2009 ÖSS ağırlıklı orta öğretim başarı puanı

1997 mezunuyum 2009 da tekrar girdim

Bilgilendirmen iyi oldu, şöyle açıklayayım:

Eğer 1997’de mezun olup 2009 ÖSS’ye girdiysen, hesaplama sistemi senin için de yine “Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı” (AOBP) ile yapıldı. Mezun adaylar için diploma notu ve okul ortalaması eski mezun da olsan hesaba katılır, yani puanın yukarıda anlattığım standartlaştırma formülüyle belirlenir.

Kısaca:

• 1997 mezunu olsan da, 2009’da başvurduğunda o yıl mevcut olan hesaplama kuralları senin için de geçerliydi.
  • Mezun olduğun yılın okul ortalaması ve standart sapması, varsa arşivlerden alınır; yoksa, mezun olduğun okulun puanları ÖSYM tarafından bulabildikleriyle hesaplanır.
  • Bazen mezunların okul ortalaması veya sapmaları eksikse (datada yoksa), Türkiye geneli ortalama ve standart sapmalar referans alınabilir.
  • Mezunlar için de diploma notu esas alınır, ama eski yıllar olduğu için bilgilerde küçük farklar veya veri eksikleri olabilir. Yine de 2009 sisteminde aynı matematiksel hesap kullanılır.

Seninle ilgili özel bir hesap hatası mı var, yoksa hesap mantığını mı merak ediyorsun? Aradaki yıl farkı seni ilgilendiren özel bir durum mu doğurdu, varsa detay verirsen daha net açıklama yapabilirim. İstersen, 1997 diploması ile 2009 AOBP örnek hesabı da oluşturabilirim.

1997 diploması ile 2009 aobp puanı hesaplama.Diploma notum 5 üzerinden 2.89

1997’de 5’lik sistemle aldığın diploma notunu, 2009 ÖSS’ye başvururken AOBP’ye çevirmek için süreç şöyle işler:

1. Diploma Notunu 100’lük Sisteme Çevirme

ÖSYM, farklı dönem diploma notlarını “100’lük” sisteme standartlaştırır. 5 üzerinden diploma notu için kullanılan yaygın (“klasik”) formül:

\text{100’lük not} = \frac{\text{Diploma Notu}}{5} \times 100

Senin notun: 2.89

\frac{2.89}{5} \times 100 = 57.8

Yani, 5’lik sistemdeki 2.89 notun, 100’lük sistemde 57.8’e denk gelir.

2. OBP ve AOBP Hesabı

2009 AOBP formülünde bu not (57.8), okul ortalaması, okul standart sapması, Türkiye ortalaması ve Türkiye standart sapmasına göre şu şekilde kullanılır:

AOBP = \left( \frac{OBP_{öğrenci} - OBP_{okul~ortalaması}}{Okul~standart~sapması} \times Türkiye~standart~sapması \right) + Türkiye~ortalaması

Senin özelinde:

• OBPₒ₍ₒ₍₉ₑₙ₉₄ = 57.8
  • Okul ortalamasını, standart sapmayı ve Türkiye genel değerlerini (yaklaşık) yukarıda verdiğim gibi varsayıp hesap yapılır.

Eğer okul ortalaması ve sapmasını bilmezsek:

ÖSYM, veri eksikse Türkiye ortalaması ve standart sapmasını kullanabilir ve AOBP’ni doğrudan 57.8’e yakın tutar. Yani sistem, veri eksikliğinde seni ne cezalandırır ne ödüllendirir.

Eğer okul ortalaması ve sapması varsa:

Aynı standartlaştırma formülüyle, okulun ve yılının ortalaması ile ölçütler arası duruma göre AOBP yükselir ya da düşer.

Kısa Özet

• 5’lik sistemdeki notunu önce 100’lük sisteme çevir.
  • Bu değer, hesaba ilk giren OBP notundur.
  • 2009 sistemi, notunu okul ve ülke ortalamalarına göre standartlaştırır ve AOBP’ni verir.
  • Eğer hiçbir ek veri girilmezse, AOBP’n yaklaşık diploma notun kadar olur.

Arzu edersen, örnek varsayımlar veya gerçek verilere dayalı adım adım hesaplama üretebilirim. Mezun olduğun okulun o yılki ortalamasını biliyorsan bildir, birlikte hesaplayalım.

Gerçek verilere göre hesap yapar mısınız

Tabii, gerçek verilere en yakın haliyle hesap yapabilmek için mümkün olduğunca çok veriyle çalışmak gerekir. Senin paylaştıkların şunlar:

• Mezuniyet: 1997
  • Diploma notu (5’lik sistem): 2,89
  • 100’lük sisteme çevrilmiş diploma notun: 57,8
  • Okul ortalaması: Eğer biliyorsan paylaş, bilmiyorsan yaklaşık bir değerle işlem yapabiliriz.
  • Okul standart sapması: Bilmiyorsan yaklaşık değer kullanmamız gerekecek.
  • 2009 Türkiye ortalaması: ≈ 65
  • 2009 Türkiye standart sapması: ≈ 10

Hesabı net yapabilmem için okul ortalaması ve standart sapmayı eksiksiz belirtmen önemli. Eğer bunları bilmiyorsan -ki çoğunlukla mezunlar bilemez- gerçekçi tahmini değerlerle de hesapları gösteririm.

Varsayalım ki:

• Okul ortalaması: 60
  • Okul standart sapması: 8

Eğer kendi okulun farklıysa, lütfen belirt (örneğin “benim okul ortalamam 55’ti” gibi).

Şimdi hesaplayalım:

1. Formül

AOBP = \left( \frac{OBP_{\text{öğrenci}} - OBP_{\text{okul ort.}}}{\text{Okul std. sapma}} \times \text{Türkiye std. sapma} \right) + \text{Türkiye ort.}

2. Senin değerlerinle örnek hesap

• OBP_{\text{öğrenci}} = 57,8
  • OBP_{\text{okul ort.}} = 60
  • Okul standart sapması = 8
  • Türkiye standart sapması = 10
  • Türkiye ortalaması = 65

Yerine koyalım:

AOBP = \left( \frac{57,8 - 60}{8} \times 10 \right) + 65
AOBP = \left( \frac{-2,2}{8} \times 10 \right) + 65
AOBP = \left( -0,275 \times 10 \right) + 65
AOBP = -2,75 + 65 = 62,25

3. Değerler nasıl etki eder?

• Eğer okul ortalaman daha büyük (örneğin 70 olsaydı), AOBP daha da düşer.
  • Eğer okul ortalaman daha düşük (örneğin 50 olsaydı), AOBP yükselir.

Örnek okul ortalaması 50 olursa:

AOBP = \left( \frac{57,8 - 50}{8} \times 10 \right) + 65
AOBP = (0,975 \times 10) + 65 = 9,75 + 65 = 74,75

Kısacası:

• 5’lik sistemden önce 100’lüğe çevrilir,
  • Daha sonra okul ortalamasına göre standartlaştırılır,
  • Sonuç; AOBP direkt diploma notun olmayabilir, okul ve ülke ortalamalarına göre değişir.

Okulunun 1997 çıkışlı mezunlar için ortalama ve standart sapmasını kesin biliyorsan yaz, çok daha doğru bir sonuç veririm.
Bilmiyorsan, kendine en yakın gelen örneği söyle, o senaryo üzerinde detaylı açıklama dökerim. Dilersen farklı okul ortalaması örnekleriyle küçük bir tablo da sunabilirim.
Nasıl ilerleyelim?

Peki en düşük diploma notu 50 idi o sene benim 57.531 ile 100 üzerinden 80.721 geldi diploma notum 50 olsaydı kaç puan gelirdi 100 üzerinden

Sorunun temeli şu:
— 1997’de, okuldaki en düşük diploma notu 50 imiş.
— Senin notun 57,531 ve bu, 2009 AOBP uygulamasında 100 üzerinden 80,721’e dönüşmüş.
Soru: Eğer diploma notun 50 olsaydı, aynı yılda/sistemde AOBP puanın yaklaşık kaç olurdu?

Mevcut durumda yapılan işlem

Daha önce elde ettiğin AOBP sonucunun (80,721), okulun genel not ortalaması ve dağılımı ile standart sapmalarına göre oluştuğunu varsayıyoruz. Bu hesabı, AOBP puanı formülü ile yaklaşık olarak şöyle gösterebiliriz:

AOBP = \left( \frac{OBP_{\text{öğrenci}} - OBP_{\text{okul ortalaması}}}{\text{Okul Standart Sapması}} \times \text{Türkiye Standart Sapması} \right) + \text{Türkiye Ortalaması}

Elimizde şunlar var (daha önceki bilgilerden yaklaşımla):

• Kendi OBP: 57,531
  • AOBP sonucun: 80,721
  • Okul ortalaması: (henüz net bilinmiyor, ama örneğin 50 veya 55 civarı olabilir, çünkü OBP’nin ötesinde bir AOBP çıkmış)
  • Türkiye ortalaması: yaklaşık 65
  • Türkiye standart sapması: yaklaşık 10

Adım Adım Hesaplama Yöntemi

1. Okul Ortalama ve Okul Standart Sapmasını Bulalım (Yaklaşık!)

Önce, senin örneğinde okulun ortalamasına ve standart sapmasına yaklaşık değerler vererek, tersine hesap yapalım:

80,721 = \left( \frac{57,531 - \text{Okul Ort.}}{\text{Okul Std. Sap.}} \times 10 \right) + 65

\rightarrow 80,721 - 65 = \left( \frac{57,531 - \text{Okul Ort.}}{\text{Okul Std. Sap.}} \times 10 \right)
15,721 = \frac{57,531 - \text{Okul Ort.}}{\text{Okul Std. Sap.}} \times 10
\frac{15,721}{10} = \frac{57,531 - \text{Okul Ort.}}{\text{Okul Std. Sap.}}
1,5721 = \frac{57,531 - \text{Okul Ort.}}{\text{Okul Std. Sap.}}

Bu oran, sana ait.

2. OBP=50 için AOBP’yi Hesapla

Diploma notun 50 olsaydı, yani OBP kişi = 50:

Yine aynı formülü kullanırsak:

Bu sefer, üstte bulduğumuz okul ortalaması ve standart sapmayla yeni OBP’yi hesaba koyacağız.

Ama önce, yukarıda elde ettiğimiz 1,5721 oranını kullanalım:

Aynı okulda, aynı yılda olduğun için;

k = \text{Okul Std. Sap.}
m = \text{Okul Ort.}

1,5721 = \frac{57,531 - m}{k} \implies 57,531 - m = 1,5721k

\rightarrow m = 57,531 - 1,5721k

Şimdi, OBP=50 için işleme sok:

AOBP_{OBP=50} = \left( \frac{50 - m}{k} \times 10 \right) + 65

k ve m yerine yukarıdaki ifadeleri koyalım:

Bu durumda, m = 57,531 - 1,5721k

50 - (57,531 - 1,5721k) = 50 - 57,531 + 1,5721k = -7,531 + 1,5721k

Şimdi AOBP formülü:

AOBP_{OBP=50} = \left( \frac{-7,531 + 1,5721k}{k} \times 10 \right) + 65
= \left( \left(-\frac{7,531}{k} + 1,5721\right) \times 10 \right) + 65
= \left(-\frac{75,31}{k} + 15,721\right) + 65
= -\frac{75,31}{k} + 80,721

Ama ilk durumda senin AOBP’nin de 80,721 idi. Demek ki diploma notu her 1 puan düştüğünde, AOBP sabit olarak azalmaz; okulun geneliyle farkına ve dağılıma göre değişir.

3. Net Yaklaşık Hesap (Örnek Okul Standart Sapmalarıyla)

Şimdi gerçekçi bir k (okul standart sapması) vererek pratik hesap yapalım. Türk liselerinde genelde k \approx 7-10 olur.
Örneğin, k=5 alalım:

-\frac{75,31}{5} + 80,721 = -15,062 + 80,721 = 65,659

k=10 alırsak:

-\frac{75,31}{10} + 80,721 = -7,531 + 80,721 = 73,190

k=15 alırsak:

-\frac{75,31}{15} + 80,721 \approx -5,021 + 80,721 \approx 75,70

Sonuçlar Tablosu

Okul Standart Sapması OBP=50 için AOBP
5 65,66
10 73,19
15 75,70

Özet

• Okul standart sapması arttıkça AOBP düşüşü daha az olur.
  • Senin verdiğin gibi, OBP 50 ile aynı yıl/sistemde, AOBP puanın muhtemelen 65–75 aralığında olurdu (k=5–15 arası değişkene göre).
  • Çok daha net hesap için o yılki tam okul standart sapmasını bilmek gerekir.

Eğer okulunun standart sapmasını da öğrenebilir veya tahminen yakın bir değeri verebilirsen puan aralığı daraltılabilir.
Yardımcı bir tablo, başka senaryo ya da daha fazla örnek ister misin?

Daha fazla örnek istiyorum

Tabii, daha fazla örnekle farklı diploma notları ve okul standart sapmaları için AOBP puanlarının nasıl değiştiğini aşağıda tablo olarak gösteriyorum. Böylece, hangi durumda tahmini AOBP puanın ne olur net biçimde görebilirsin.

Temel Varsayımlar

• Okul ortalaması: 57,53 (senin ilk OBP notun)
  • Türkiye ortalaması: 65
  • Türkiye standart sapması: 10
  • Farklı diploma notları ve okul standart sapmaları için tablo

Hesaplama Formülü

AOBP = \left( \frac{OBP_{öğrenci} - OBP_{okul\ ort.}}{\text{Okul Standart Sapması}} \times 10 \right) + 65

1) Farklı Diploma Notları ve Sabit Okul Standart Sapması

Örneğin, okul standart sapması 10 iken:

Diploma Notu (OBP) AOBP
50 58
57,53 65
65 72
70 77
80 87

Hesap yolu örneği:
OBP=50 ⇒ AOBP = \left( \frac{50-57,53}{10}\times10 \right)+65 = (-7,53)+65 = 57,47 \approx 58

2) Diploma Notu Sabit (50), Farklı Okul Standart Sapmaları

Okul Standart Sapması AOBP
5 50
7,5 55
10 58
15 60
20 61,25

Hesap yolu örneği:
k=5 \implies AOBP = \left( \frac{50-57,53}{5}\times10 \right) + 65 = (-1,506\times10) + 65 = -15,06 + 65 = 49,94 \approx 50

3) Diploma Notu ve Okul Standart Sapmaları Birlikte

Diploma Notu k=5 k=10 k=15 k=20
50 50 58 60 61,25
57,53 65 65 65 65
65 80 72 70 68,75
70 90 77 73,33 70,83

(Formül gereği OBP okul ortalamasına eşit olunca AOBP da Türkiye ortalamasına eşit olur)

Kısa Notlar

• Diploma notun okuldaki ortalamanın üzerinde ise, okul standart sapması küçük olduğunda AOBP hızla artar; altında ise hızla azalır.
  • Okuldaki not dağılımı geniş (standart sapma büyük) ise, AOBP dalgalanması daha ılımlı olur.
  • Okul ortalaması, diploma notun ve “k” değeri bu hesapta en kritik değişkenlerdir.

Arzu ettiğin başka değerlere göre (farklı okul ortalamaları veya örnek OBP’ler) özel tablo ya da ayrıntılı örnek oluşturabilirim.
İstersen, “benim OBP’m X olursa, AOBP’m yaklaşık kaç olur?” gibi örnek soruları da tek tek hesaplayabiliriz. Hangi seçenekleri görmek istersin?

Anladım peki Okul A değeri 100-200 arasiydi okul A değeri 140 obp puanı 57.531 aobp puanı 57.531*140/100 şekilde hesaplanır mı

Hayır, AOBP puanı “$OBP \times \frac{\text{Okul A değeri}}{100}$” şeklinde hesaplanmaz. Yani,
57.531 \times \frac{140}{100} formülü 2009 ÖSS ve benzeri yıllardaki resmi puanlama yönteminde kullanılmaz.

Okul A Değeri Nedir?

“Okul A değeri” denen sayı, genellikle okulun başarı düzeyini veya katsayısını göstermek için, bazı eski ÖSYM sistemlerinde referans amaçlı tablo olarak yer alırdı. Ancak, bu değer doğrudan AOBP’ye çarpan veya bölünen bir katsayı olarak uygulanmaz.

2009 AOBP Hesaplama Sistemi

2009’da kullanılan resmi formül, bireysel diploma notunu (OBP’ni), okulunun ve Türkiye’nin ortalaması ve standart sapmasıyla matematiksel olarak standartlaştırır.
Açık formül:

AOBP = \left( \frac{OBP_{\text{öğrenci}} - OBP_{\text{okul ort.}}}{\text{Okul Standart Sapması}} \times \text{Türkiye Standart Sapması} \right) + \text{Türkiye Ortalaması}

Burada;

• Okul A değeri bir “çarpan” değildir.
  • AOBP puanı doğrudan “OBP × katsayı” olarak hesaplanmaz.

Tablo veya Kılavuzlarda “A Değeri” Neden Geçer?

Bazı yıllarda ve sınav kılavuzlarında “Okul A Değeri” adı altında okullara, okul türüne ya da yıl bazında referans puan türünde listeler sunulmuştur. Ancak bireysel AOBP hesabında bu değer kullanılarak doğrudan OBP’ye çarpım uygulanmaz.

Sonuç

• 57.531 \times \frac{140}{100} işlemiyle gerçek AOBP hesaplarsan yanlış sonuç çıkar.
  • Doğru hesaplama için, yukarıda defalarca verdiğim standartlaştırılmış formül geçerlidir.
  • Okul A değeri, seni doğrudan etkileyen bir katsayı değildir; resmi puan hesaplamasında yer almaz.

Dilersen, okul A değeriyle ilgili gördüğün tabloyu veya örneği paylaş, açıklamasını/belgesini birlikte inceleyelim.
Başka puan sistemlerinde karışıklık varsa, hangi yıl–hangi sınav için olduğunu belirt, ona göre detay vereyim.

2009 YDS İngilizce taban puan hesaplama formülü nedir nasıl hesaplanır ham puan 66.807 ben üniversiteye 66.807 net ile mi yerleştim

2009 YDS (Yabancı Dil Sınavı, yani o yıl ÖSS Dil bölümü/dil puanı) için “İngilizce taban puan hesaplama” ile ilgili olarak anlatayım:

1. “Ham Puan” Nedir?

Ham puan, sadece sınavdaki doğru–yanlışlar üzerinden elde ettiğiniz standart test puanıdır. Yani:

• Net doğru sayınız (4 yanlış 1 doğruyu götürür sistemiyle) üzerinden standartlaştırılmış sınav sonucunuzdur.
  • Bu, yerleştirme ve tercih işlemlerinde doğrudan kullanılan puan değildir.

2. Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?

2009’da üniversiteye girişte dil bölümleri için (DİL puanı), puanınız şöyle oluşurdu:

• Ham sınav puanınız (66,807 gibi)
  • Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP): Az önce uzun uzun konuştuğumuz okul başarı puanınız.
  • Bu iki unsur birleştirilerek yerleştirme puanınız hesaplanır.

Basitleştirilmiş genel formül:

\text{Yerleştirme Puanı} = \text{YGS/ÖSS (Ham Puan veya Standart Puan)} + (\text{AOBP} \times \text{Katsayı})

2009’da genellikle bu katsayı 0,12 idi (bazı özel durumlar hariç).

Kısacası:

• Üniversitelere sadece “ham puanınız” ile değil, buna AOBP’niz ve katsayı eklenerek oluşan “yerleştirme puanınız” ile yerleşirsiniz.
  • Ham puanınız 66,807 ise, doğrudan bu puanla değil, yukarıdaki formül ile hesaplanan toplam yerleştirme puanınızla okula yerleştiniz.

3. Senin Sonucun

Eğer sistemde net sonuç olarak “66,807” gördüyseniz, bu muhtemelen sadece sınavdaki net ham puanınızı gösteriyor.

• Yerleştirme puanınız bundan biraz daha fazla (AOBP eklemesiyle) olmuştur.
  • Üniversiteye alım, yerleştirme puanınıza göre yapılır.
  • Size özel yerleştirme sonuç, ÖSYM’nin sonuç belgesinde ayrıca, “Yerleştirme Puanınız” veya “Yerleşme Puanı” olarak yazar.

Özetle:
Sınavdan aldığınız “66,807” puan, ham puanınızdır.
Üniversiteye yerleşirken bu değer üzerine AOBP’niz eklenir ve asıl “yerleştirme puanı” ile okullara yerleşirsiniz.

Detay istersen, elindeki yerleştirme sonucu veya puan dökümüyle birlikte bakabiliriz.
Başvurduğunuz bölümün taban puanına “yerleştirme puanınız” yetiyorsa, o puanla yerleşmiş olursunuz.
Yine kafanı karıştıran ya da adım adım hesaplama isteğin olursa yardımcı olabilirim.

2009 ÖSS YDS taban puan hesaplama formülü nedir örneğin taban puan 194.340 aobp puanı ekli bu puan nasıl hesaplanır bulunur

2009 ÖSS YDS (Dil Sınavı) için “taban puan” hesaplamasında kullanılan formül şu şekildedir:

1. Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanır?

Üniversiteye girişte kullanılan asıl puan, yerleştirme puanıdır; bu da iki ana bölümden oluşur:

1. Ham Sınav Puanınız (YDS puanı)
    Sınavdaki doğru–yanlışlara ve soruların ağırlıklarına göre belirlenen puandır (ör. 100–200 arası).

2. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)
    Lisenizdeki başarı durumunu gösteren ve yukarıda uzun uzun anlatılan puan.

2. Taban (Yerleştirme) Puanı Formülü (2009 için)

\text{Yerleştirme Puanı} = \text{Ham YDS Puanı} + (\text{AOBP} \times 0.12)

Burada:

• Ham YDS Puanı: DİL puanınız (örneğin, 194.340 gibi)
  • AOBP: Okul başarı puanınız (0–100 arası, çoğu zaman küsuratlı değer)
  • 0.12: 2009’da kullanılan katkı katsayısı (bazı özel durumlar hariç)

3. Örnek Hesaplama

Diyelim:

• Ham YDS Puanı: 170
  • AOBP: 80
\text{Yerleştirme Puanı} = 170 + (80 \times 0.12) = 170 + 9.6 = 179.6

Eğer taban puanın 194.340 ise ve sen AOBP’li (yani yerleştirme puanlı) bu değeri görüyorsan,
yerleştirme şu biçimde hesaplanmıştır:

Geriye doğru hesap:

Varsayalım AOBP’n 80:

194.340 = \text{Ham YDS Puanı} + (80 \times 0.12) \implies 194.340 = \text{Ham YDS Puanı} + 9.6
\text{Ham YDS Puanı} = 194.340 - 9.6 = 184.74

4. Taban Puan Ne Demek?

Taban puan, ilgili üniversite/bölüme o yıl yerleşen son adayın en düşük “yerleştirme puanıdır”.
Yani bu, sadece sınav netlerin değil, AOBP katkısının da içindedir.

Kısa Özet

• Taban puanı (örn. 194,340): Yerleştirme puanıdır ve AOBP eklidir.
  • Formül:
    $$\text{Yerleştirme Puanı} = \text{Ham YDS/DİL Puanı} + (\text{AOBP} \times 0.12)$$
  • Adaylar, sadece ham sınav sonuçlarıyla değil, bu formülle elde edilen yerleştirme puanıyla bölümlere yerleşirler.

Dilersen, kendi AOBP ve ham YDS/DİL puanınla örnek bir hesap yapabilirim.
Veya başka yıl/formül soruların varsa, o yılın sistemine uygun cevap verebilirim. İster misin?

2009 YDS İngilizce ham puan standart puan tablosu elinizde var mı

2009 yılına ait YDS (Yabancı Dil Sınavı/DİL puanı) için resmî ve tam Standart Puan Tablosu (doğru sayısı → ham puan/standart puan dönüşüm cetveli) doğrudan kamuyla paylaşılmadı. ÖSYM bu tür tabloları genellikle resmi kılavuzlarda veya sınav sonrası yayımlamaz; ham puanlar, adayların dağılımına ve soruların zorluk düzeyine göre ÖSYM’nin kendi içinde standartlaştırılır.

Bilmen Gerekenler

• Ham puan: Sınavda doğru ve yanlışlardan elde edilen netlerdir.
  • Standart puan: Her yıl soruların zorluğu ve adayların performansına göre istatistiksel olarak ham puanlardan “standart puan”a dönüştürülür. Yani 60 net = 180 puan gibi sabit bir dönüşüm yoktur; standart sapma ve ortalamaya göre her yıl ÖSYM tarafından hesaplanır.
  • Tablo: Bu dönüşüm tablosu ÖSYM’nin iç tüzükleriyle hazırlanır ve sınavdan sınava değişir.
  • Kendi netinle puanını yalnızca sınav sonrası açıklanan resmi sonuç belgen ya da bireysel sorgulamayla görebilirsin.

Ne Elde Edilebilir?

• Yıllık tahmini net–puan ilişki tabloları bazı dershane/ders notları ve forumlarda “yaklaşık” olarak bulunabilir, fakat bu tablolar ÖSYM’ye resmi değildir ve her zaman belirli bir aday profiline göre hazırlanır.
  • 2009 yılı için örnek bir DİL-1 tahmini puan aralığı:
    • ~85–90 net 210–220 arası (tahmini)
    • ~60 net 170–180 arası (tahmini)
    • ~40 net 140–150 arası (tahmini)
      (Bu değerler değişkendir, resmi değildir.)

Sonuç

• Resmi dönüşüm tablosu (ham net → standart puan) kamuya açık değildir ve benim elimde de yoktur.
  • Eğer bir sınır, tahmini tablo ya da örnek puanlar istersen, yaklaşık/benzetim tabloları gösterebilirim.
  • Kendi ham netin ve yerleştirme puanınla, yaklaşık hangi aralıkta olduğunu anlamak istersen, bana hesaplanmış değerini/nelerini yazabilirsin.
  • Gerçek ve kesin standart puanı, ancak ÖSYM sonuç belgesiyle görebilirsin.

Dilersen, örnek tahmini tablolardan/puan–net ilişkilerinden bazılarını çıkartabilirim veya kendi elindeki netlerle yerleştirme puanı arasındaki farkı adım adım analiz edebilirim. Hangisini istersin?