"Ey Rabbim bana cennette bir ev yap" diye son nefesini kim vermiştir?

İslam tarihinde “Ey Rabbim bana cennette bir ev yap” diye dua ederek kim son nefesini vermiştir? Bu kişi hangi şartlar altında bu duayı yapmıştır ve tarihi veya dini kaynaklarda bu olay nasıl geçmektedir? Daha fazla bilgi verebilir misiniz?

İslam Tarihinde “Ey Rabbim bana cennette bir ev yap” Diye Dua Eden Kişi: Firavun’un Eşi Asiye

İslam tarihinde “Ey Rabbim bana cennette bir ev yap” diye dua ederek son nefesini veren kişi Firavun’un eşi Asiye’dir. Bu olay Kur’an-ı Kerim’de geçmekte olup, Asiye’nin imanı ve sabrı, birçok mümin için bir örnek teşkil etmektedir.

Asiye’nin Kimliği ve İmanının Gücü

Asiye, Firavun’un eşi olup, Kur’an’daki anlatımlara göre Hz. Musa’nın bebek hâlinde bulunduğu nehir kenarında onu sahiplenip büyüten kişidir. Firavun ise o dönemde Mısır’da hüküm süren, kibirli ve zalim bir hükümdar idi. Asiye, Firavun’un zulmüne rağmen imanını koruyan ve Allah’a olan inancından vazgeçmeyen bir kadın olarak bilinir.

Duası ve Son Nefesi

Kur’an-ı Kerim’de Asiye’nin duası şu şekilde geçmektedir:
En-Nazî'ât Suresi (66), Ayet 11'de:
“Veğanfevda`hüşyedekıaneceäninçırhlum.”
Bu ayet, Asiye’nin Allah’a olan bağlılığını ve sabrını vurgular. Yaşadığı zulüm karşısında Asiye, “Ey Rabbim! Bana katında, cennette bir ev yap ve beni Firavun’dan ve onun kötü işlerinden kurtar” diye dua ederek can vermiştir. Bu dua, onun dünya hayatındaki tüm sıkıntılarına rağmen imanını koruduğunu göstermektedir.

Olayın Tarihi ve Dini Kaynakları

Bu olay, İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir ve Peygamberler tarihi ile ilgili rivayetlerde detaylandırılmaktadır. Asiye, Firavun’un bütün baskılarına rağmen Allah’a olan inancını sürdürmüş ve son nefesinde bile cennette bir ev isteyerek hem Allah’a bağlılığını hem de imanını kanıtlamıştır.

TERİMLER:

Asiye: Firavun’un eşi olup, Kur’an’da imanı ile örnek gösterilen bir kadındır.
Firavun: Eski Mısır’da hüküm süren ve birçok peygamberin karşı çıktığı zalim bir hükümdar.

Bu açıklamalar ışığında, Firavun’un eşi Asiye’nin yaptığı dua ve onun iman dolu hayatı, İslam tarihi açısından önemli dersler içermektedir.