Plesk Sunucuya Flarum Nasıl Kurulur?

Elimde boşta duran güzel bir domain var ve Flarum kurup bir süre değerlendirip paraya çevirmek istiyorum. VDS Sunucu var ve buna kurulumu nasıl yapabilirim?

Plesk’teki VDS sunucuya Flarum kurulumu

Flarum, ücretsiz, açık kaynaklı ve özelleştirilebilir bir platform olan PHP ile yapılmış bir forum yazılımıdır. Flarum’un kurulumu genellikle genel web sunucularında kolayca gerçekleştirilir. Aşağıda Plesk sunucuya Flarum kurulum sürecini bulabilirsiniz.

Plesk panelinden Flarum kurulumu, bir VDS (Virtual Dedicated Server) içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu, fiziksel bir sunucunun sanallaştırılarak birden çok sunucu gibi çalışmasını sağlayan bir hizmet modelidir.

1: Modüllerin Yüklenmesi

Bu işlem öncesinde sunucunuzda Composer olması gerekmektedir. Eğer yüklü değilse aşağıdaki adımlarla yüklemeniz gerekmektedir.

SSH ile sunucuya bağlandıktan sonra aşağıdaki kodlar ile composer kurulumunu yapabilirsiniz.

curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
mv composer.phar /usr/local/bin/composer

2: Flarum’un Yüklenmesi

İlk adımda gereken Composer kurulumunu tamamladıktan sonra aşağıdaki kod ile Flarum’u yükleyebilirsiniz. Aşağıdaki kodu çalıştırmadan önce sitenizin kurulacağı dizine girmiş olmanız gerek. Örnek: cd /home/kuaza/public_html Sonrasında aşağıdaki kodu çalıştırarak composer in flarum u kurmasını izleyebilirsiniz.

composer create-project flarum/flarum . --stability=beta

3: Plesk Yönetim Panelinden Site Ayarlamaları

Plesk yönetim paneli üzerinden site ayarlamalarının yapılması gerekmektedir. Hosting ayar kısmına girin ve document root alanına public yolunu yazarak kaydedin.

4: Flarum Kurulum Ayarları

Sunucuda ve Plesk yönetim panelinde gereken ayarlamaları yaptıktan sonra Flarum’un kurulum ayarlarının gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu işlemi Flarum kurulum sihirbazı ile gerçekleştirebilirsiniz. Web tarayıcınızdan domain adresinize giderek kurulum sihirbazını başlatabilirsiniz.

Sihirbaz, veritabanı bağlantısı, yönetici bilgileri ve forum ayarlarınıza yönelik sorular soracaktır. Soruları doldurup devam ettiğinizde kurulum işlemi tamamlanacaktır.

TERİMLER:

VDS (Virtual Dedicated Server): Sanal Özel Sunucu anlamına gelir. Fiziksel bir sunucunun, birden çok sanal sunucuya bölünmesi işlemidir ve genellikle birden fazla kullanıcı tarafından kullanılır.
PHP: Dinamik web siteleri ve uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir sunucu tarafı script dilidir.
Composer: PHP için bağımlılık yönetim aracıdır. Bir projenin gereksinim duyduğu kütüphane ve paketleri yönetir.
SSH (Secure Shell): Uzaktaki bir bilgisayar üzerinde komutları çalıştırmanıza veya dosya aktarmanıza olanak tanıyan bir protokoldür.
Apache & Nginx: İki popüler web sunucusu yazılımıdır. Web sunucuları, kullanıcıların internet üzerinden web sitelerine erişmesini sağlarlar.
Flarum: PHP ile geliştirilen, modern, hızlı ve ölçeklenebilir bir forum yazılımıdır. Açık kaynaklıdır ve ücretsizdir.

1 Beğeni