PHP dili için yazılım geliştirme sürecini kolaylaştıran ve kod tekrarını en aza indirmeye yardımcı olan bazı paket yönetim sistemleri vardır. Bunlardan biri de Composer. Peki, Composer tam olarak nedir ve ne işe yarar? Diğer PHP paket yönetim sistemleri nelerdir ve Composer’ın bu sistemler arasındaki yeri nedir?
PHP için Composer Paket Yönetim Sistemi
Php dilinde projelerinizi geliştirirken ihtiyaç duyduğunuz farklı paketler olabilir. Örneğin bir e-posta hizmeti, resim işleme hizmetleri, veritabanı işlemleri veya özel görüntülenme işlemleri gibi. Bu gibi servisler için hazır yapılmış paketleri kullanabilirsiniz. Bu paketler hali hazırdaki kodunuzu tekrarlamamak ve sürekli tekerleği yeniden icat etmemek için oldukça yararlıdır.
Composer, PHP projeleri için bir bağımlılık yönetim aracıdır. Php scriptlerini işletmek ve harici modülleri yüklemek için gereken paketleri yönetir. Projede kullanılan tüm paketleri ve bu paketlerin hangi versiyonlarını kullanmanız gerektiğini tanımlamanıza izin verir. Buna bağımlılıklar (dependencies) denir.
Composer’ın İşlevleri
Composer aşağıdaki görevleri üstlenir:
- Projede kullanılan paketleri listeler.
- Paketlerin uyum ve bağımlılık kontrolünü yapar.
- Otomatik olarak projenize hangi paketlerin ekleneceğini belirler.
- Projedeki paket güncellemelerini yönetir.
- Paketleri istenilen versiyonlarıyla beraber indirir.
Diğer PHP Paket Yönetim Sistemleri ve Composer’ın Yeri
PHP’ye özgü paket yönetim sistemlerin başında PEAR ve Composer gelir. PEAR eski bir paket yöneticisidir ve genellikle PHP’nin eski versiyonlarında kullanılır. Son dönemlerde ise Composer’ın kullanımı daha yaygındır.
Composer, modern PHP uygulamalarının sıklıkla tercih ettiği bir araçtır. PHP’nin PSR-0 ve PSR-4 otoloading standardını destekler, böylece paketlerin içe aktarılmasını ve kullanımını kolaylaştırır. PEAR’a göre daha dinamik ve esnektir. Ayrıca Composer, paketlerin belirli bir versiyonunu belirtme imkanı sunar. Bu, uygulamanın stabilitesi ve uyumluluk için önemlidir.
TERİMLER:
Paket: Bir yazılım projesinin bütün veya bir parçasıdır. Genellikle bir veya birden fazla özellik veya işlevsellik sağlar.
Bağımlılık (Dependency): Bir yazılımın, başka bir yazılımdan veya kütüphaneden işlevsellik almasına denir.
PEAR: PHP Extension and Application Repository’nin kısaltmasıdır, PHP için eski bir paket yönetim sistemidir.
PSR-0 ve PSR-4: PHP için otomasyon standartları. Yazılım paketlerinin uyumluluk ve birlikte çalışabilirlik düzeylerini arttırır.