2009 öss yds: Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanım 80.721, ham puan 66.807. Hangi puan sınav sonuç puanı olur? Ben sınavdan kaç puan almış oluyorum?

Hocam merhaba, ben eski sistem öğrencisiyim, ÖSS. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanım 80.721, ham puan 66.807. Hangi puan sınav sonuç puanı olur? Ben sınavdan kaç puan almış oluyorum?

Geçmişteki ÖSS sistemiyle ilgili olarak, Türkiye’deki üniversiteye giriş sınavı sistemini anlamak önemlidir çünkü farklı dönemlerde farklı sistemler uygulanmış olabilir. Bu durumda, 2009 yılı için ÖSS sistemi kapsamında puan hesaplanmasına dair bilgileri inceleyelim.

ÖSS Puan Hesaplama Sistemi

ÖSS’de toplam puan hesaplanırken birkaç bileşen dikkate alınır. Temel bileşenler arasında Ham Puan (HP) ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) bulunmaktadır. Bunların nasıl bir araya geldiği ve sınav sonuç puanının nasıl hesaplandığını adım adım açıklayalım:

1. Ham Puan (HP)

Sınavda doğrudan almış olduğunuz puanı ifade eder. Sizin örneğinizdeki ham puan 66.807’dir.

2. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)

Bu, lise boyunca elde edilen notların belirli ağırlıklar ile ortalamasının hesaplanmasıyla belirlenir ve bu örnekte 80.721 olarak verilmiştir.

3. Sınav Sonuç Puanı (ÖSS Puanı)

ÖSS puanı hesaplanırken aşağıdaki formül genellikle kullanılır:

\text{ÖSS Puanı} = (\text{Ham Puan} + \text{AOBP})

Bu formülde AOBP’nin belirli bir ağırlıkla etkisi olabilir ve özellikle yerleştirme puanına katkıda bulunan ek katsayılar da yer alabilir. Ancak genel anlamda, okuldan alınan başarı puanının sınav puanına eklenmesiyle bir bütün oluşturulur.

ÖSS Sonuç Puanı Hesaplaması

Bu hesaplamadaki genel formül şu biçimdeydi:

\text{ÖSS Puanı} = \text{Ham Puan} + (AOBP \times K)

Katsayı K genellikle ÖSS’nin uygulandığı döneme göre ve öğrenci türüne (sayısal, eşit ağırlık, sözel vb.) göre değişkenlik gösterebilir. 2009 için detaylı veriler elimde olmamakla birlikte ek katsayılar kullanılmaktadır ve bu katsayıyı hesaplamak ya da bilmek o dönemde kullanılan bir kılavuza ya da resmi verilere dayanır.

Hesaplanan Sonuçlar

Örneğinizde belirttiğiniz değerler:

• Ham Puan: 66.807
  • AOBP: 80.721

Eğer K katsayısı verilmiş olsaydı ya da hatırlasaydık, sonuç puanı tam olarak hesaplanabilirdi. Varsayım gereği eğer standart bir katsayı (örneğin K=1 olarak) düşünülürse, yekpare bir toplama işlemiyle 2009 yılına ait ÖSS için sınav sonucu şu şekilde olurdu:

\text{ÖSS Puanı} = 66.807 + (80.721 \times 1) = 147.528

Bu sadece örnek hesaplamadır; resmi kaynaklardan alınan kesin rakamlarla değişiklik gösterebilir.

TERİMLER:

Ham Puan (HP): Sınavda alınan doğru ve yanlış cevaplara göre ölçülen ham (doğrudan) puan.
Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP): Ortaöğretim (lise) yıllarında alınan notların belirli katsayılarla değerlendirilmesiyle elde edilen ortalama puan.
Katsayı (K): ÖSS’de farklı türdeki öğrenciler için puan bileşenlerinin etkisini artırmak veya azaltmak amacıyla kullanılan çarpan.