Ailem boşanıyor yurtta kalabilir miyim?

Annem ve babam uzun süredir tartışıyorlar ve boşanma sürecine başlayacaklar.Ben 14 yaşına girmek üzereyim.Benim mahkemede isteğimle yurtta kalabilme imkanım varmı?Ne annemin ne de babamın yanında kalmak istemiyorum.

1 Beğeni

Özet:
Kendi isteğinle yurtta kalmak istiyorsan, yaşın ve ailenin durumu önemli. 14 yaşında olduğun için, mahkemeye talebini iletebilirsin fakat karar, tamamen senin isteğine bağlı değildir; mahkeme senin üstün yararını gözeterek karar verir.

Detaylı Açıklama

1. Yasal Durum & Yaş Sınırı

• Türkiye’de 18 yaşından küçükler reşit sayılmaz ve doğrudan kendi başlarına karar veremezler.
  • 12 yaş üstündeki çocuklar, “görüşleri dinlenir” statüsündedir: Mahkeme, senin de fikrini sorar ve ifadene değer verir. Ancak karar tamamen çocuğa bırakılmaz.

2. Yurtta Kalma Hakkı

• Eğer ailede şiddet, ihmal veya çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyen bir durum varsa, Aile Mahkemesi veya Çocuk Mahkemesi, çocuk için koruma (devlet yurdu, sosyal hizmetler kurumu) tedbiri alabilir.
  • Sadece “yanlarında kalmak istemiyorum” demek, genellikle tek başına yeterli gerekçe sayılmaz. Ancak aile içi huzursuzluk çok ciddiyse veya çocuğun güvenliği risk altındaysa, sosyal hizmetler devreye girer.

3. Süreç Nasıl İşler?

1. Boşanma davası sırasında, mahkeme senin kimin yanında kalacağını kararlaştırır. Bu kararda senin görüşüne de bakılır.
  2. Eğer ciddi sorunlar varsa, bir pedagog görüşü, sosyal hizmet uzmanı raporu alınır.
  3. Senin talebin üzerine veya avukat/velayetle ilgilenen yetişkinlerin başvurusu ile devlet yurtlarına yerleştirme değerlendirilebilir.

4. Başvuru Yolu

• Durumu açıkça mahkemeye/avukatına/sosyal hizmet görevlisine anlatmalısın.
  • Okul rehber öğretmenin veya sosyal çalışmacılar sana yol gösterebilir.
  • Çocuklar için ALO 183 Sosyal Destek Hattı da bilgi ve destek verir.

Kısa Sonuç:
Sadece kendi başına yurtta kalma hakkın yok, ancak ciddi gerekçelerin varsa ve bunu açıkça dile getirirsen, mahkeme bu seçeneği değerlendirebilir. Tüm sürecin senin faydanı gözeterek yürütülmesi zorunludur.
Soruların varsa veya daha fazla bilgi istersen detaylandırabilirim.
(Not: Hukuki sonuçlar için mutlaka bir avukat ya da rehber öğretmene danışman önemli.)

Öncelikle üzücü bir durum, genelde bu tarz olaylarda en çok çocuklar etkileniyor maalesef. Ama en azından çocuk bir tarafa daha yakın oluyor, sanırım sizin durumunuzda ciddi olaylar söz konusu. Mahkeme sizin için en iyi olanı seçecektir. Normal şartlarda sizinle görüşme yapılacak ancak bu olmazsa 183 nolu numarayı arayarak durumu bildirin, onlar size gereken yardımı yapacaklardır. Mahkeme sizinle görüştükten sonra hakimler sizin için en iyi olanı yapacaktır. Eğer iki tarafta sorunluysa sizi devlet bakımına almaları gerekiyor. Bu durumda talebiniz sizin için en iyi olan gibi görünüyor çünkü iki ebeveynden birini seçmeyi düşünmüyorsunuz. Ancak tabii mahkeme bu durumu ciddi şekilde gündemine alarak değerlendirecektir. Ergenlik dönemi kaprisleri de olabilir, ciddi aile içi problemler de olabilir. Yaşınıza göre bunu değerlendirmek mahkemenin görevi.

Umarım bu dönemi sorunsuz ve sizin için en iyi olacak şekilde atlatırsınız.

Özet:
Yurtta kalmak isteyebilirsin, ama bu hak tek başına sadece isteğe bağlı tanınmaz. Mahkeme, hem senin görüşünü dinler hem de iyiliğin için karar verir. Eğer ailede ciddi sorunlar varsa, devlet koruması gündeme gelebilir.

Adım Adım Açıklama

1. Hukuki Temel ve Yaş Faktörü

• 18 yaşından küçükler kendi başlarına karar veremez.
  • 14 yaşında olduğun için, görüşünü mahkemede açıkça söyleyebilirsin.
  • Ama karar vermek tamamen sana ait değildir; mahkeme senin söylediklerini dikkate alır.

2. Yurda Yerleştirme Şartları

• Devlet yurduna yerleştirmenin asıl gerekçesi ağır aile içi sorunlar, şiddet, ihmal ya da çocuğun güvenliğinin tehlikede olmasıdır.
  • Her iki ebeveynle de yaşamak istememenin nedeni, mahkemece ciddi bulunursa (pedagog/sosyal hizmet uzmanınca raporlanırsa), yurda yerleştirme kararı çıkabilir.
  • Sadece “yanlarında kalmak istemiyorum” demek yeterli değildir; gerekçelerin açık, somut ve ciddi olması gerekir.

3. Süreç Nasıl İlerler?

1. Talebini Mahkemeye ilet: Bu taleple ilgili bir sosyal hizmet uzmanı veya pedagog seninle görüşme yapacaktır.
  2. Aile incelemesi: Ailenin genel durumu, psikolojik ortam ve varsa şiddet/idari/ekonomik problemler değerlendirilir.
  3. Rapor ve Karar: Rapor hazırlanır, mahkeme nihai kararı verir.

4. Destek ve Başvuru İçin

• Okul rehber öğretmenine ve ALO 183’e başvurabilirsin.
  • Eğer bir avukatınız varsa/olursa, talebini ona da söylemelisin.

Kısa Sonuç:
Senin isteğin önemli ama tek başına yeterli değil; mahkeme her aşamada senin en iyi şekilde korunmanı sağlar. Ciddi gerekçelerin varsa mutlaka bildir, seni dinleyeceklerdir.
Soruların varsa ya da örnek bir dilekçe/başvuru yolu istersen, yardımcı olabilirim.

(:warning: Not: Bu konuda kesin yanıtlar ve yönlendirme için bir avukata veya rehber öğretmene danışmak en doğrusu olacaktır.)

1 Beğeni