Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurması ile onun hangi kişilik özelliğini ön plana çıkardığı söylenemez?

Mustafa Kemal Şam’a yeni gelmesine ve genç bir subay olmasına rağmen çevresindekilerin dikkatini çekmeyi başarı. Bölge halkına diğer subaylar gibi yaklaşmamış ve halkın güvenini kazanmıştır. Daha önce padişaha karşı geldiği gerekçesiyle tıbbiyeden atılarak Şam’a sürülen ve sahaflık yapan Mustafa isminde biri ile tanışmış, yaptıkları sohbetlerde ikisinin de düşüncelerinin aynı olduğu ortaya çıkmıştır. Mustafa Kemal, tıbbiyeli Mustafa ile Şam’da “Vatan ve Hürriyet Cemiyeti”ni kurmuştur. Mustafa Kemal daha sonra gizlice geldiği Beyrut, Yafa, Kudüs ve Selânik’te bu cemiyetin şubelerini açtırmıştır. Kendi ülkesinin gelişmesini halkına özgürlük getireceğine inanan Mustafa Kemal, padişaha karşı daha çok mücadele etmiştir.

Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurması ile onun hangi kişilik özelliğini ön plana çıkardığı söylenemez?

A) Teşkilatçılık
B) Vatanseverlik
C) Özgürlüğe düşkünlük
D) Akıllılık

Soru: Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurması ile onun hangi kişilik özelliğini ön plana çıkardığı söylenemez?

Seçenekler:
A) Teşkilatçılık
B) Vatanseverlik
C) Özgürlükçü düşünce
D) Akıllılık

Çözüm:

Sorunun bağlamında, Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurarak hangi kişilik özelliklerini ön plana çıkardığını anlamamız isteniyor.

  • A) Teşkilatçılık: Mustafa Kemal, Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurarak teşkilatçılık özelliğini göstermiştir.

  • B) Vatanseverlik: Cemiyeti kurması, onun vatansever bir kişiliğe sahip olduğunu da gösterir.

  • C) Özgürlükçü düşünce: Cemiyetin adı ve amacı, özgürlükçü düşünceye sahip olduğunu yansıtır.

  • D) Akıllılık: Akıllılık direkt olarak bir cemiyet kurma eylemiyle ilişkilendirilemeyebilir. Bu daha çok stratejik ve zekâ gerektiren durumlarla öne çıkabilir.

Cevap:

D) Akıllılık