Şok Market İşe Alım Soruları
SINAV SORULARI
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelimenin kuruluşu diğerlerinden farklıdır?
- Bu konudaki niyetini az çok anlıyorum.
- Sosyal medyadaki yalan yanlış bilgilere itibar etmezdi.
- İşini her zaman doğru dürüst yapar.
- Ateş yakmak için etraftan çalı çırpı topladı.
- Mal mülk sevdasına düşüp değerlerinden uzaklaştı.
Görüntü, Şok Market’in işe alım sürecinde kullanılan bir sınav sorularını içiren bir bölümün fotoğrafıdır. Burada, adayların dilbilgisi ve kelime kullanımı bilgilerini değerlendirmek amacıyla hazırlanmış bir dil bilgisi sorusu bulunmaktadır. Soruda, altı çizili kelimenin kuruluşunun diğerlerinden farklı olduğu bir cümle seçilmesi istenmektedir.
Sorunuzda gösterdiğiniz ekranda şu cümleler var ve “altı çizili kelimenin kuruluşu diğerlerinden farklıdır” diye sorulmuş. Görüntüdeki seçenekler şunlar:
- Bu konudaki niyetini az çok anlıyorum.
- Sosyal medyadaki yalan yanlış bilgilere itibar etmezdi.
- İşleri her zaman doğru dürüst yürütür.
- Ateş yakmak için etraftan çalı çırpı topladı.
- Mal mülk sevdasına düşüp değerlerinden uzaklaştı.
Sorunun mantığı: Altı çizili kelimelerden hangisinin oluşumu (yani kelime grubu yapısı) diğerlerinden farklıdır?
Analiz:
- Yalan yanlış, doğru dürüst, çalı çırpı, mal mülk: Bunlar ikileme. Aynı ya da zıt anlamlı veya yakın sözcüklerin tekrar edilmesiyle oluşturulan yapılar.
- Niyetini: Tek başına bir kelime, ikileme değil, isim kökeninden gelmiş bir kelime.
Cevap: “Bu konudaki niyetini az çok anlıyorum.” cümlesindeki “niyetini” kelimesinin kuruluşu, diğerlerindekilerden (ikilemelerden) farklıdır.
Yani doğru cevap: 1. seçenek.
Soruyla veya ikileme/kelime yapılarıyla ilgili daha fazla açıklama istersen, detay verebilirim.