“ISO 45001 standardı, işyerlerinin İSG risklerini kontrol etmek ve performanslarını geliştirmek amacıyla … tarafından geliştirilmiş, … temeline dayanan, dünyada kabul görmüş bir yönetim standardıdır…” cümlesinde boş bırakılan yerlere uygun ifadeler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
a) OHSAŞ/önleme
b) BSI/risk değerlendirme
c) BSI/önleme
d) ISO/risk değerlendirme
e) ISO/önleme
ISO 45001 standardı, işyerlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) risklerini kontrol etmek ve performanslarını geliştirmek için oluşturulmuş bir yönetim standardıdır. ISO kelimesi seçeneklerde doğru yer almaktadır. Önlemler, riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak amacıyla alınan tedbirlerdir. ISO 45001 standardı, İSG yönetim sistemi oluşturulmasını ve bu sistem üzerinden risk değerlendirmesi yapılmasını da gerektirir. Dolayısıyla önleme ilkesine dayanmaktadır. Doğru yanıt ise seçenek e) ISO/önleme olacaktır.
TERİMLER:
ISO: Uluslararası Standartlar Organizasyonu (International Organization for Standardization) olarak bilinen ISO, işletmeler ve diğer kuruluşlar için uluslararası standartlar geliştiren bir kuruluştur. Önleme: İş sağlığı ve güvenliği alanında riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için alınan tedbirler.