Q klavyede virgül işareti nasıl yazılır?

q klavyede virgül nasıl yapılır?

Kısa cevap: Q klavyede virgül, M tuşunun hemen sağındaki tuşa basılarak yazılır (doğrudan ‘,’), Shift gerekmez.

Not: Eğer o tuşa bastığınızda farklı bir karakter çıkıyorsa klavye düzeniniz Türkçe Q olmayabilir — Windows’ta Win+Space ile veya görev çubuğundaki dil simgesinden klavye düzenini TR (Türkçe Q) yapın.

Glossary

• AltGr: Sağ Alt tuşu; bazı özel karakterler için kullanılır.
  • Q klavye: Türkçe Q klavye düzeni (standart QWERTY düzenine Türkçe karakter yerleşimi).
  • Shift: Büyük harf/ikinci karakter için kullanılan tuş.
  • Virgül: “,” işareti.

Sorunuzu cevapladi mi?

1 Beğeni

Klavyenin Q veya F mi yoksa farklı bir tür mü olduğunu nasıl anlayabilirim?

Kısa cevap: En kolay yolu işletim sisteminizdeki klavye düzenine bakmak veya Ekran Klavyesi/On-Screen Keyboard ile tuşların ne yazdığını kontrol etmektir — aşağıda adım adım yollar var.

Nasıl kontrol edilir (Windows, macOS, mobil ve fiziksel bakış):

1. Fiziksel bakış

• Klavyenin üzerinde yazan harfleri kontrol edin. Eğer tuşlarda Q, W, E… gibi Latin harfleri üst sıradaysa büyük olasılıkla Q (QWERTY) düzenidir; F düzeninde harfler Türkçeye göre farklı yerleşir. (Yazılar silinmişse sonraki adımları kullanın.)
  2. Windows (hızlı)

• Win+Space tuşlarına basarak mevcut klavye düzenleri arasında geçiş yapın; ekranın sağ altundaki dil simgesine tıklayarak da görebilirsiniz.
    • Detaylı: Ayarlar > Zaman ve Dil > Dil ve Bölge > kullandığınız dilin yanındaki Seçenekler kısmına bakın; orada “Türkçe Q” veya “Türkçe F” gibi kurulu klavye adını görürsünüz.
    • Ekran Klavyesi: Başlat > “Ekran Klavyesi” (osk) yazarak açın; fiziksel tuşlara basmadan hangi karakterlerin çıktığını görebilirsiniz.
  3. macOS

• Sistem Tercihleri > Klavye > Giriş Kaynakları (Input Sources) bölümüne bakın; listede “Turkish - QWERTY” veya “Turkish - F” gibi göreceksiniz.
    • Menü çubuğundaki bayrak/klavye simgesinden anlık düzeni değiştirebilirsiniz.
    • Ekran klavyesini göstermek için Menü çubuğunda giriş kaynağını açıp “Show Keyboard Viewer” seçin.
  4. Android / iOS

• Klavye uygulamanızın ayarlarına girin (Gboard veya iOS Klavye) — burada dil/yerleşim olarak Türkçe Q veya Türkçe F seçili olup olmadığı yazılıdır.
    • Hızlı test: klavede harflerin yerleşimine bakın veya giriş dilini değiştirme düğmesi ile kontrol edin.
  5. Çevrimiçi kolay kontrol

• “Turkish Q keyboard” ve “Turkish F keyboard” görsellerini aratın; ekranınızdaki tuş düzeniyle karşılaştırın.
    • Veya çevrimiçi klavye-tester sitelerine yazdığınızda hangi karakter çıktığına bakın.

Kısa pratik testler (güvenli, hızlı)

• M tuşunun sağındaki tuşa basıp virgül (,) çıkıyorsa TR Q kullanıyorsunuz (sorduğunuz önceki cevaba göre).
  • Eğer sık kullanılan Türkçe harflerin (ğ, ı, ö, ü, ş, ç) farklı tuşlarda olduğunu görüyorsanız F düzeni olabilir.

İsterseniz bana ekran görüntüsü (tuşların üstündeki yazılar) veya işletim sisteminizi söyleyin; adım adım nasıl kontrol edeceğinizi yazayım.

Glossary

• AltGr: Sağ Alt tuşu; bazı özel karakterleri üretmek için kullanılır.
  • Ekran Klavyesi (On-Screen Keyboard): Ekranda görünen ve fare ile kullanılabilen klavye.
  • F klavye: Türkçe F klavye düzeni; Türkçeye göre optimize edilmiş farklı tuş yerleşimi.
  • Input source (Giriş Kaynağı): İşletim sisteminde seçili klavye/dil düzeni.
  • Q klavye: Türkçe Q (QWERTY) klavye düzeni.
  • Win+Space: Windows’ta hızlı klavye düzeni değiştirme kısayolu.
1 Beğeni