Arkadaşlar benim dişlerim senelerdir sıkıntılı ve hepsi benim sorumsuzluğum yüzünden. Dişlerimin 4-5 tanesinde çürük, hepsinde sararma ve eğrilik var. Haftaya, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne gidicem ama şimdiden size bir sormak istedim. Benim dişimin tamamen sağlığına kavuşması için hangi tedaviler gerekiyor, bu tedavileri hangi diş bölümü yapıyor ve tedavilerin hangilerini SGK karşılıyor, hangilerini karşılamıyor. Bunları öğrenmek istiyorum, bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardımcı olabilir mi?
Merhaba Enes,
Yaşadığın diş problemleri için doğru bir adım atmışsın, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne gitmen çok önemli. Sorularını parça parça açıklayayım:
-
Tedavi Yöntemleri:
- Çürükler için: Dolgu (kavitedeki çürüğün temizlenip doldurulması) veya ileri durumda kanal tedavisi gerekebilir.
- Sararmalar için: Diş taşı temizliği (detaylı temizlik) yapılır, istersen ek olarak diş beyazlatma işlemleri (estetik için).
- Eğrilikler için: Ortodonti tedavisi (tel, şeffaf plak vb.) değerlendirilir. Hem çocuk hem yetişkinler için uygun seçenekler olabilir.
-
Hangi Bölüm Ne İle İlgilenir?
- Çürük, dolgu, diş taşı temizliği: Restoratif diş tedavisi ve periodontoloji.
- Kanal tedavisi: Endodonti.
- Beyazlatma ve estetik işlemler: Estetik diş hekimliği/Restoratif diş tedavisi.
- Eğrilikler: Ortodonti.
-
SGK Neleri Karşılar?
- Devlet hastanelerinde temel diş tedavileri (dolgu, çekim, diş taşı temizliği, kanal tedavisi vb.) SGK tarafından karşılanır.
- Diş beyazlatma ve estetik amaçlı işlemler genelde SGK kapsamına girmez.
- Ortodonti (diş teli) uygulamaları yetişkinlerde SGK tarafından çoğu durumda karşılanmaz, ancak 18 yaş altı için bazı durumlarda kısmen karşılanabilir.
Yol Haritası:
- Gittiğinde önce muayene olacaksın, diş hekimi durumu değerlendirecek ve hangi tedavilerin gerekeceğini belirleyecek.
- Tedavi planını diş hekimin ile konuştuktan sonra, neyin SGK kapsamında olduğunu ve hangi işlemler için ücret ödenmesi gerektiğini net olarak öğrenebilirsin.
Diş sağlığı konusunda sorumluluğu üstlenmen önemli bir adım; bundan sonrası için düzenli bakım ve zamanında müdahale çok fark yaratır.
Geçmiş olsun, daha ayrıntılı bilgi gerekiyorsa veya belirli bir tedavi hakkında soruların varsa yine yardımcı olabilirim!