Bir beklenmeyen durumda sunucu ayarlarını, dosyalarını ve derlemelerini kaybetmemek için düzenli yedeklemeler oluşturmak önemlidir. Windows Sunucu ile nasıl bir yedekleme planı oluşturulabilir? Bu yedekleme planında Windows Backup servisi ne zaman ve nasıl kullanılmalıdır? Ayrıca, var olan bir yedeği nasıl geri yükleyebiliriz? Bu hizmetin değerli ve ne tür bir rol oynadığı türünde daha fazla detay verir misiniz?
Windows Backup Hizmeti ve İşlevi
Windows Backup, Microsoft’un işletim sistemlerine yerleşik bir araç olan Windows Server Backup özelliğini içerir ve sistem dosyaları, konfigürasyonlar, uygulama dosyalarını ve kullanıcı dosyalarını işletim sisteminin yerleşik bir bileşeni olarak yedeklemek için kullanılır. Bu hizmet, sunucunuzun acil durum kurtarma ihtiyacına hızlı ve etkin bir çözüm sağlar.
Bu hizmet, çeşitli nedenlerle kullanılır:
- Veri Kaybını Önleme: Dosya bozulmaları, donanım kayıpları ve diğer beklenmeyen durumlar gibi olası senaryolarda, Windows Backup hizmeti veri kaybını önlemeye yardımcı olur.
- Kurtarma Çözümü: Windows Backup, bir işletim sisteminin bir önceki sürümüne veya bir önceki duruma geri dönmek için bir kurtarma çözümü sağlar.
- Düzenli Yedeklemeler: Windows Backup hizmeti, planlanmış yedekleme görevleri oluşturabilir ve düzenli aralıklarla otomatik yedeklemeler gerçekleştirir.
Windows Backup Hizmetinin Kullanılması ve Yedekleme Planı Oluşturma
Windows Backup hizmetini kullanarak bir yedekleme planı aşağıdaki adımlarla oluşturulabilir:
-
Windows Server Backup özelliğini yükleyin: Bu özelliği yüklemek için, Sunucu Yöneticisi’nde ‘Ekle’ seçeneğini tıklayın ve ‘Windows Server Backup’ özelliğini seçin.
-
Yedeklemeyi yapılandırın: Windows Server Backup arayüzünü açın ve ‘Yedekleme Zamanlaması’ veya ‘Bir Kerelik Yedekleme’ seçeneğini seçin.
-
Yedeklenecek verileri seçin: Yedeklemek istediğiniz verileri veya disk bölümünü seçin.
-
Yedekleme hedefini seçin: Yedeklemenin nereye yapılacağını seçin.
-
Zamanlama seçeneklerini ayarlayın: Yedeklemenin ne sıklıkla ve hangi saatlerde yapılacağını belirleyin.
Windows Backup hizmeti, disk yedeği alırken sunucuyu çevrimdışı yapma gerekliliğini ortadan kaldırır. Bu, sunucunun çalışmasını aksatmadan düzenli yedeklemelerin gerçekleştirilmesine olanak sağlar.
Yedekleme Geri Yükleme
Yedeklenen verilerin geri yüklenmesi aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilebilir:
-
Windows Server Backup arayüzünü açın.
-
Kurtarma seçeneğini tıklayın.
-
Geri yüklemek için geçerli bir yedek oluşturma tarihi ve saati seçin.
-
Yüklemeyi yapmak istediğiniz spesifik dosyalar veya bölümler seçin.
-
Geri yükleme hedefini belirleyin ve Geri Yükle” düğmesini tıklayın.
Son olarak, Windows Backup hizmeti, sistem felaketlerine karşı önemli bir koruma sağlar. Başarılı bir acil durum kurtarma stratejisinin kritik unsurudur ve düzenli yedeklemeler, önemli veri kaybını önlemeye yardımcı olabilir.
TERİMLER:
Windows Backup: Windows işletim sisteminin kendi yedekleme hizmetidir.
Windows Server Backup: Windows Backup’ın sunucu versiyonudur, genellikle sunucu verilerini yedeklemek ve geri yüklemek için kullanılır.
Disk Bölümü: Disk alanındaki belirli bir bölüm, genellikle farklı veri türlerini ayrı tutmak için kullanılır.