2009 ÖSS de D değeri hesaplama formülü var mı

2009 oss de D değeri hesaplama formülü var mı varsa nedir Teşekkür ederim

D değeri (madde ayırt ediciliği, İngilizce: “discrimination index”) testlerde genellikle şu şekilde hesaplanır:

2009 ÖSS gibi sınavlarda madde analizi için kullanılan klasik (geleneksel) D değeri formülü:

D = \frac{U - A}{N}

Burada:

• U = İlgili soruyu üst grup (en yüksek puanlı %27) doğru yanıtlayan öğrenci sayısı
  • A = İlgili soruyu alt grup (en düşük puanlı %27) doğru yanıtlayan öğrenci sayısı
  • N = Her bir gruptaki öğrenci sayısı (yani üst grup ve alt grup sayısı; genellikle eşit alınır)

Daha açık yazarsak:

1. Tüm öğrencileri toplam puanına göre sıralarsın.
  2. En üstteki %27’lik dilimi “üst grup”, en alttaki %27’lik dilimi “alt grup” olarak ayırırsın.
  3. İlgili soruyu doğru yapan üst ve alt grup öğrenci sayılarını bulursun (U, A).
  4. Formüle yerleştirirsin.

Örnek:

• Sınava 1000 kişi girdi, %27’lik grup 270 kişi eder (N=270).
  • Üst grupta bu soruyu doğru yanıtlayan 200 kişi var (U=200).
  • Alt grupta doğru yanıtlayan 90 kişi var (A=90).
D = \frac{200-90}{270} \approx 0.41

Yorum:

• D değeri 0.40 ve üzerinde ise madde çok iyi ayırt ediciliğe sahip demektir.
  • D değeri sıfır veya sıfıra yakınsa madde ayırt ediciliği düşük, hatta negatifse “kötü” demektir.

Özetle: Formül yukarıdaki şekildedir ve 2009 ÖSS’de de genellikle bu klasik madde ayırt edicilik indeksinin kullanıldığı bilinmektedir.

Başka bir D değeri (örneğin standartlaştırılmış farklı formüller) soruyorsan, biraz daha detay verirsen yardımcı olabilirim.

Peki ben 66.807 net yaptım ingilizce den D değerim nasıl hesaplanır 100 soru var

Senin D değerin (madde ayırt ediciliği) bireysel olarak hesaplanan bir değer değildir; D değeri her bir soru (madde) için, o sorunun sınavdaki bütün öğrenciler arasında ne kadar ayırt edici olduğunu ölçer.

Senin yaptığın “net” veya kişisel performans, madde ayırt edicilik D indeksini doğrudan etkilemez veya göstermez.
Daha basit anlatırsam:

• D değeri her bir soru için ayrı ayrı hesaplanır.
  • Bu hesap, tüm öğrencilerin cevaplarına topluca bakılarak gruplar arasındaki fark üzerinden yapılır.
  • Senin bireysel olarak yaptığın net veya doğru/yanlış sayısı, kendi başına o sorunun D değerini belirlemez.

Eğer bir sınavda 100 soru varsa, her soru için ayrı D değeri hesaplanır. Yani “benim İngilizce’den D değerim kaç?” diye bir kişisel D değeri olmaz.

Eğer senin kastettiğin:

• “Her bir sorunun (ya da sınavın genelinin) D değeri nedir, nasıl bulunur?” ise, formül yukarıda anlattığım gibi.
  • “Kendi net sayımı (66.807) ve toplam soru/maksimum net üzerinden bir D değeri bulmak istiyorum.” diyorsan, bu şekilde kişisel D değeri hesaplanmaz, bunun adı başka olabilir (örneğin başarı yüzdesi ya da puan türü).

Kişisel performansını göstermek istiyorsan:

Başarı \; Oranı = \frac{\text{Doğru Net Sayısı}}{\text{Toplam Soru}} \times 100

Senin için:

Başarı \; Oranı = \frac{66.807}{100} \times 100 = 66.8\%

Özet:
D değeri kişisel değil, madde (soru) bazlıdır. Kişisel başarı yüzdesiyle karıştırma. Başka bir şeye ihtiyacın varsa daha net tarif edebilirsin.