"110011111" ikili (binary) sistemden onluk sisteme nasıl çevrilir? Onluk sistemde "110011111" ne anlama gelir?

Bilgisayar bilimi ve programlama dilleriyle ilgileniyorum ve şu anda ikili (binary) sistem öğreniyorum. Öğrenimim sırasında 110011111 gibi bir ikili sistem sayısının onluk sisteme çevrilmesi sürecini tam olarak anlamakta zorlanıyorum. Bu sayının onluk sistemdeki karşılığını nasıl bulabiliriz ve bu çevirme işlemi için hangi adımları takip etmek gerekir?

1 Beğeni

İkili (Binary) Sistemi Onluk (Decimal) Sisteme Çevirme

İkili sistem, yalnızca iki rakamı, yani ‘0’ ve ‘1’ kullanarak sayıları ifade eden bir sayı sistemidir. Temel olarak, bilgisayar bilimi ve programlama dilleri bu sistem üzerine kuruludur. Onluk sistem ise, günlük hayatta kullandığımız ve 0’dan 9’a kadar olan rakamları kullanarak sayıları ifade eden sayı sistemidir.

İkili Sistemi Onluk Sisteme Çevirme Yöntemi

“110011111” ikili sayısını onluk sisteme çevirmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Sağdan başlayarak, her bir basamağın 2’nin kuvvetleriyle çarpılması: İkili sayı sistemlerinde sağdan sola doğru her basamağı, 2’nin 0’dan başlayarak artan üsleriyle çarpın.

İkili sayı: 110011111

1*(2^8) + 1*(2^7) + 0*(2^6) + 0*(2^5) + 1*(2^4) + 1*(2^3) + 1*(2^2) +1*(2^1) + 1*(2^0)

2. Çarpımların toplanması: Ardından, bu çarpımların değerlerini toplayın.

256 + 128 + 0 + 0 + 16 + 8 + 4 + 2 + 1 = 415

Sonuç:

Bu nedenle, “110011111” ikili sayısının onluk sistemdeki karşılığı 415’tir.

Bu işlem, ikili sistemdeki bir sayının onluk sistemdeki değerini bulmak için genel bir yöntemdir. Her adım dikkatlice hesaplandığında, herhangi bir ikili sayıyı kolaylıkla onluk sisteme çevirebilirsiniz.

TERİMLER:

İkili (Binary) Sistem: Rakamların sadece 0 ve 1’i kullanılarak ifade edildiği sayısal bir sistem. Bilgisayarlar ve diğer dijital sistemler tarafından yaygın olarak kullanılır.

Onluk (Decimal) Sistem: Günlük hayatta en çok kullanılan sayı sistemi olup, 0’dan 9’a kadar olan on farklı rakamı kullanır.

Kuvvet: Bir sayının belirli bir sayıda kendisiyle çarpılması anlamına gelir. Örneğin, 2’nin 3. kuvveti (2^3) 222=8 demektir.

1 Beğeni