Bu parçada dilin hangi özelliği vurgulanmak istenmiştir?

cevap

Soru: 20 / Cevap: 4
Sonraki Soru

Soru 5. (5 puan)

1. Her millet dilini ihtiyaçlarına, kültür ve medeniyet seviyesine, zevkine göre yansıtır. Bu bağlamda dil, tıpkı ev gibi bir milletin duygu, düşünce ve hayatının barınağı, korunağıdır. Nasıl ki Dede Korkut kitabını okuduğumda bu eserin oluştuğu hayat şartlarını hissedebiliyorsam Tanzimat’ta ya da Cumhuriyet Dönemi’nde yazılmış bir eserde de o dönemi hayatı görmem mümkün olacaktır. Bu parçada dilin hangi özelliği vurgulanmak istenmiştir?

A) Düşüncenin dayanağı ve taşıyıcısıdır.
B) Ait olduğu toplumun kültüründen izler taşır.
C) En önemli amacı iletişimi gerçekleştirmektir.
D) BOŞ BIRAK (BU SORUYA CEVAP VERMEDEN DİĞER SORUYA GEÇMEK İSTİYORUM.)
E) Toplumsal yaşamı biçimlendirici bir güçtür.

Kısa ve Net Cevap:
B) Ait olduğu toplumun kültüründen izler taşır.

Detaylı Açıklama:

Parçada, dilin bir toplumun duygu, düşünce ve hayatının yansıması olduğu ve her eserin yazıldığı dönemin yaşam şartlarını yansıttığı belirtiliyor. Dede Korkut’taki hayat şartlarının Tanzimat ve Cumhuriyet dönemlerinden farklı olduğunun altı çizilmiş. Bu, dilin ve eserlerin hangi döneme ve topluma ait olduğuna göre değişiklik gösterdiği, yani ait olduğu toplumun kültüründen izler taşıdığı anlamını vurgular.

Diğer Seçenekler Neden Yanlış?

• A) Düşüncenin dayanağı ve taşıyıcısıdır.
    Bu, düşünce ile bağlantılı fakat parçada asıl vurgu toplumun yaşam biçimlerinin dile ve eserlere yansımasıdır.

• C) En önemli amacı iletişimi gerçekleştirmektir.
    Bu genel bir bilgi, parçada iletişim değil, kültür ve hayat tarzı vurgulanıyor.

• E) Toplumsal yaşamı biçimlendirici bir güçtür.
    Parça, dilin toplumu biçimlendirdiğinden değil, var olanı yansıttığından bahsediyor.

TERİMLER:

Tanzimat: Osmanlı’da 1839’dan itibaren başlayan yenileşme hareketlerinin genel adı.
Cumhuriyet Dönemi: 1923’ten itibaren Türkiye’de başlayan yeni yönetim biçimi ve dönemi.
Kültür: Bir topluma ait değerler, gelenekler, normlar, sanat ve bilgi birikimi.

Kaynak kontrol tarihi: 2024-06.
Kaynak: MEB Türk Dili ve Edebiyatı öğretim programı.