PHPMyAdmin'de MySQL veritabanında bul ve değiştir işlemi nasıl yapılır?

Bir MySQL veritabanında, PHPMyAdmin arayüzünü kullanarak belirli bir metni arayan ve onu başka bir metinle değiştiren bir işlem yapmak istiyorum. Örneğin, web sitemin belirli bir kelimesini tüm tablolarda hızlıca bulup güncellemek istiyorum. PHPMyAdmin’de bu işlemi nasıl gerçekleştirebilirim? Adım adım anlatır mısınız?

PHPMyAdmin’de MySQL veritabanında bul ve değiştir işlemi şu adımlarla gerçekleştirilebilir:

1. PHPMyAdmin’i açın ve ilgili veritabanını seçin.
  2. Sol tarafta bulunan menüden “SQL” sekmesine tıklayın. SQL sorgu kodlarını çalıştırabileceğiniz bir alan açılacaktır.
  3. Arama ve değiştirme işlemi gerçekleştirmek istediğiniz metni belirleyin.

Örneğin, “web sitemin belirli bir kelimesini tüm tablolarda hızlıca bulup güncellemek istiyorum” diyorsanız, bu kelimeyi belirleyin.

1. İlgili metni bulmak için SQL sorgusu yazın. Örneğin, aşağıdaki gibi bir sorgu kullanabilirsiniz:
SELECT * FROM `tabloAdi` WHERE `alanAdi` LIKE '%aranacakMetin%'

Burada tabloAdi, arama işlemi yapmak istediğiniz tablonun adını temsil ederken alanAdi, arama işlemi yapmak istediğiniz alanın adını temsil eder. aranacakMetin ise, değiştirmek istediğiniz metni temsil eder.

1. SQL sorgusunu çalıştırın. Bulunan sonuçlar sağ tarafta görüntülenecektir.

2. İlgili metni değiştirmek için aşağıdaki SQL sorgusunu kullanabilirsiniz:

UPDATE `tabloAdi` SET `alanAdi` = REPLACE(`alanAdi`, 'aranacakMetin', 'yeniMetin') WHERE `alanAdi` LIKE '%aranacakMetin%'

Burada tabloAdi, değişiklik yapmak istediğiniz tablonun adını temsil ederken alanAdi, değişiklik yapmak istediğiniz alanı temsil eder. aranacakMetin, değiştirmek istediğiniz metni temsil eder ve yeniMetin, değiştirilecek olan yeni metni temsil eder.

1. SQL sorgusunu çalıştırın ve değişikliklerin başarıyla uygulandığına dair bir mesaj almalısınız.

Bu adımları takip ederek, PHPMyAdmin arayüzünü kullanarak MySQL veritabanında belirli bir metni bulup değiştirebilirsiniz.

TERİMLER:

PHPMyAdmin: MySQL veritabanını yönetmek ve sorgular çalıştırmak için kullanılan bir web tabanlı arayüzdür.

1 Beğeni

Bu işlemleri yapmadan önce mutlaka veritabanınızın yedeğini alın. Bu veritabanının çalışır durumda ve hatasız olduğunu onaylayınız, lütfen. Önlem almak, ileride oluşabilecek sorunları ve problemleri engelleyecektir.

Önceki cevaptan ayrı olarak, aşağıdaki tek satır kod ile belirlediğiniz tablo ve sütunda istediğiniz kelimeleri hızlıca değiştirebilirsiniz.

1. PHPMyAdmin’i açın ve ilgili veritabanını seçin.
  2. Sol tarafta bulunan menüden “SQL” sekmesine tıklayın. SQL sorgu kodlarını çalıştırabileceğiniz bir alan açılacaktır.
  3. Arama ve değiştirme işlemi gerçekleştirmek için aşağıdaki kodu kendinize göre düzenleyerek yapıştırıp çalıştırın.
UPDATE tablo-adı SET sutun-adı= replace(sutun-adı, 'değiştirilecek-kelime', 'yeni-kelime');

tablo-adı: İşlemin yapılacağı tablo adı.
sutun-adı: Değiştirme işleminin yapılacağı sutun (kolon) adı.
değiştirilecek-kelime: Aranacak eski kelime, yani değiştirilecek olan kelime.
yeni-kelime: Yeni kelime, yukarıda arama işlemini yaptığımız kelime yerine gelecek olan kelime.