Evrenin genişleme hızı nedir?

Evrenin genişleme hızını merak etmeye başladım, kendi ürettiğim bir teoride ışık hızından yavaş yada hızlı olması durumunda farklı senaryolar çıkıyor ortaya. Teorimi sunmadan önce evrenin genişleme hızını bilmek önemli.

Büyük patlama da başlayan genişleme bir teoriye göre karanlık enerji sayesinde duraklamış ve yoğunlaşma başlamıştır.

Hızı ise şöyle açıklanır herhangi iki galaksi aralarında ki mesafe kadar bir hızla birbirinden uzaklaşır. Kısaca bu gün aralarında ki mesafelerini ölçtüğümüz gök cisimleri (ışığın bize ulaşma süresinden kaynaklı olarak) aslında birbirinden çok daha uzaktadır.

Resmen beynim yandı hocam…

1 Beğeni

Yokuş aşağı bir top yuvarladığını ve yokuşun sonsuz olduğunu düşün. Sonsuza dek hızlanarak senden uzaklaşacaktır.

Sonsuza kadar hızlanması benim pek aklıma yatmıyor. Uzayda yokuş aşağı olayı yok, daha çok çekimsel kuvvet söz konusu, yani maddenin maddeyi ekmesi gibi. Eğer bir güç, diğerini etkilemiyorsa bu onun hızını etkilemez. Uzayda anlaşılmaz bir şekilde yıldızların uzaklaştığını iddia ediyorlar ama mantıken bunun olma olasılığı bir çok teoriyi de çürütüyor bence. Bunu anlamak ve iddia etmek için sanırım önce uzayda bir cismin hareket modelleri kanıtlanmalı ve sonrasında evrenin genişleme olayına farklı bir açıdan bakabilmeliyiz.

1 Beğeni

Bu anlaşılmazlığın sebebi insanların uzayı doğrusal bir düzlem olarak hayal etmesinden kaynaklanıyor. Kara deliklerin uzayı büktüğü biliniyor yani uzay doğrusal değilse en son aslında en baş olabilir. Yani inanılmaz saçma görünse de çok mantıklı.

Belki de uzayda belli çekim bölgeleri sayesinde devamlı bir hareket halinde ve bunu biz genişliyor olarak algılıyoruz. Örnek karadeliklerin enerji noktaları olduğunu varsayarsak çevresini etkilediklerinde döngüsel ve rastlantısal çekim kuvvetleri uyguluyor olabilirler. Bu sayede uzayda bir çok çekim bölgesinin olması uzayda var olan her kütleyi de hareket ettiriyordur.

Ancak enerjinin kendisini başka bir enerji türüne çevirme eğilimi var. Uzayda bunun olduğunu düşünüyorum ve bu enerji türünün henüz bildiğimiz bir enerji modeli ile de açıklanamayacağını düşünüyorum. Bu noktada uzayı anlamamızın önünde duran uzaydaki enerji modelleri ve enerji davranışlarıdır. Bence :stuck_out_tongue:

1 Beğeni

özellikle karanlık maddenin fizik kurallarını esnetmesi bu konuda belli ve akla gelmeyen bir açıklamayı ortaya çıkarabilir.