BAPV nedir?
BAPV nedir?
Kısa Cevap
BAPV (Building-Applied Photovoltaics), binaya sonradan eklenen ve yapı elemanı görevi taşımayan güneş paneli uygulamalarıdır; genelde standart PV modülleri çatıya veya cepheye ray/kelepçe ile monte edilir. BIPV’den farkı, çatı kaplaması veya cephe camı gibi bir bina bileşeninin yerini almamasıdır.
Detaylı Açıklama
Tanım ve BIPV’den Farkı
- BAPV: Standart çerçeveli modüller ve montaj konstrüksiyonu, mevcut çatı/cephe üzerine eklenir; su yalıtımı, taşıyıcılık veya cephe işlevi üstlenmez.
- BIPV: Modül aynı zamanda yapı bileşeni (ör. çatı kaplaması, cephe paneli, gölgelik) olarak görev yapar; yani hem enerji üretir hem de bina işlevini yerine getirir.
- Özet: BAPV kurması/genişletmesi daha kolay ve ucuz; BIPV estetik ve entegrasyon bakımından üstün ama tasarım ve mevzuat açısından daha karmaşıktır.
Avantajlar
- Daha düşük maliyet ve kısa kurulum süresi.
- Mevcut binalara esnek uygulama (trapez, sandviç panel, düz çatı vb.).
- Modül ve sistem bileşenleri yaygın, bakım ve yedek parça erişimi kolay.
Dezavantajlar
- Estetik entegrasyon sınırlı; görünür montaj ekipmanları.
- Çatı delme (penetrasyon) gerekiyorsa su yalıtımı riski; düz çatıda balast ise ağırlık artışı.
- Doğru havalandırma yapılmazsa sıcaklık artışı → verim düşüşü.
Tipik Kullanımlar
- Sanayi tesisleri ve depolarda trapez/sandviç panel çatılar.
- Düz çatılarda balastlı sistemler (membran üstü).
- Bina cephelerine ikincil alt-konstrüksiyonla panel ekleme.
Basit Üretim Hesabı
BAPV sistemler için yıllık üretim kabaca özgül üretimle tahmin edilir:
E_{\text{yıllık}} \approx P_{\text{kWp}} \times Y_f
- P_{\text{kWp}} : Kurulu güç (kWp)
- Y_f : Özgül üretim (kWh/kWp·yıl), Türkiye’de yön/eğim ve gölgeleme durumuna bağlı olarak genelde 1.200–1.800 kWh/kWp·yıl.
Örnek: 10 kWp güney bakan çatı için Y_f = 1{,}5 MWh/kWp·yıl → E \approx 10 \times 1{,}5 = 15 MWh/yıl.
TERİMLER:
- BAPV: Building-Applied Photovoltaics; binaya sonradan eklenen, yapı bileşeni olmayan PV uygulamaları.
- BIPV: Building-Integrated Photovoltaics; yapı bileşeni görevi de gören (çatı/cepheyi ikame eden) PV uygulamaları.
- kWp: Kilowatt-peak; standart koşullarda modül/dizinin tepe gücü.
- Özgül üretim (Yf): Birim kurulu güç başına yıllık enerji üretimi ( \text{kWh/kWp·yıl} ).
- PR (Performance Ratio): Performans oranı; gerçek üretimin teorik maksimuma oranı (kayıpları içerir).
- PV: Fotovoltaik; ışığı elektriğe çeviren teknoloji.
- STC: Standard Test Conditions; 25\,^\circ\mathrm{C} , 1000\,\mathrm{W/m^2} , AM 1.5 koşulları.