Organize Sanayi Bölgesi (OSB), sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, sanayinin verimliliğini ve rekabet gücünü artırmak, istihdam yaratmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla kurulan özel bölgelerdir.
OSB’ler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gözetiminde ve ilgili il müdürlükleri tarafından yürütülür. OSB’lerin kuruluş, işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esaslar, 2009 tarihli Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile belirlenmiştir.
OSB’lerin Ana Hedefleri
OSB’lerin ana hedefleri şunlardır:
- Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak
- Çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek
- Kentleşmeyi yönlendirmek
- Kaynakları rasyonel kullanmak
- Sanayinin verimliliğini ve rekabet gücünü artırmak
- İstihdam yaratmak
- Ülke ekonomisine katkıda bulunmak
OSB’lerin İdaresi
OSB’lerin idaresi, OSB’nin kuruluş amacını gerçekleştirmek üzere, OSB’de faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir yönetim kurulu tarafından sağlanır. Yönetim kurulu, OSB’nin idari, teknik ve mali işlerini yürütmekle görevlidir.
OSB’lerin Yürüttüğü Görevler
OSB’ler, aşağıdaki görevleri yürütür:
- OSB’nin kuruluş, işletme ve yönetimini sağlamak
- OSB’de sanayi kuruluşlarının kurulması, işletilmesi ve geliştirilmesi için gerekli altyapı ve hizmetleri sağlamak
- OSB’de faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının çevresel yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamak
- OSB’de faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak
OSB’lerin Sağladığı İmkanlar
OSB’ler, sanayi kuruluşlarına sunduğu çeşitli imkanlarla onların rekabet gücünü artırmak ve üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla önemli bir rol oynamaktadır. OSB’ler tarafından sağlanan imkanlar şunlardır:
- Sanayi için uygun arazi
- Yeterli ve kaliteli altyapı hizmetleri (ulaşım, enerji, su, kanalizasyon, telekomünikasyon, vb.)
- Sanayi için gerekli olan çevre hizmetleri
- Sanayi kuruluşları için eğitim, danışmanlık ve destek hizmetleri
OSB’lerin Ekonomik Katkısı
OSB’ler, Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. OSB’lerde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, Türkiye’nin toplam ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştirmektedir. Ayrıca, OSB’ler, istihdam yaratarak ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunarak ülke ekonomisini güçlendirmektedir.
Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla toplam 337 OSB bulunmaktadır. Bu OSB’lerde yaklaşık 250 bin sanayi kuruluşu faaliyet göstermektedir. OSB’lerde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, yaklaşık 5 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır.