP eklenmez, fakat özel bir sistem kastediyorsan şunu yaparsın (AOBP: 80.721, % kaç etki edeceği belli değil; örn. %30 alınabilir):
Eğer AOBP'nin %30’u (0.3 katsayısı) eklenirse:
Ama YDS’de genellikle sadece standart puan esas alınır, AOBP ilavesi klasik üniversite puan sisteminde olur.
Özetle:
Sadece YDS puanını soruyorsan, yaklaşık 55.36 puan almış oluyorsun.
Eğer üzerine AOBP gibi ek bir katkı varsa — ve oranı %30 ise — toplam yaklaşık 79.6 puana çıkar.
Net hesabın hangi formüle göre olması gerektiğinden emin değilsen, bağlı olduğu kuruma veya ilgili yılın resmi kılavuzuna bakmanı öneririm.
Başka bir hesaplama veya detay ister misin?
Peki benim 2009 YDS İngilizce sınavında aldığım puan ham puan mı yoksa standart puan mı 66.807 puan aldım 100 üzerinden ortalama 50.8 standart sapma 29.9 standart puan 66.807 ise ham puanım nedir 100 soru var
Sorduğun “66.807 puan” aslında ham puan mı, standart puan mı; ve eğer o standart puansa, ham puanın kaç olurdu? İkisini de açıklığa kavuşturayım:
1. “66.807 Puan” Standart Puan mı, Ham Puan mı?
- Eğer sınavdan çıkınca elde ettiğin doğru cevap sayısının (yani ham netlerinin) karşılığı ise bu ham puandır.
- Eğer okul, ÖSYM veya sistem tarafından puan listesinden veya sonuç belgesinden gördüğün puan ise (ve yanında ortalama ve standart sapma veriliyorsa), bu genellikle standart puandır.
Senin verdiğin kontekstte:
- Ortalama ve standart sapma ile birlikte belirtilen puan neredeyse her zaman standart puandır.
- Yani, 66.807 genellikle standart puandır.
2. Standart Puan Verilirse, Ham Puan Nasıl Bulunur?
Formülün tersinden gideriz:
Bunu ham puan için çözelim:
Senin değerlerinle yerine koyalım:
- Ortalama: 50.8
- Standart Sapma: 29.9
- Standart Puan = 66.807
Ancak, bu sonuç 100 soruluk sınavda mümkün değil (ham puan max. 100 olabilir). Bu, muhtemelen puanın “standart puan” değil doğrudan ham puan/net olduğunu veya formülde bir farklılık (ör. katsayı farklılığı ya da yuvarlama) olabileceğini düşündürür.
Özet
- 66.807 büyük ihtimalle standart puan.
- Bu puanı standart formülden tersine çevirince ham puan >100 çıkıyor; bu normalde mümkün değil, burada not/puan kavramı dengesiz olabilir.
- Eğer 100 soruluk sınavda 66.807 ham puan “net” ise bu doğrudan doğru cevap sayın veya ham puanın olur.
- Eğer bu bir “standart puan” ise ve 100 soru varsa, standart formül aşırı yüksek ham puan gösteriyor — bu genellikle pratikte çıkmaz. İstatistiksel veri veya ÖSYM kılavuzu ile kontrol etmek gerekir.
Kesin bilgi için sınav sonucunda yazan “net” sayısı ham puanındır. Elindeki 66.807 puan sonuç belgesindeyse ve ham netin verilmemişse, öğrenci işlerinden veya ÖSYM’den kendi döneminin ham/standart puan hesap sistemine bakmalısın.
Takıldığın başka bir detay veya eski sonuç belgen varsa, belgeyle birlikte tekrar paylaşabilirsin; birlikte açıklayabilirim.