Uzaktan kumandalı kapının kilidi nasıl açılır? (NPN BJT ve röle kullanarak) Devre çizimi ve boolean ifadesi nedir?

Uzaktan kumandalı bir kapının kilidinin açılabilmesi için iki adet anahtar, 10 mA’e duyarlı bir röle, NPN BJT devre elemanları ile lojik devre kurulmak istenmektedir. Bu devrenin çalışmasında anahtarlardan biri ya da her ikisi kapalı olduğunda kapı kilidinin açılması istenmektedir. (25P)

a. Bu lojik ifadenin doğruluk tablosunu çiziniz. (10P)
b. Bu lojik ifadeyi Boolean cebri ile en sade şekilde ifade ediniz. (10P)
c. Devreyi çiziniz. (5P)

a. Bu lojik ifadenin doğruluk tablosunu çizmek için öncelikle giriş ve çıkış değişkenlerini belirlemeliyiz. Bu örnekte iki adet anahtar kullanıldığı için iki giriş değişkeni olacaktır. Aynı şekilde kapı kilidinin açılıp kapanması için bir çıkış değişkeni belirleyebiliriz.

Anahtar 1 Anahtar 2 Kapı Kilidi
0 0 1
0 1 1
1 0 1
1 1 0

b. Bu lojik ifadeyi Boolean cebri ile en sade şekilde ifade etmek için doğruluk tablosunu kullanabiliriz.

Doğruluk tablosuna baktığımızda kapı kilidinin açılması için anahtar 1 ya da anahtar 2’nin kapalı olması gerektiği görülüyor. Bu durumu, OR operatörü ile ifade edebiliriz. Yani “Anahtar 1 ya da Anahtar 2 kapalıysa Kapı Kilidi açılsın” şeklinde ifade edebiliriz.

Boolean ifade: Kapı Kilidi = Anahtar 1 + Anahtar 2

c. Devreyi çizmek için NPN BJT, röle ve anahtarları kullanarak bir diyagram oluşturabiliriz. Ancak verilen ekran görüntüsü olmadığı için tam bir devre çizimi yapamayız. Devresel unsurların doğru şekilde birleştirilmesi ve bağlantıların düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Devrenin genel şekli şu şekilde olabilir:

Anahtar 1 ----|
              |----- NPN BJT ------- Röle
Anahtar 2 ----|

Güç kaynağı ------------------ Röle