2009 ÖSS’de “okul A değeri” (yani, okulun diploma not ortalamasının sınav puanına etkisi) ile ilgili formül ve hesaplama yöntemi şöyleydi:
Öncelikle; 2009 ÖSS’de, ortaöğretim başarı puanı (OBP) sistemi kullanılıyordu ve bu puanlar sınava ek puan olarak ekleniyordu. Okulun diploma not ortalaması ile doğrudan “A değeri” adıyla anılan bir katsayı yoktu, ancak çoğu kaynakta A değeri, OBP’nin standartlaştırılmasıyla elde edilen temel katsayılar anlamında kullanılır.
2009 yılı için süreç şöyle işliyordu:
-
Önce öğrencinin diploma notu 5’lik sistemden 100’lük sisteme çevrilirdi.
$$ Diploma~Notu~(100’lük) = Diploma~Notu~(5’lik) × 20 $$ -
Ardından, öğrencinin ortaöğretim başarı puanı (OBP) şöyle hesaplanır:
OBP = \frac{Okuldaki~Diploma~Notunun~Toplamı}{Okuldaki~Öğrenci~Sayısı}Aslında burada ortalama alınır.
-
OBP, sonradan 0,8 katsayısı ile çarpılarak "Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı"na (AOBP) dönüştürülür:
AOBP = OBP \times 0,8 -
Sonra, bu puan 0,12 katsayısı ile çarpılır ve ÖSS puanına eklenir:
Ek~Puan = AOBP \times 0,12
Kısacası, okulun kendi ortalaması (A değeri), öğrencinin diploma notunu baz alarak önce OBP, sonra da AOBP yoluyla sınav puanına eklenmiş olur.
Özetle kullanacağın formüller şöyle:
- \text{OBP} = \text{Diploma Notu (100’lük)}
- \text{AOBP} = \text{OBP} \times 0,8
- \text{Ek puan} = \text{AOBP} \times 0,12
Sorunun bağlamına göre "A değeri"nden kastın diploma not ortalamasının etkisiyse, yukarıdaki hesaplamalar geçerli. Tam olarak neyi bulmak istediğini belirtirsen formülü daha da özelleştirebilirim.