Moment magnitüd ölçeği nedir ve ne için kullanılır? Richter ölçeği ile arasındaki farklar nelerdir?

Moment Magnitüd Ölçeği ve Kullanım Alanı

Moment Magnitüd Ölçeği (Mw), büyük (≥ 5) veya ayrı maddi olayları da içeren depremlerin büyüklüğünü ölçmek için kullanılan bir ölçek sistemidir. Mw, bir depremin yeryüzünde hızlandırmaya sebep olan toplam enerji tarafından belirlendiği için, bir depremin büyüklüğüne daha doğru ve daha hassas bir değer verir.

İşleyiş Biçimi

Moment magnitüd ölçeği, bir depremin kaynağındaki toplam enerji miktarında ölçülen bir ölçüdür. Bu, depremlerin kaynak parametrelerine ve genellikle yeryüzündeki hareketin bir özelliği olmayan "deprem momenti"ne (Mo) dayanıyor. Moment magnitüd ölçeği, genellikle farklı yerlerde ve farklı derinliklerde yapılan ölçümlerin doğruluğunu en üst düzeye çıkarmak için düzenlenir.

Richter Ölçeği ve Kullanım Alanı

Richter Ölçeği, 1930’ların başında Charles F. Richter tarafından geliştirilmiştir ve sismograf aletlerinin okumasını kullanarak depremlerin büyüklüğünü nicelendirir. Yani Richter Ölçeği, deprem sırasında oluşan enerjiyi ölçer.

İşleyiş Biçimi

Richter Ölçeği, bir depremde serbest bırakılan enerji miktarını ölçmek için kullanılır. Deprem enerjisi, depremin episantrı (yüzeydeki odak noktası) etrafında oluşan hasardan ve yerel veya bölgesel seismograf kayıtlarındaki amplitüd ölçümlerinden türetilir.

Moment Magnitüd Ölçeği ve Richter Ölçeği Arasındaki Farkı

Moment magnitüd ölçeği ve Richter ölçeği arasındaki temel farklar:

  1. Kaynak Büyüklüğü ve Ölçüm: Richter Ölçeği, depremlerin yüzeyindeki enerjiyi ölçerken, Moment Magnitüd Ölçeği toplam enerjiyi ölçer.

  2. Büyük Depremlerde Ölçümler: Richter Ölçeği, 7’nin üzerindeki büyük depremleri doğru bir şekilde ölçmezken, Moment Magnitüd Ölçeği büyük depremleri daha doğrulukla ölçebilir.

  3. Deprem Formülasyonu: Richter ölçeği amplitüde dayalı bir logaritmik ölçektir. Moment magnitüd ölçeği, depremin momentine dayanmaktadır.

TERİMLER:

Deprem Momenti (Mo): Depremin immediate kaynağında oluşan enerji yumaklarının toplam gücü

Episantrı: Yeryüzündeki yer kabuğu kırılganlığının hemen üstüne gelen yer, deprem merkezi.

2 Beğeni