Türk Medeni Kanunu hangi ülkenin medeni yasası örnek alınarak hazırlanmıştır?

Türk hukuk sisteminin önemli bir parçası olan Türk Medeni Kanunu’nun hazırlanışında baz alınan yabancı ülkeler ve medeni yasaları hakkında bilgi almak istiyorum. Türk Medeni Kanunu hangi ülkenin medeni yasasından esinlenerek oluşturulmuştur? Bu yasanın Türk Medeni Kanunu’na etkileri nelerdir ve hangi ana hatlarıyla benzerlikler göstermektedir?

Türk Medeni Kanunu’nun Hazırlanışında Esinlenilen Yasa

Türk Medeni Kanunu, 1926 yılında kabul edilmiş ve Türkiye’de hukuk sisteminin modernleştirilmesinde büyük bir rol oynamıştır. Türk Medeni Kanunu, özellikle İsviçre Medeni Kanunu’ndan (Zivilgesetzbuch; fransızca: Code Civil) yoğun bir şekilde etkilenmiştir.

İsviçre Medeni Kanunu ve Türk Medeni Kanunu Arasındaki İlişki

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, devletin modern bir hukuk sistemine kavuşturulması hedeflenmişti. Bu amaçla, batılılaşma ve modernleşme politikaları doğrultusunda, hukuk alanında da radikal değişiklikler yapıldı. İsviçre Medeni Kanunu’nun tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasında, o dönem için modern bir hukuk sistemi sunması ve farklı dillerde (Almanca ve Fransızcada) yazılmış olması yer alıyor. İsviçre Medeni Kanunu, aile hukuku, miras hukuku, mülkiyet hukuku gibi temel konularda detaylı düzenlemeler içeriyordu ve bu düzenlemeler, Türk hukuk reformunu gerçekleştiren hukukçular tarafından model alındı.

Türk Medeni Kanunu ile İsviçre Medeni Kanunu Arasındaki Benzerlikler

  1. Hukuki İşlemler ve Sözleşmeler: Her iki kanun da hukuki işlemlerin ve sözleşmelerin nasıl yapıldığını çok detaylı bir şekilde ele alır. Sözleşme özgürlüğü, sözleşmenin geçerlilik şartları ve yükümlülükler gibi temel kavramlar her iki kanunda benzer şekilde işlenmiştir.
  2. Aile Hukuku: Evlilik, boşanma, nafaka, velayet gibi aile hukuku ile ilgili temel konular, İsviçre ve Türk medeni kanunlarında benzer hükümler içermektedir.
  3. Miras Hukuku: Mirasın intikali, yasal mirasçılar, vasiyetname gibi konular, her iki kanunda da benzer şekilde düzenlenmiştir.

TERİMLER:

Hukuki İşlemler: İnsanların hukuki sonuç doğurmak amacıyla yaptıkları eylemlerdir.
Sözleşme Özgürlüğü: Anlaşma yapma ve sözleşme içeriklerini serbestçe belirleme hürriyetini ifade eder.

HAKEMSİZ

MEDENİ KANUNUMUZU NASIL DEĞİŞTİRDİK (How We Amended our Civil Code)

Prof. Dr. Ahmet M. KILIÇOĞLU

MEDEN__ KANUNUMUZU NASIL DE______T__RD__K[#358994]-372498.pdf (226.2 KB)