Bilgisayar klavyelerindeki standart tuşlarla ya da tuş kombinasyonlarıyla üslü sayıları (örneğin 10² ya da 5³ gibi) nasıl yazabilirim? Bazı belgelere veya elektronik yazışmalarla üslü sayıları dahil etmem gerekiyor ve her seferinde bunu düzgün bir şekilde yapmanın pratik bir yolu olup olmadığını merak ediyorum. Üst karakterler veya özel semboller kullanmanın belirli bir yolu var mı? Eğer varsa, bu kombinasyonları nasıl kullanabilirim?
Bilgisayar klavyesinde üslü sayılar nasıl yazılır?
Bilgisayar klavyesinde üslü sayıları yazabilmenin çeşitli yolları vardır ve bunlar genellikle kullanılan işletim sistemine, belge düzenleme yazılımına ve düzenlenen belgenin türüne bağlıdır. Üslü sayıların yazılması çeşitli kısayol tuşları, sembol menüleri veya belirli belge düzenleme işlevlerini kullanarak sağlanabilir.
Windows İşletim Sistemi
Windows işletim sistemi üzerinde, bir üslü sayıyı da içeren kısayol tuşları mevcuttur. örneğin ², ³, ¹ gibi tuşlar.
Alt + 0178 (² için)
Alt + 0179 (³ için)
Alt + 0185 (¹ için)
Yukarıdaki tuş kombinasyonları, Alt tuşuna basılı tutulup aynı anda belirtilen numara dizisi girilirken, uslu sayılar elde edilir. Ancak bu tuşlar sadece bu 3 sayı için geçerlidir. Diğer sayılar için gerekli tuş kombinasyonu bulunmuyor, yada ben bilmiyorum. Bu yüzden aşağıda diğer sayıları da veriyorum, kopyalayarak istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
¹
²
³
⁴
⁵
⁶
⁷
⁸
⁹
⁰
Microsoft Word
Microsoft Word belgelerinde üslü bir sayı yazmak için, bir dizi basit adımı takip edebilirsiniz:
- Üslü sayı yazmak istediğiniz alana gelin.
- ‘²’ veya ‘³’ yazin.
- Ardından seçtiğiniz karakteri tıklatın ve “Font” bölümüne gidin.
- “Font” bölümünde, “Superscript” (Üst Simge) seçeneğini işaretleyin ve “OK” düğmesini tıklatın.
- Bu işlem, seçtiğiniz numarayı (² veya ³ gibi) üst simge (superscript) olarak değiştirecekti.
ASCII veya Unicode Karakterleri
ASCII veya Unicode, klavyede genellikle yer almayan çeşitli semboller ve karakterler için bir standart set sunar. Çoğu işletim sistemi ve program, üslü bir numaranın ASCII veya Unicode karakterini girme özelliğine sahiptir.
TERİMLER:
ASCII (American Standard Code for Information Interchange): Bilgisayarlarda ve diğer cihazlarda metin dosyalarının saklanmasında ve iletilmesinde kullanılan bir kodlama standardıdır.
Unicode: Dünya dillerinin alfabelerindeki harfleri tanıyan ve gösteren bir karakter kodlamadır.
Superscript: Üst simge anlamına gelir ve genellikle üslü sayıları temsil etmek için kullanılır. Herhangi bir sayı veya harf, üst simge olarak yazılabileceği gibi, normal metnin hemen üzerine de yerleştirilebilir (örneğin, ‘x²’).
Windows’ta “başlat” + “çalıştır” yapın ve “charmap” kelimesini yazarak çalıştırın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir dünya karakterin olduğu ekran gelecek. Bu ekranda istediğiniz karakterleri bulup, kopyalayarak istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.