Kuran-ı Kerim’de birçok sûrede kâinatın ve insanın yaratılışı, evrenin idare edilişi ile ahiret hayatını tasvir eden ayetler birlikte yer almıştır. Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi dünya ahiret ilişkisi kapsamında değerlendirilemez?

  1. Kuran-ı Kerim’de birçok sûrede kâinatın ve insanın yaratılışı, evrenin idare edilişi ile ahiret hayatını tasvir eden ayetler birlikte yer almıştır. Dünya hayatı ile ahiret hayatı arasındaki bu ilişki sorumluluk, ilahî adalet ve hesap verme kavramları çerçevesinde ele alınmıştır.
    Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi dünya ahiret ilişkisi kapsamında değerlendirilemez?

A) “Şüphesiz biz, ölüleri mutlaka diriltiriz. Onların yaptıklarını ve bıraktıkları eserlerini yazarız. Biz her şeyi apaçık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) bir bir kaydetmişizdir.” (Yâsin suresi, 12. ayet.)

B) “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Haşr suresi, 18. ayet.)

C) “De ki: ‘Sizin kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, o mutlaka size ulaşacaktır. Sonra gaybı da görünür âlemi de bilen Allah’a döndürüleceksiniz de o size yapmakta olduklarınızı haber verecektir.’” (Cuma suresi, 8. ayet.)

D) “Allah’ın izni olmaksızın hiçbir nefis için ölmek yoktur. O, süresi belirtilmiş bir yazıdır. Kim dünyanın yararını (sevabını) isterse ona ondan veririz, kim ahiret sevabını isterse ona da ondan veririz. Biz şükredenleri pek yakında ödüllendireceğiz.” (Âl-i İmrân suresi, 145. ayet.)

E) “Hayır; onların ahiret hakkındaki bilgileri yetersiz kalmıştır. Dahası, bu hususta şüphe içindedirler. Bunun da ötesinde, onlar ahiretten yana kördürler.” (Neml suresi, 66. ayet.)

Cevap: E) “Hayır; onların ahiret hakkındaki bilgileri yetersiz kalmıştır. Dahası, bu hususta şüphe içindedirler. Bunun da ötesinde, onlar ahiretten yana kördürler.” (Neml suresi, 66. ayet.)

Doğru Cevap Açıklaması

E şıkkı, Neml suresi 66. ayet, ahiret ile ilgili bilgilerinin yetersiz olduğuna dair bir değerlendirme yapmakta, ancak dünya ve ahiret ilişkisini doğrudan ele almamaktadır. Diğer dört ayet, dünya ve ahiret arasındaki ilişkiler (ölümden sonra dirilme, yapılan amellerin yazılması, dünyanın ve ahiretin faydaları vb.) hakkında daha net açıklamalar yapmaktadır.

A Seçeneği Açıklaması

Yâsin suresi, 12. ayet: Bu ayet, ölülerin yeniden diriltileceğini ve insanların dünya hayatında bıraktıkları eserlerin yazıldığını belirtir. Bu, doğrudan dünya-ahiret ilişkisini ifade eder; çünkü dünya hayatındaki davranışların ahirette karşılık bulacağını anlatır.

B Seçeneği Açıklaması

Haşr suresi, 18. ayet: Ayet, yarın ifadesiyle ahiret hayatına işaret eder ve insanların bugünkü davranışlarının ahirette sonuçla karşılaşacağını belirtir. Dünya hayatında yapılanların ahirete etkisi bu ayetle vurgulanmaktadır.

C Seçeneği Açıklaması

Cuma suresi, 8. ayet: Bu ayet, ölümden sonra Allah’a dönüş ve insanların yaptıklarının haber verilmesi konularını işler. Ahiret hayatına vurgu yaparak dünya hayatında yapılanların ahirette önemi olduğunu belirtir.

D Seçeneği Açıklaması

Âl-i İmrân suresi, 145. ayet: Ayet, dünya ve ahiretin faydalarından bahseder ve insanların seçimlerinin sonuçlarına göre ödüllendirileceğini belirtir. Dünya ve ahiret faydaları arasında bir ilişki kurar.

E Seçeneği Detaylı Açıklama

Neml suresi, 66. ayet: Ayet, insanların ahiret bilgisi konusundaki eksikliklerini ve şüphelerini belirtmektedir. Bu ayet, insanların ahirete dair inançlarındaki eksiklikleri ele alır; ancak doğrudan dünya ve ahiret ilişkisini açıklamamaktadır. Bu nedenle, soruda istenilen kapsamda değerlendirilmez.

TERİMLER:

Levh-i Mahfuz: İslam inancında tüm kaderlerin yazılı olduğu kutsal kitap.

Gayb: Görünmeyen, bilinmeyen alemler veya olaylar; gaybı bilen ise sadece Allah’tır.