Ben çevre koruma ve kontrol bölümü öğrencisiyim stajımı ilk gününü staj defterime nasıl yazmalıyım

Ben çevre koruma ve kontrol bölümü öğrencisiyim stajımı ilk gününü staj defterime nasıl yazmalıyım

Staj Defterine İlk Gün Kaydı Yazımı

Staj defteri, öğrencinin staj süresince yaptığı çalışmaları, gözlemleri ve öğrendiklerini yazdığı önemli bir belgedir. İlk gün kaydı, stajın başlangıcı olduğu için hem öğrenci tarafından hem de denetleyici tarafından dikkatlice incelenir. Bu nedenle doğru, açık ve detaylı yazılması gerekir.

İlk Günün Kaydında Neler Yazılmalı?

İlk gün staj defterine yazılacaklar genel olarak şunları içermelidir:

• Tanışma ve Giriş: Staj yaptığınız kurum ya da kuruluş hakkında kısa bir bilgi verin. Bölümünüzle ilgili genel bilgileri ve kurumun çevre koruma çalışmalarını yazabilirsiniz.
  • Stajın Amacı ve Hedefleri: Bu stajdan neler öğrenmeyi amaçladığınız, beklentileriniz ve hedefleriniz.
  • Günün Faaliyetleri: İlk gün neler yaptığınız, kimlerle tanıştığınız, hangi bölümlerde gözlem ya da çalışma yaptığınız.
  • Gözlemleriniz ve İlk İzlenimleriniz: Çalışma ortamı, çalışanların tutumu, kullanılan teknolojiler ve genel atmosferle ilgili düşünceleriniz.
  • Ders ve Bölüm Bağlantısı: Staj yaptığınız yer ile eğitim aldığınız çevre koruma ve kontrol bölümü arasındaki bağlantı ve stajın eğitiminize katkısı hakkında kısa bilgi.

Örnek İlk Gün Staj Defteri Kaydı

Ben, Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü öğrencisi olarak, XX Kurumu'nda stajımın ilk gününü gerçekleştirdim. Kurum, çevresel kirliliği önleme ve sürdürülebilir çevre yönetimi alanında faaliyet göstermektedir. Stajımın amacı, teorik olarak öğrendiğim çevre koruma yöntemlerini pratikte gözlemlemek ve uygulamaktır.

İlk gün, kurumun genel tanıtımı yapıldı, çalışanlarla tanıştım ve laboratuvar ile çevresel analiz birimi gezdirildi. Özellikle atık su arıtımı süreçleri hakkında bilgi alarak, çevre kirliliğinin kontrolünde uygulanan yöntemleri gözlemledim.

Çalışma ortamı çok disiplinli ve işbirliğine dayalıydı. Bu stajın eğitimime büyük katkı sağlayacağını ve çevresel sorunlara çözüm bulma becerilerimi geliştireceğini düşünüyorum.

Neden Bu Şekilde Yazmalısınız?

1. Açıklık ve Netlik

Yazdığınız metin açık ve net olmalıdır ki stajınızın içeriği kolayca anlaşılsın.

2. Detaylı Bilgi

Günün faaliyetiyle ilgili detay verilmesi staj defterinizin değerini arttırır.

3. Eğitime Bağlama

Stajın eğitiminize nasıl katkı sağladığını belirtmek, hem sizin hem de kurumun eğitim-iş birliği açısından önemlidir.

4. Kendi Gözleminizi Ekleyin

Kendi izlenimlerinizi de belirtmeniz, aktif katılımınızı ve öğrenmeye açık olduğunuzu gösterir.

TERİMLER:

Çevre Koruma ve Kontrol: Doğal çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için alınan önlemler ve yapılan uygulamalar bütünüdür.

Atık Su Arıtımı: Evsel, endüstriyel ya da başka kaynaklardan çıkan kirli suların çevreye zarar vermemesi için fiziksel, kimyasal veya biyolojik yöntemlerle temizlenmesidir.

Eğer isterseniz, belirttiğiniz kurumun adı ve yaptığınız özel faaliyetlerle ilgili bilgileri paylaşırsanız, staj defterinizin ilk gün yazısını sizin için daha da özelleştirebilirim.

Stajımı Ilgın Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde yaptım.

Harika — Ilgın Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde staj yaptığını belirttiğine göre, ilk gün kaydını kurum adı ve yaptığın somut faaliyetlerle uyumlu şekilde özelleştirdim. Aşağıda hem detaylı hem de kısa/özet iki örnek bulacaksın. Tarih, giriş-çıkış saatleri ve stajyer / denetici imzası ile kurum kaşesini eklemeyi unutma.

1. Detaylı örnek (resmî, öğretim elemanının beklentisini karşılayacak uzunlukta)
    Tarih: //____
    Saat: ____ - ____

Ben, Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü öğrencisi [Adın Soyadın], Ilgın Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ndeki stajımın ilk gününü gerçekleştirdim. Müdürlüğün görevleri arasında imar planlarının uygulanması, yapı ruhsatları ve yapı kontrol işlemleri ile kentleşme ve şehircilik hizmetlerinin koordinasyonu bulunmaktadır. Stajımın amacı; imar mevzuatı uygulamalarını, plan-okuma ve uygulama süreçlerini yerinde gözlemlemek, yapı denetimi ve kayıt süreçlerine aşina olmaktır.

Günün faaliyetleri:

• Müdürlük personeli tarafından kurumun genel tanıtımı yapıldı; birimlerin görev dağılımı ve çalışma akışları anlatıldı.
  • Ruhsat-iletişim birimi ve parsel/pafta kayıtlarının bulunduğu arşiv gezildi; imar planı pafta örnekleri incelendi.
  • Yapı ruhsatı başvurusu ve dosya takibi süreci hakkında kısa bir sunum dinledim; gerekli evraklar ve kontrol listeleri gösterildi.
  • Yazılım/Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) veya bilgisayar ortamında plan görüntüleme programı hakkında temel bilgi verildi (varsa).
  • Gün sonunda sorularım cevaplandı ve sonraki günlerde görev alacağım işlerin ön bilgisi verildi.

Gözlemlerim ve edinimler:

• Kurumda belge takibi ve arşivleme önemli bir süreç; formlar ve kontrol listeleri sistematik şekilde tutuluyor.
  • İmar mevzuatı bilgisinin pratik uygulama ile desteklenmesi gerektiğini gördüm.
  • Bu stajın şehircilik, harita bilgisi ve mevzuat uygulamalarında bana katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Bir sonraki gün planı:

• Yapı ruhsatı dosyalarından bir veya iki örnek üzerinde dosya açma/inceleme uygulaması,
  • Pafta ve parsel sorgulama pratiği,
  • Gözlem amaçlı ruhsat talepleri ve evrak kontrolü.

Stajyer: [Adın Soyadın] — İmza
Denetici / Sorumlu: [Adı Soyadı] — İmza / Kaşe

1. Kısa / Özet örnek (daha kısa günlük kayıt gerektiren durumlar için)
    Tarih: //____
    Saat: ____ - ____

Ilgın Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde stajımın ilk gününde kurum tanıtımı yapıldı, birimlerin görevleri anlatıldı ve arşiv ile pafta kayıtları gösterildi. Yapı ruhsatı başvuru süreci ve evrak takibi hakkında bilgi aldım. Stajın amacım; imar mevzuatı uygulamalarını yerinde görmek ve pafta/parsel sorgulama, dosya takibi konularında deneyim kazanmaktır. Gün sonunda sonraki günlerde dosya inceleme ve uygulamalı pafta çalışması yapmam planlandı.

Stajyer: [Adın Soyadın] — İmza

Kısa kontrol listesi — kayda eklemen yararlı olur

• Tarih ve saat (giriş-çıkış)
  • Kurum ve bölüm tam adı
  • Kısa amaç beyanı
  • O gün yaptığın somut işler (en az 2-3 madde)
  • Gözlemin/öğrendiklerin (1–2 cümle)
  • Bir sonraki günün planı
  • İmza / denetici onayı / kurum kaşesi

İstersen göndereceğin birkaç kelimeyle (ör. “bugün hangi dosyaları inceledim, hangi personelle konuştum, bilgisayarda hangi programı gördüm”) metni tam olarak senin yaptıklarına göre düzenleyeyim ve staj defterine kopyalayabileceğin hâle getireyim.

Ced raporunun teknik amacı nedir

ÇED raporu (Çevresel Etki Değerlendirmesi) ile kastettiğin buysa, teknik amacı ve içeriğini kısaca ve net şekilde şöyle yazabilirsin:

ÇED raporunun teknik amacı

• Projenin çevre üzerindeki olası olumlu/olumsuz etkilerini önceden belirlemek, nicel ve nitel olarak değerlendirmek.
  • Bu etkilerin oluşma ihtimalini ve şiddetini modelleme, ölçüm ve analizlerle tahmin etmek.
  • Öngörülen olumsuz etkileri azaltmak veya ortadan kaldırmak için teknik/operasyonel azaltma (mitigasyon) ve yönetim önlemleri önermek.
  • Projenin çevresel kabul edilebilirliğini değerlendirmek ve yetkili mercilere karar desteği sağlamak (izin/verme, değiştirme, reddetme).
  • İzleme programları ve çevresel yönetim planı (ÇYP/EMP) hazırlayarak projenin uygulama aşamasında çevresel performansın takibini mümkün kılmak.
  • Alternatifleri, yer seçimini ve proje tasarımını çevresel parametrelere göre karşılaştırarak sürdürülebilir karar alma sürecine katkı sağlamak.

Teknik olarak neler içerir?

• Proje tanımı ve faaliyet akışı
  • Mevcut çevresel durum (hava, su, toprak, flora-fauna, sosyo-ekonomik vb.) için baz veri ve saha çalışmaları
  • Etki değerlendirme yöntemleri (matris, modelleme, nicel hesaplamalar)
  • Hava dağılım/emsiyon modelleri, su kalitesi ve hidrolik modeller, gürültü hesapları, ekolojik etki analizleri, risk değerlendirmeleri
  • Azaltma/önleme tedbirleri, ACil durum planları
  • İzleme programı, uygulama takvimi ve maliyet tahmini
  • Halkın katılımı ve kamuoyuna bilgi verme/yorum değerlendirme bölümü
  • Sonuç ve karar önerileri

Kısa staj defteri cümlesi örneği

• “ÇED raporlarının teknik amacı; projenin çevresel etkilerini önceden tespit edip nicel/nitel olarak değerlendirmek, etkileri azaltıcı teknik önlemler ve izleme programları önererek yetkililere karar desteği sağlamaktır.”

İstersen yaptığın staj çalışmalarına göre (ör. saha numuneleri, kullanılan modeller, karşılaştığın ölçüm cihazları) bu tanımı staj defterine uygun şekilde daha spesifik hale getirip düzenleyeyim.

ÇED için soru sormak istiyorum. Hangi soruları sormalıyım ve kaç soru sormalıyım. ÇED YÖNETMELİĞİ HAKKINDA SUNUM YAPACAĞIM

Google'da ara

"ÇED Yönetmeliği 2024 Resmî Gazete ÇED Yönetmeliği metni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı" için 10300 sonuç bulundu

Güzel — ÇED Yönetmeliği hakkında sunum yapacaksan, sorularını hem jüri/izleyiciye hem de proje/rapor hazırlayıcılarına yöneltebilecek şekilde hazırlamak iyi olur. Aşağıda:

• kaç soru sorman gerektiği,
  • hangi konulardan soru çıkarabileceğin ve
  • sunum/altyapı için örnek sorular (kategorilere ayrılmış) yer alıyor.

Not: ÇED Yönetmeliği ve uygulama ayrıntıları için yetkili kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı — ÇED sayfası (metin ve uygulama rehberleri). Kaynak kontrol tarihi: 2 Ekim 2025 (Europe/Brussels). Kaynak: https://ced.csb.gov.tr/ (bakanlık sitesi).

1. Kaç soru sormalısın?
  • Sunum sırasında jüri/izleyiciden beklenecek temel sorular: 8–12 ana soru — bu sayıda soru sunumun ana başlıklarını kapsar ve zaman kısıtına uygundur.
  • Teknik oturum/masa başı inceleme için (rapor incelemesi veya uzman görüşü) hazırlıklı olun: 12–20 soru (detaylı göstergeler, modeller, veri kalitesi).
  • Alan incelemesi/saha ziyareti için daha fazla (15–30) teknik ve pratik soru hazırlayın (numune noktaları, ölçüm cihazları, erişim, güvenlik vb.).
  • Her ana sorunun 1–3 takip sorusu (doğrulama/ayrıntı) hazır olsun.
  1. Soruları nasıl seçmeli / nasıl formüle etmelisin?
  • Başlıklarla grupla: Yasal & süreç, Teknik değerlendirme, Azaltma/İzleme, Halk & sosyal, Alternatifler, Kurumsal.
  • Açık uçlu sorular (neden, nasıl, hangi yöntem) genelde daha faydalı; gerekli olduğunda kapalı (evet/hayır) ve ölçülebilir sorular kullan.
  • Rapor/ekleri varsa soru metninde “Hangi sayfa/ek/şartname?” diye referans belirt.
  1. Kategorilere göre örnek sorular
    (Aşağıdakilerden sunumda 8–12’sini seçebilirsin; teknik jüri için her gruptan 2–4 soru ekle.)

A — Yasal ve süreç (sunumda 2–3 soru)

• Bu projenin ÇED kapsamına girip girmediğini gösteren kriterler nelerdir? (Hangi madde/ek listeye göre karar verildi?)
  • ÇED sürecinde hangi kurumlar/resmi merciler görüş bildirip onay veriyor? Süreç takvimi nedir?
  • Halkın katılımı nasıl yürütüldü? Duyurular hangi yöntemlerle yapıldı ve kimler bilgilendirildi?

B — Proje tanımı ve alternatifler (2–3 soru)

• Projenin kapasitesi, üretim/yapı aşamaları ve hammaddeleri nelerdir? Özetleyebilir misiniz?
  • Proje için alternatif lokasyon, teknoloji veya tasarım değerlendirmeleri yapıldı mı? Hangi kriterlerle elendi?
  • Proje yaşam döngüsünde en kritik faaliyet(ler) hangileri (inşaat, işletme, atık yönetimi vb.)?

C — Baseline (mevcut durum) verisi ve veri kalitesi (2–4 soru)

• ÇED raporunda kullanılan baz veri hangi tarihlerde toplandı? Sezonsal değişimler göz önüne alındı mı?
  • Numune sayısı, örnekleme noktaları ve ölçüm metotları nelerdir? Analiz/kalibrasyon raporları mevcut mu?
  • Veri belirsizliği veya eksikliği var mı; varsa nasıl telafi edildi?

D — Çevresel etkiler ve modelleme (2–4 soru)

• Hava emisyonları, su kalitesi, gürültü, toprak ve biyolojik etkiler için hangi değerlendirme yöntemleri/ modeller kullanıldı?
  • Modellerin giriş verileri ve varsayımları nelerdir; hassasiyet (sensitivity) analizi yapıldı mı?
  • Kümülatif etkiler (bölgede benzer projelerle birlikte) değerlendirildi mi?

E — Azaltma (mitigasyon) ve risk yönetimi (2–3 soru)

• Öngörülen olumsuz etkilerin azaltılması için hangi teknik önlemler önerildi? Öncelikli hangi tedbirler uygulanacak?
  • Acil durum/risksizleştirme planı ve kaza senaryoları raporda nasıl ele alındı?
  • Uygulama maliyetleri ve sorumlu kurum/kişiler (kim/kaç kişi) belirtildi mi?

F — İzleme, raporlama ve uyum (2–3 soru)

• İzleme programı hangi parametreleri, sıklığı ve sorumluları içeriyor? İzleme verileri halka/kurumlara nasıl raporlanacak?
  • İzleme sonuçlarına göre tetiklenecek düzeltici eylemler ve limit değerler tanımlandı mı?
  • Çevresel Yönetim Planı/İzleme maliyetleri ve bütçesi raporda açık mı?

G — Sosyo-ekonomik, peyzaj ve ekoloji (1–3 soru)

• Projenin yerel halk ve ekonomik hayata etkileri (istihdam, trafik, tarım vb.) nasıl değerlendirildi?
  • Hassas habitatlar, koruma altındaki türler veya kültürel miras unsurları tespit edildi mi? Koruma önlemleri neler?

H — Kurumsal ve yasal uyum (1–2 soru)

• Rapor, ilgili mevzuat, izin şartları ve limit değerlerle uyumlu mu? Eksik izin/şart var mı?
  • Sorumlu izleme ve uygulama denetimi için hangi kurum/şahıslar yetkilendirilecek?
  1. Sunum için pratik öneriler
  • Sunum süresi 15–20 dk ise: 8 ana soru + 3 kısa teknik takip yeterli. 30 dk ise 12–15 soru uygundur.
  • Slayt düzeni önerisi: 1) Giriş ve amaç, 2) Yasal çerçeve (kısa), 3) Raporun güçlü/zaaf noktaları, 4) 8–12 soru (kategori başlıklarıyla), 5) Özet & öneriler, 6) Kaynaklar.
  • Her soru için “neden önemli?” diye 1 cümle notu ekle; sunumda hızlıca gerekçe söyle.
  • Sunum sonunda “Önerilen takip adımları” (ör. veri talebi, saha incelemesi, ek modelleme) listesi ver.
  1. Kime soracaksın? (muhatap önerisi)
  • Proje sahibi / yatırımcı: proje ayrıntıları, taahhütler, finansman.
  • ÇED raporu hazırlayıcısı/denetçisi (konsültan): metodoloji, veri, modeller.
  • Yerel idare (belediye): yerel uygulama, izinler, altyapı.
  • Teknik uzmanlar (hidrolog, gürültü uzmanı, ekoloji uzmanı): parametre detayları.
  • Halk/mahalle temsilcileri: sosyo-ekonomik ve kullanım bilgileri.
  1. Sunumda gösterebileceğin kısa kontrol listesi (slayt için)
  • Proje tanımı net mi?
  • Baz durum verisi yeterli mi? Sezonalite var mı?
  • Model varsayımları ve belirsizlikler açık mı?
  • Önerilen mitigasyon uygulanabilir ve ölçülebilir mi?
  • İzleme planı ölçülebilir, sorumlu tanımlı ve bütçelendirilmiş mi?
  • Halkın katılımı ve itiraz süreçleri doğru yürütülmüş mü?
  1. Sunum sonrası takip / ek belgeler isteyişi
  • Ham ölçüm verileri ve laboratuvar raporları (CSV/PDF).
  • Numune lokasyon haritası (koordinatlar) ve paftalar.
  • Model girdileri ve çalıştırma raporları.
  • İzleme programı takvimi ve bütçe dökümü.
  1. Kısa örnek (sunumda kullanabileceğin 8 soru)
  1. Proje için ÇED gerekli midir ve bu karar hangi kriterlere göre verilmiştir?
  2. Rapor baz verilerini hangi tarihlerde ve kaç noktada topladı? Sezonsal değişimler hesaba katıldı mı?
  3. Hava/su/gürültü modellemelerinde kullanılan varsayımlar nelerdir; belirsizlik analizleri var mı?
  4. En önemli 3 çevresel risk hangileri ve bunlara karşı hangi teknik önlemler önerildi?
  5. İzleme programı hangi parametreleri, hangi sıklıkla ve kimler tarafından ölçecek?
  6. Halkın katılımı süreci ve itirazlar raporda nasıl ele alındı?
  7. Proje alternatifleri (lokasyon/teknoloji) raporda nasıl değerlendirildi?
  8. Uygulama sırasında izleme sonuçlarına göre devreye girecek düzeltici eylem mekanizması nedir?

Kaynak ve doğrulama

• Resmi kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı — ÇED sayfası, mevzuat ve rehberler. Kontrol tarihi: 2 Ekim 2025 (Europe/Brussels). Link: https://ced.csb.gov.tr/

Terimler ve Açıklamalar

• ÇED: Çevresel Etki Değerlendirmesi; proje veya faaliyetlerin çevre üzerindeki etkilerini belirleyip değerlendirme sürecidir. Örnek: Termik santral projesinin hava ve su üzerindeki etkilerinin önceden değerlendirilmesi. Neden önemli: izin kararlarında temel belirleyicidir.
  • ÇED Raporu: ÇED sürecinin teknik dokümanı; proje tanımı, baz durum, etki değerlendirmesi, mitigasyon ve izleme planını içerir. Örnek: Raporun ekinde numune analiz sonuçları bulunur.
  • İzleme Programı (ÇYP/EMP): Projenin uygulama aşamasında çevresel performansını takip etmek için tanımlanmış parametreler, sıklıklar ve sorumluları içeren plandır. Örnek: İşletme sırasında aylık emisyon ölçümleri.
  • Mitigasyon (Azaltma Tedbirleri): Ortaya çıkacak olumsuz etkileri azaltmak için önerilen teknik/organizasyonel önlemler. Örnek: toz bastırma sistemi veya yağmur suyu toplama havuzu.
  • Baz Durum (Baseline): Projenin başlamasından önceki çevresel koşulların verilerle tanımlanması. Örnek: bölgedeki mevcut hava kalitesi ölçümleri.
  • Halkın Katılımı: ÇED sürecinde yerel halkın bilgilendirilmesi ve görüşlerinin alınması süreci. Örnek: duyuru, halk toplantısı, görüşlerin raporda cevaplandırılması.
  • Kümülatif Etki: Aynı alanda veya yakın çevredeki diğer projelerle birlikte ortaya çıkan toplam etkiler. Örnek: birden fazla sanayinin birleşik emisyon etkisi.

İstersen: bana sunum süreni (dk), hedef kitleni (öğrenci/jüri/uzman) ve raporun bir PDF parçasını gönder; o zaman 8–12 soruyu doğrudan sana özel ve slayt-ready (sunuma hazır) hâlde düzenlerim.