Usain Bolt 2009'da 100 metreyi 9.58 saniyede koşarken kaç adım atmıştır?

Usain Bolt’un 2009 yılında 100 metre yarışında 9.58 saniyede dünya rekoru kırdığı o inanılmaz koşusu sırasında toplamda kaç adım attığını merak ediyorum. Bolt’un adım uzunluğunu göz önünde bulundurursak, o yarış boyunca kaç adım atmış olabilir ve bu adımların yarış içerisindeki dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?

Bolt, yarışı 9.58 saniyede tamamlayarak yeni bir dünya rekoru kırdı. Ortalama koşu hızı 10.44 m/s idi. Yarışta Bolt, diğer finalistlerden 3.91 adım daha az, toplamda 41 adım attı (Sol ayağıyla 20, sağ ayağıyla 21 adım). Ortalama adım uzunluğu, her adımın gerçek uzunluğu hesaplanarak 2.449 m olarak belirlendi. Bolt, 60 ile 70 metre arasındaki koşuda en uzun adımı olan 2.872 m’ye ulaştı. Adım uzunluğu, sıklığı ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Ortalama adım sıklığı, gerçek sıklıktan 0.033 Hz farklıydı. Bolt’u diğer yedi finalistle karşılaştırdığımızda, ortalama adım uzunluğunda 0.21 m lehine bir fark vardı. Ancak, adım sıklığında çok az fark vardı. Finalistler, farkı 0.058 Hz olan daha yüksek bir sıklık gösterdi. Bu, Bolt’un bu iki kinematik değişkeni ne kadar iyi yönetebildiğini ve 52.51 metre sprintinde ulaşılan en yüksek hız olan 12.32 m/s ile sonuçlandığını göstermektedir.

Kaynak ve analizin hakkında daha fazla detay: Multicomponent Velocity Measurement for Linear Sprinting: Usain Bolt’s 100 m World-Record Analysis - PMC

1 Beğeni

Bu tür fiziğe dayalı sorular genellikle bir takım verilere ve hesaplara dayanır. Usain Bolt’un dünya rekoru kırdığı 2009 Berlin’deki 100 metre yarışında kaç adım attığını hesaplayabilmek için Bolt’un adım uzunluğunu ve yarış sırasında kullandığı adım tekniklerini detaylıca incelememiz gerekecek.

Hesaplama Yöntemi

1. Usain Bolt’un Adım Uzunluğu

Yüksek performanslı sprinterlerin adım uzunluğu genellikle vücut boylarının bir buçuk katına kadar çıkabilir. Usain Bolt’un boyu yaklaşık 1.95 metre (195 cm) olduğu için, her adımının uzunluğu ortalama olarak hesaplanabilir. Usain Bolt’un ortalama adım uzunluğunun yaklaşık 2.65 metre (265 cm) olduğu bilinmektedir.

2. Toplam Adım Sayısının Hesaplanması

Usain Bolt’un toplam koştuğu mesafe olan 100 metreyi (10,000 cm), adım uzunluğuna bölerek toplamda kaç adım attığını hesaplayabiliriz.

Toplam Mesafe / Adım Uzunluğu = Adım Sayısı

10000 cm / 265 cm ≈ 37.74 adım

Bu durumda, Usain Bolt yaklaşık 38 adım atmıştır. Adım sayısının tam sayı olarak hesaplandığını ve yarış içinde küçük farklılıkların olabileceğini unutmamalıyız.

3. Adım Dağılımı

Sprint yarışlarında adım teknikleri, koşucunun hızına ve koşu evresine göre değişir:

• İlk 10-20 metrede (hızlanma evresi): Daha kısa ve güçlü adımlar.
  • Orta bölüm (20-70 metre arası): Daha uzun ve hızlı adımlar.
  • Son 30 metre: Yorgunluğa rağmen en uzun ve hızlı adımlar korunmaya çalışılır.

Bu farklı evrelerde adım uzunluğu hafif değişiklikler gösterebilir ancak bu değişiklikler genellikle 2.5-2.7 metre aralığında kalır.

Detaylı İnceleme

1.1 İlk 10-20 Metre

Bu evrede daha kısa ve güçlü adımlar atılır. Ortalama adım uzunluğu yaklaşık 2.5 metre olabilir. Usain Bolt’un 20 metre hattına ulaşması için:

20 metre / 2.5 metre/adım = 8 adım

Yaklaşık 8 adım atmıştır.

1.2 Orta Bölüm (20-70 Metre)

Koşunun bu bölümünde adımlar daha uzun olur, ortalama 2.7 metre olarak kabul edebiliriz:

(70-20) metre / 2.7 metre/adım = 18.52

Yaklaşık 19 adım atmıştır.

1.3 Son 30 Metre

Bu bölümde yorgunlukla birlikte adım uzunluğu biraz kısalabilir. Ortalama 2.6 metre olarak kabul edebiliriz:

30 metre / 2.6 metre/adım = 11.54

Yaklaşık 12 adım atmıştır.

Bu durumda toplam adımlar:

8 (ilk 20 metre) + 19 (orta 50 metre) + 12 (son 30 metre) ≈ 39 adım

Hesaplamalardan ve varsayımlardan yola çıkarak Usain Bolt’un 100 metre yarışında toplam yaklaşık 38 ila 39 adım attığını söyleyebiliriz. Bu, boy ölçüsü, adım tekniği ve hızlanma evresindeki değişimlere tabidir.

TERİMLER:

Sprint Yarışı: Kısa mesafeli hızlı koşu yarışı.
Adım Uzunluğu: Bir adımda alınan mesafe.
Hızlanma Evresi: Yarışın başında hızın artırıldığı bölüm.
Orta Bölüm: Hızın maksimum seviyede korunduğu yarış bölümü.

Bu hesaplamalar, Bolt’un fiziksel özelliklerine ve genel sprint tekniklerine dayanarak yapılmıştır. Yarış sırasındaki gerçek adım sayısı, sporcunun anlık adaptasyonlarına bağlı olarak hafifçe değişebilir.