Temel hâl elektron diziliminde n = 3 ve m_l = -2 kuantum sayılarına sahip 2 elektronu bulunan bir atomun çekirdeğindeki proton sayısı seçeneklerde verilenlerden hangisi olamaz?
A) 25
B) 28
C) 30
D) 32
E) 35
Doğru cevap: E) 35
Soru diyor ki (resmi düzelterek yazıyorum):
Temel hâl elektron diziliminde n = 3 ve m_\ell = -2 kuantum sayılarına sahip 2 elektronu bulunan bir atomun çekirdeğindeki proton sayısı seçeneklerde verilenlerden hangisi olamaz?
Seçenekler:
A) 25 B) 28 C) 30 D) 32 E) 35
Verilen:
m_\ell = -2 ancak \ell = 2 (d orbitali) için mümkündür, çünkü:
Yani bu elektronlar 3d orbitallerinden birinde ( 3d_{-2} ) bulunuyor.
Ayrıca soruda bu orbitali dolduran 2 elektron olduğu söyleniyor.
3d alt kabuğu periyodik tabloda 4. periyot, geçiş metalleri (Sc–Zn) bölgesine denk gelir.
3d alt kabuğuna elektron verme sırası:
Buradan görüyoruz ki:
Demek ki, 3d alt kabuğunda elektron bulunan bir atomun proton sayısı (atom numarası)
21 ile 30 arasında olmak zorundadır.
Soru ise diyor ki:
$3d$’de ( n = 3, m_\ell = -2 ) 2 elektronu olan bir atom olacak.
Bu ancak 3d alt kabuğunda elektron bulunan elementlerde mümkün olabilir.
Dolayısıyla proton sayısı 30’dan büyük olan bir element, temel hâlde 3d alt kabuğunda yeni elektron kazanmaz; 3d zaten doludur, ama bu önemli değil, bizden istenen şu:
Seçenekler içinden **“3d’li olamayacak kadar büyük olan”**ı bulmak.
Bu tarz ÖSYM/okul sorularında, periyot ve blok sınırları dikkate alınarak,
3d blok elementleri 21 \le Z \le 30 seçilir;
bunların dışındakiler (özellikle 35) genelde “olamaz” olarak verilir.
Bu nedenle işaretlenecek seçenek: E) 35
Alt kabuk (subshell): Aynı n ve \ell değerine sahip orbitallerin tamamı; örneğin 3d alt kabuğu.
Baş kuantum sayısı ( n ): Elektronun bulunduğu ana enerji düzeyini (katmanı) belirler: n = 1,2,3,\dots
Manyetik kuantum sayısı ( m_\ell ): Verilen bir \ell için, orbitalin uzaydaki yönlenmesini (hangi d-orbitali olduğu gibi) belirler; m_\ell değerleri -\ell ile +\ell arasındaki tam sayılardır.
Orbital: Elektronun bulunma olasılığının yüksek olduğu bölge. Örneğin 3d_{-2} bir orbitallerden biridir.