Windows 10’da farklı bir dil için klavye düzeni ayarlamak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Özellikle, Türkçe Q klavyeden Rusça klavye düzenine geçiş yapmak istiyorum. Adımları açıklayabilir misiniz?
Windows 10’da farklı bir dil için klavye düzeni değiştirmek oldukça basittir. İşletim sisteminde yerleşik olan birkaç adımda, istediğiniz dili seçebilir ve hızlı bir şekilde klavye düzeninizi değiştirebilirsiniz. İşte adımlar:
-
Bilgisayarınızda Ayarlar uygulamasını açın. Bu uygulama, Windows işletim sisteminde yerleşik bir ayar yöneticisidir ve genellikle Başlat menüsünde bulunur.
-
Ayarlar uygulamasında, “Zaman ve Dil” bölümünü seçin.
-
“Bölge ve Dil” sekmesine gidin. Bu bölümde sistem dilinizin yanında yüklü dillerin listesi yer alacak. Yeni bir dil eklemek istiyorsanız, tercih ettiğiniz dili seçmeniz yeterlidir.
-
Seçtiğiniz dili tıkladığınızda, detaylar butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu, yüklediğiniz dil için ayrıntılı ayarlar sunar.
-
Klavye düzenleri için “Klavye Yöntemi” altındaki “Düzenler” butonuna tıklayın.
-
Burada mevcut klavye düzeninizi seçerek, “Yeni” düğmesine tıklayarak yeni bir klavye düzeni ekleyin. Hedef klavye düzeni listenizde bulunmuyorsa, “Düzen Ekle” butonunu tıklayabilirsiniz.
-
Yeni klavye düzeninizi seçtikten sonra, “Varsayılan Olarak Ayarla” butonuna tıklayın.
-
Son olarak, ayarlar uygulamasını kapatın ve sistem çubuğu sağ alt köşesinde yer alan Dil simgesine tıklayarak yeni klavye düzeninizi seçebilirsiniz.
Artık, klavye düzeninizi istediğiniz herhangi bir dil için değiştirebilirsiniz. Unutulmaması gereken, klavye düzenleri sadece karakter tuşlarını değiştirir. Eğer harfler için de bir değişim isterseniz Microsoft Office gibi programlarda font değiştirme yapabilirsiniz.
TERİMLER:
- Ayarlar uygulaması: Windows 10’da yerleşik bir ayar yöneticisi uygulamasıdır. Sistem ayarlarını ve bazı uygulama ayarlarını değiştirmek için kullanılır.
- Klavye düzeni: Klavye düzeni, klavyedeki her tuşun hangi karakteri oluşturduğuna karar veren fiziksel bir yerleşimdir.