- Kuran-ı Kerim’de birçok sûrede kâinatın ve insanın yaratılışı, evrenin idare edilişi ile ahiret hayatını tasvir eden ayetler birlikte yer almıştır. Dünya hayatı ile ahiret hayatı arasındaki bu ilişki sorumluluk, ilahî adalet ve hesap verme kavramları çerçevesinde ele alınmıştır.
Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi dünya ahiret ilişkisi kapsamında değerlendirilemez?
A) “Şüphesiz biz, ölüleri mutlaka diriltiriz. Onların yaptıklarını ve bıraktıkları eserlerini yazarız. Biz her şeyi apaçık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) bir bir kaydetmişizdir.” (Yâsin suresi, 12. ayet.)
B) “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Haşr suresi, 18. ayet.)
C) “De ki: ‘Sizin kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, o mutlaka size ulaşacaktır. Sonra gaybı da görünür âlemi de bilen Allah’a döndürüleceksiniz de o size yapmakta olduklarınızı haber verecektir.’” (Cuma suresi, 8. ayet.)
D) “Allah’ın izni olmaksızın hiçbir nefis için ölmek yoktur. O, süresi belirtilmiş bir yazıdır. Kim dünyanın yararını (sevabını) isterse ona ondan veririz, kim ahiret sevabını isterse ona da ondan veririz. Biz şükredenleri pek yakında ödüllendireceğiz.” (Âl-i İmrân suresi, 145. ayet.)
E) “Hayır; onların ahiret hakkındaki bilgileri yetersiz kalmıştır. Dahası, bu hususta şüphe içindedirler. Bunun da ötesinde, onlar ahiretten yana kördürler.” (Neml suresi, 66. ayet.)