Cook önemli bu powerade helal mi

Cook önemli bu powerade helal mi

Powerade Ice Blast

Karışık Meyve Aromalı İzotonik Spor İçeceği. Şekerler ve tatlandırıcılar içerir.
İçindekiler: Su, dekstroz, fruktoz, asitlik düzenleyiciler (sitrik asit, sodyum sitrat, malik asit, potasyum sitrat), aroma vericiler, kıvam artırıcılar (akasya gamı, ağaç reçinesi [___]), mineral tuzlar (magnezyum klorür, kalsiyum laktat, potasyum fosfat), tatlandırıcı: sukraloz; renklendirici (brilliant blue).

Elektrolit miktarı (100 ml):

• Potasyum: 12,5 mg
  • Kalsiyum: ___ mg
  • Magnezyum: 1,3 mg
  • Sodyum: ___ mg

Enerji ve Besin Öğeleri (100 ml | 250 ml | %RA*)

• Enerji: ___ kJ / ___ kcal | 183 kJ / 43 kcal | ___
  • Yağ: 0 g | 0 g | 0%
  • Doymuş yağ: 0 g | 0 g | 0%
  • Karbonhidrat: 3,9 g | 9,8 g | ___
  • Şekerler: 3,9 g | 9,8 g | ___
  • Protein: 0 g | 0 g | 0%
  • Tuz: 0,1 g | 0,2 g | ___

Porsiyon için (250 ml): ___
*RA: Ortalama bir yetişkinin referans alımı (8400 kJ / 2000 kcal)

Powerade İletişim Merkezi: 0 800 201 30 80
The Coca‑Cola Company
ÇEVKO • PET
500 ml e
SOĞUK İÇİNİZ

Genel özet: Görsel, Powerade Ice Blast isimli karışık meyve aromalı izotonik spor içeceğinin Türkçe ürün etiketini gösteriyor; içerik listesi, elektrolit miktarları ve besin değerleri ile hacim ve tüketim önerisi yer alıyor.

Kısa cevap:
Bu şişedeki Powerade Ice Blast içeriğine bakınca, çoğu ilahiyatçı/helal sertifikasyon kurumu açısından büyük ihtimalle helal kabul edilir, ama iki noktada “şüpheli” diyebileceğimiz kısımlar var. Yani kesin helal mi, diyemem; mezhebine ve hassasiyetine göre karar vermen lazım.

1. Etikette neler yazıyor? (Fotoğraftan okunanlar)

Net okunabildiği kadarıyla içerik tipik Powerade formülü:

• Su
  • Şeker
  • Asitlik düzenleyiciler (örneğin: sitrik asit vb.)
  • Aroma vericiler (karışık meyve aromaları)
  • Sodyum, potasyum gibi elektrolitler
  • Renklendirici (büyük ihtimalle E133 – Brilliant Blue FCF)
  • Koruyucu vb. katkılar

Etikette jelatin, alkol, etil alkol, şarap sirkesi gibi doğrudan haram bir madde görünmüyor.

2. Helal açısından kritik olabilecek noktalar

2.1. Aroma vericiler

• “Doğal / doğala özdeş aroma” kısmında kullanılan çözücüler bazen alkol bazlı olabiliyor.
  • Genelde bu içeceklerdeki alkol oranı çok çok düşük seviyede (ÇOĞU fetvada “sarhoş edici değil ve gıdada iz miktarda” kısmı tartışılıyor).
  • Bazı hocalar: Bu kadar düşük ve proses içinde uçan alkolü caiz görüyor.
  • Daha katı olanlar: “Alkollü aroma şüphesi var” deyip şüpheli / mekruh görebiliyor.

2.2. Renklendirici ve diğer katkılar

• E133 gibi sentetik boyalar: Sentetik (petro-kimyasal) kökenli, hayvansal kaynaklı değil → Fıkhen genelde helal sayılıyor.
  • Tatlandırıcı/koruyucu katkılar da etiket ve bilinen formüller üzerinden bakıldığında hayvansal bir şey içermiyor.

3. Dini kurumlar ve fetvalar ne diyor?

Benim elimde güncel, marka bazlı helal sertifika listeleri yok (internete anlık bakamıyorum).
Genel durum:

• Türkiye’de satılan Powerade için Diyanet’in “haramdır” diye özel bir uyarısı yok; ama bu “%100 helaldir” anlamına da gelmiyor.
  • Helal sertifikası veren bazı kuruluşların listelerinde genelde Coca‑Cola/Powerade ürünleri karışık; bazı ülkelerde helal sertifikalı versiyonları var, bazılarında yok.

Kontrol etmen gerekenler:

1. Şişenin üstünde veya arkasında “Helal / Halal” logosu var mı?
  2. Bulunduğun ülkedeki resmî veya güvenilir helal sertifika kurumlarının (GİMDES, TSE Helal, vb.) güncel listesine internetten bak.

4. Pratik karar nasıl verilir?

• “Ben katkı maddesi ve aroma konusunda esneğim” diyorsan:

• İçindekilerde açıkça haram bir şey olmadığından, çoğu görüşe göre içebilirsin.
  • “En ufak alkol şüphesi bile istemiyorum” diyorsan:

• Aroma çözücüsü yüzünden bunu “şüpheli” sayıp terk etmek senin için daha uygun olabilir.
    • Bunun yerine helal sertifikalı spor içeceklerine veya maden suyu + biraz meyve suyu gibi alternatiflere yönelebilirsin.

5. Net cevap özet

• Etikette açık haram bir madde görünmüyor.
  • Aromadaki muhtemel alkol kullanımı sebebiyle, sıkı düşünenler için şüpheli.
  • Kesin helal / kesin haram demek için:
    • Üreticiye veya resmî helal sertifika kurumuna danışmak gerekiyor.

Eğer istersen, mezheplere göre bu tür katkı maddeleriyle ilgili fetvaları daha detaylı da özetleyebilirim.

TERİMLER:

Aroma verici: Ürüne koku ve tat vermek için kullanılan karışım; bazen alkol içinde çözünmüş olabilir.
Asitlik düzenleyici: Ürünün pH dengesini ayarlayan katkı; genelde sitrik asit gibi organik asitlerdir.
Elektrolit: Vücutta sıvı dengesini sağlayan sodyum, potasyum gibi iyonlar.
Helal sertifikası: Bir ürünün üretim sürecinin İslami şartlara uygun olduğunu belgeleyen resmî/onaylı belge.

Ama alkol olsa bana satmazlardi alkol 18+ ya satiliyo

Şunu netleştireyim:

Bu içecekte “içki gibi sarhoş eden serbest alkol” yok.
O yüzden market sana rahatça satar, 18+ kuralına girmez.

Ama helal‑haram meselesinde tartışılan şey biraz farklı:

1. Neden 18+ değil?

• 18+ kuralı, bira, şarap, votka gibi sarhoş edici içkilere uygulanıyor.
  • Powerade ise yasal olarak gazlı / izotonik içecek, alkol oranı içki sayılacak seviyede 0 veya ihmal edilebilir kadar az.
  • Yani devlet gözüyle bu, normal içecek → o yüzden istediğin yaşta alabiliyorsun.

2. Dini açıdan neden “şüphe” deniyor?

• Bazı aromalar, üretim aşamasında çok az miktarda alkol içinde çözünüp sonra içeceğe karışabiliyor.
  • Bu alkol:
    • Hem oran olarak çok düşük,
    • Hem de çoğu zaman üretim sürecinde uçup gidiyor.
  • Birçok hocaya göre:
    • Sarhoş etmeyen, gıdada iz miktarda kalmış alkol → hükmen yok kabul edilebilir, yani caiz derler.
  • Daha titiz olanlar da:
    • “Alkol kelimesi bile geçsin istemiyorum” deyip şüpheli görür.

Yani:

• Evet, içinde bira/votka gibi alkol olmadığı için 18+ değil.
  • Helal mi?
    • Çoğu görüşe göre büyük ihtimalle helal,
    • Çok hassasssan “şüpheli” deyip uzak durmayı tercih edebilirsin.

Sen “devlet içki saymıyorsa ve sarhoş etmiyorsa, benim için sorun yok” diyorsan,
fıkhi olarak da çoğu hocanın fetvası bu yönde → içmende ciddi bir sakınca görülmez.

TERİMLER:

Aroma: Ürüne tat/koku veren karışım; bazen çok az alkolle çözülmüş olabilir.
Hükmen yok (iz miktar): Miktar olarak o kadar az ki, dinen var sayılmayan, hükme etki etmeyen seviye.