Adım 1: Xampp’ın Kurulumu
Öncelikle, Xampp’ı indirip kurmanız gerekmektedir. Xampp; Apache, MariaDB, PHP ve Perl gibi önemli web geliştirme hizmetlerini bir araya getiren popüler bir yazılım paketidir. Xampp kurulumu işlemini aşağıdaki adımlarla gerçekleştirebilirsiniz:
- Xampp’ı İndirin: Xampp’ın resmî sitesi olan apachefriends.org adresine giderek, Xampp’ı Windows için indirebilirsiniz.
- Kurulumu Başlatın: İndirdiğiniz exe dosyasını double click yaparak kuruluma başlayın. Karşınıza birkaç kez ‘next’ seçeneği çıkacaktır. Bu sekmenin tamamında ‘next’ seçeneğini seçerek devam edin.
- Xampp’ı Start Edin: Xampp’ın kurulumu tamamlandıktan sonra, Xampp kontrol panelini açıp ‘Start’ butonuna basarak Apache ve MySQL’i başlatmış olursunuz.
Adım 2: Composer’ın Kurulumu
Composer, PHP için bir bağımlılık yönetim aracıdır. Composer sayesinde, PHP projeleriniz için gerekli kütüphaneleri ve bağımlılıkları yönetebilirsiniz. Laravel, Composer aracılığıyla kurulur.
Composer’ın kurulum adımları aşağıdaki gibidir:
- Composer’ı İndirin: getcomposer.org adresine giderek, Windows için Composer’ı indirin.
- Kurulumu Başlatın: İndirdiğiniz exe dosyasına çift tıklayarak kurulum işlemini başlatın. Kurulumu takiben ekrandaki talimatlara uygun şekilde ‘next’ seçeneklerini izleyin ve ‘install’ butonuna tıklayarak kurulumun tamamlanmasını bekleyin.
Adım 3: Laravel’in Kurulumu
Composer’ın kurulumu tamamlandıktan sonra, Laravel’in kurulumuna geçebilirsiniz. Laravel’in kurulumu aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır:
- Konsolu Açın: Bilgisayarda ‘cmd’ yazıp enter tuşuna basın. Bu şekilde komut istemcisini açmış olacaksınız.
- Laravel’yi Yükleyin: Konsolda
cd c:\xampp\htdocs
komutunu yazın ve enter tuşuna basın. Bu şekilde Xampp’ın kurulu olduğu htdocs klasörüne giriş yapmış olacaksınız. Ardındancomposer global require laravel/installer
komutunu yazarak Laravel’i bilgisayarınıza yükleyin. - Laravel Projesi Oluşturun: Laravel yüklendikten sonra,
laravel new proje_adi
komutunu yazarak yeni bir Laravel projesi oluşturun. - Laravel Uygulamasını Başlatma: Uygulamayı başlatmak için, bu komutu çalıştırın:
php artisan serve
Bu komut, geliştirme sunucusunu başlatır. Şimdi, web tarayıcınızda http://localhost:8000 adresini ziyaret ederek Laravel uygulamanızı görebilirsiniz.
İşte Laravel’in Windows üzerinde Xampp kullanılarak kurulumu bu şekilde gerçekleştirilir.
TERİMLER:
XAMPP: Apache, MySQL, PHP ve Perl gibi web teknolojilerinin bir arada bulunduğu ücretsiz bir sunucu çözümüdür.
Laravel: PHP tabanlı hızlı web uygulamaları geliştirmek amacıyla kullanılan bir MVC web geliştirme çerçevesidir.
Composer: PHP şablonlarının bağımlılıklarını yönetmek ve otomatikleştirmek için kullanılan bir araçtır.
Apache: Dünya çapında birçok web sitesinde kullanılan açık kaynaklı, ücretsiz bir web sunucusu yazılımıdır.
MariaDB: Açık kaynaklı bir veritabanı yönetim sistemidir, Mysql’in bir fork’udur.
Perl: Çok güçlü bir metin ayrıştırma yeteneği olan yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir.
MVC (Model-View-Controller): Yazılım mühendisliğinde kullanılan bir programlama modelidir. Kullanıcı arayüzü, veritabanı ve uygulama işlemleri gibi yapıları birbirinden bağımsız hale getirir. Bu sayede, bir bileşen üzerinde yapılan değişiklikler diğer bileşenleri etkilemez.