masaüstü 128 gb USB’yi algılama sinyali veriyor ama görmüyor
Kısa cevap: Bilgisayar USB cihazı “algılıyor” (ses geliyor) ama sürücü görünmüyorsa sorun genellikle sürücü/haritalama (drive letter), bozuk bölüm tablosu veya donanımsal arızadan kaynaklanır. Aşağıdaki adımları sırayla uygulayın; sorunun ne olduğuna göre çözüme ulaşırız.
Önce bir soru: Hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz (Windows 10/11 vs)? Önemli veriler var mı yok mu?
Adımlar (Windows için):
- Basit kontroller
- Farklı bir USB porta takın (arka paneldeki USB 2.0/3.0 portlarını deneyin).
- Başka bir bilgisayarda test edin. Eğer başka bir bilgisayarda da görünmüyorsa sorun muhtemelen USB bellekte.
- Eğer USB bellek adaptör (kablolu) veya hub üzerinden takılıysa doğrudan PC’ye takın.
- Aygıt Yöneticisi (Device Manager)
- Başlat’a sağ tık → Aygıt Yöneticisi açın.
- “Disk sürücüleri” veya “Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri” altında sarı ünlemli ya da “Bilinmeyen Aygıt” var mı kontrol edin.
- Eğer görünüyorsa aygıta sağ tıklayıp “Aygıtı kaldır” yapın, sonra USB’yi çıkarıp tekrar takın. Gerekirse sürücüleri güncelleyin.
- Disk Yönetimi (Disk Management)
- Win+X → Disk Yönetimi (veya diskmgmt.msc) açın.
- USB sürücü burada listeleniyor mu?
- Görünüyorsa ama “Atanmamış (Unallocated)” veya “RAW” veya sürücü harfi yoksa:
- Atanmamış: Yeni bir birim oluşturup sürücü harfi atayabilirsiniz (bu formatlayacaktır — veri kaybı olur).
- Sürücü harfi yoksa: Sürücüye sağ tık → Sürücü harfi ve yolu değiştir → Ekle atayın.
- Disk “Offline” ise sağ tık → Online yapın.
- Disk “Unknown/Not initialized” ise sağ tık → Initialize (MBR ya da GPT seçin).
- Eğer veriler önemliyse formatlamadan önce veri kurtarma yazılımlarını deneyin (TestDisk, PhotoRec, Recuva vb.).
- Görünüyorsa ama “Atanmamış (Unallocated)” veya “RAW” veya sürücü harfi yoksa:
- Komutla kontrol (dikkat: yanlış disk seçmek veriye yol açar)
- Yönetici olarak Komut İstemi açın ve yazın:
- diskpart
- list disk
- select disk N (burada N USB belleğin numarası olmalı)
- detail disk
- (Eğer emin değilseniz burada durun; devam etmek veriyi siler.)
- USB’yi sıfırlamak isterseniz (tüm veriler silinir):
- clean
- create partition primary
- format fs=ntfs quick (veya fat32/exFAT)
- assign
UYARI: diskpart clean komutu tüm verileri siler. Hangi diskin seçildiğine çok dikkat edin.
- Eğer Disk Yönetimi’ne bile düşmüyorsa
- Aygıt Yöneticisinde “Gizli cihazları göster” yapın, bilinmeyen aygıtları kaldırıp yeniden taratın.
- Farklı işletim sistemi ile (Linux Live USB) test edin — bazen Linux sürücüsü daha detaylı bilgi verir.
- Hala görünmüyorsa USB belleğin kontrolcü kısmı arızalanmış olabilir; profesyonel veri kurtarma gerekebilir.
- Diğer ipuçları
- USB 3.0 portlarda bazen sürücü/donanım uyuşmazlığı olur; USB 2.0 port deneyin.
- Bilgisayarın güç yönetimi seçeneklerinde “USB seçici askıya alma” kapatılabilir.
- Çok önemli veri varsa formatlamadan önce kurtarma yazılımlarını deneyin veya profesyonel yardım alın.
İsterseniz adım adım ilerleyelim — hangi Windows sürümünü kullanıyorsunuz ve USB belleği Disk Yönetimi ya da Aygıt Yöneticisi’nde görüp görmediğinizi söyleyin; ona göre daha hedefli komut/çözüm veririm.