Overjet sorunum var, ağrı ve solunum sıkıntısı yaşıyorum; bu durumda ortodontik tedavi devlet tarafından karşılanır mı?

Overjetim çeneme baskı yapıp ağrı yapıyor besinleri çiğnemekte zorlanıyorum geceleri agzımj kapatamıyorum geceleri solunum sorunları yaşıyorum yinede vermezler mi

Sana ortodontik tedavi (örneğin tel tedavisi) gerekip gerekmediğine veya devletin bunu karşılayıp karşılamayacağına dair kesin bilgiyi ancak uzman diş hekimi ya da ortodontist verebilir.

Senin anlattıkların — “overjet yüzünden çenede ağrı, çiğneme zorluğu, geceleri ağzı kapatamama, solunum sorunları” — ortodontik tedaviye tıbbi gerekçeler oluşturabilir. Özellikle fonksiyonel sorunlar (ağrı, çiğnemede zorluk, solunum bozukluğu gibi) ve bu durumun günlük yaşamı etkilemesi, tedavi gerekliliği açısından önemli bir kriterdir.

Türkiye’de devlet hastanelerinde veya SGK kapsamında ortodontik tedavinin karşılanabilmesi için genelde şu şartlar aranır:

• Dişsel veya iskeletsel problemi gösteren bir rapor
  • Fonksiyonel bozukluğun belgelenebilmesi (ör. çene kapanmaması, ciddi çapraşıklıklar)
  • 18 yaş altı olmak (bazı durumlarda istisnalar olabilir)
  • Resmî sağlık kurulundan onay almak

Aşamalar şunlar olur:

1. Önce devlet hastanesi diş kliniğine başvurursun.
  2. Uzman muayene eder ve uygun görürse seni ortodonti bölümüne sevk eder.
  3. İhtiyacı olduğunu rapora işlerlerse, genellikle tedaviyi devlet karşılar.
  4. Eğer yeterli gerekçen yoksa, “vermezler mi” sorunun cevabı evet olabilir.

Özetle:

• Senin anlattıkların genellikle tıbbi değerlendirme için önemli; ama kararı muayene eden uzmanlar verir.
  • Durumunu ayrıntılı şekilde hekime anlatman önemli.
  • Gerektiğinde ek testler veya rapor istenebilir.

Daha fazla bilgi ve kesin yanıt için en kısa zamanda diş hekimine/ortodontiste başvurmanı öneririm.