Aşağıdakilerden hangisi “ISTE” standartlarında yer alan “Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisi” kavramının boyutlarından biri değildir?

Aşağıdakilerden hangisi “ISTE” standartlarında yer alan “Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisi” kavramının boyutlarından biri değildir?

Problemi anlama
Soyutlama
Örüntü
Algoritma
Görsel algılama

Doğru cevap: Görsel algılama

Detaylı Açıklama

ISTE standartlarında yer alan “Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisi” (Computational Thinking Skills) temel olarak şunları kapsar:

• Problemi anlama
  • Soyutlama
  • Örüntü (Pattern recognition)
  • Algoritma (Algorithm)

Görsel algılama ise bu temel boyutlardan biri değildir. Görsel algılama bilişsel bir süreçtir ve çeşitli alanlarda önemli olabilir ancak bilgi işlemsel düşünme bileşenleri arasında ISTE standartlarında doğrudan yer almaz.

Diğer Seçeneklerin Açıklamaları:

• Problemi anlama: Sorunun ne olduğunu anlamak, çözüm için ilk adımdır.
  • Soyutlama: Gereksiz detayları ayıklayıp esas yapıya odaklanmaktır.
  • Örüntü: Benzerlikleri, tekrar eden ilişkileri bulmaktır.
  • Algoritma: Adım adım işlemleri, çözüm yollarını belirlemektir.

Yanlış Olanın Açıklaması:

• Görsel algılama: Görsel objeleri ve desenleri algılamakla ilgilidir, bilgi işlemsel düşünmenin yapısal boyutlarından biri olarak kabul edilmez.

TERİMLER:

ISTE standartları: Uluslararası Eğitim Teknolojileri Topluluğu’nun, eğitimde teknoloji kullanımına dair geliştirdiği standartlardır.
Bilgi İşlemsel Düşünme: Problemleri bilgisayar bilimine özgü yöntemlerle analiz etme ve çözme becerisidir.
Soyutlama: Karmaşık bir durumu basitleştirerek temel bileşenlerine ayırmak anlamına gelir.
Algoritma: Bir problemi çözmek veya bir işi yapmak için adım adım yazılmış işlem dizisi.

Ek Bilgi Kaynağı:
ISTE Computational Thinking Competencies: ISTE | 1. Students
Kontrol tarihi: 8 Haziran 2024