1 dk
Overjetim çeneme baskı yapıp ağrı yapıyor besinleri çiğnemekte zorlanıyorum geceleri agzımj kapatamıyorum geceleri solunum sorunları yaşıyorum yinede vermezler mi Öncelik sırası diyorum
Overjet (üst dişlerin alt dişlerin çok önünde olması), tarif ettiğin gibi çiğneme güçlüğü, ağız tam kapanamama ve solunum sorunları yaratıyorsa, bu aslında ortodontik tedavi ya da gerekirse cerrahi müdahale açısından önemli bir durumdur.
“Tedaviye öncelik verilir mi?” veya “Tedavi kesin onaylanır mı?” sorusunun kesin yanıtı, detaylı ortodontik muayene ve tetkiklerden sonra verilir. Ancak şu noktaları bilmek önemli:
- Fonksiyonel sorunlar (çiğneme zorluğu, ağrı, nefes alma güçlüğü gibi) genellikle estetik sorunlardan daha öncelikli kabul edilir.
- Geceleri solunum problemleri ciddi kabul edilebilir, ama bunu mutlaka bir ortodontist ve gerekirse kulak burun boğaz (KBB) uzmanı ile paylaşmalısın.
- Tedavi planı kişiye özeldir; yalnızca şikâyetle değil, ağız yapısı, çene röntgenleri ve muayene bulgularına bakılarak karar verilir.
Önerim:
Bir ortodontiste başvurup bu bulguları ve yaşadığın şikayetleri açıkça anlatmalısın. Ciddi fonksiyonel sıkıntıların gerekçesini ve öncelik sırasını uzman görüşü olmadan kesin söylemek zor, ancak anlattıkların genellikle ciddiye alınır. Özellikle solunum sorunu varsa, detaylı tetkik yapılır ve tedavi için öncelik tanınması da mümkündür.
Bu tür durumlarda kendi başına değerlendirme yapma, uzmana danışmak en güvenlisidir.
Ek soruların veya korkuların varsa paylaşabilirsin.